forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Inne => Wątek zaczęty przez: RadoGost w 04 Czerwiec 2019, 17:14:43
-
Witam wszystkich amatorów espresso!
Pomyślałem, że dobrze by było założyć osobny wątek dotyczący wykonania espresso wyłącznie na pojedynczej dozie oraz pomocnych różnorakich dodatkach (zdjęcie). Sukcesywnie będę kupował single sitka (na początek La Marzocco, a potem IMS 7/9, VST 7, ACCURATO 9, i jakie tam jeszcze dostępne), porównywał, nagrywał filmy, etc.
Zachęcam też Was, byście dzielili się swoimi doświadczeniami ze zrobionych shotów. Do pomiarów przyjmuję referencje nowej fali espresso (tabela), bo stara objętościowa włoska szkoła, jakie ma być espresso, jest cokolwiek abstrakcyjna, zaś wagowa bardziej dokładna.
Proszę o wyrozumiałość klasycznych purystów espresso.
Miłej popołudniowej :kawa:
-
Z góry uprzejmie przepraszam administrację za umieszczenie przeze mnie w tym wątku postów pod postami, ale jego formuła będzie wymagała takiego niewłaściwego zachowania.
@WS, naprowadziłeś mnie na single sito La Marzocco (zdjęcie), które zostało wyprodukowane dla nich przez VST (zamówiłem na Tidaka także do powyższego zestawu). Pytanie, czy oryginalne VST 7g jest takie same? Bo nie wiem, czy też nie zamówić? Abstrahując w Polsce VST sporo droższe, oczywiście nie wliczając kosztów przesyłki :(, chyba że jak w moim przypadku, przy okazji innych zakupów.
-
Sitka LM są produkowane w fabryce VST, ale przechodzą mniej rygorystyczne testy. Może się więc np zdarzyć, że dziurki w LM nie będą tak równomiernie rozłożone jak w VST.
-
Ciekawe, @kulka, czy te sita VST produkowane dla La Marzocco, są sygnowane brandem VST? W powyższym zestawie sitko LaMy kosztuje 9€, a dodatkowo zakupiłem drugie za 20€ (zdjęcie z jakimś "certyfikatem" powyższej) dedykowanane do zestawu. Czyżby to było inne, niż oryginał VST?
-
Obstawiam, że tańsze to VST bez certyfikatu. Droższe jest pewnie jak VST, ale nie umiem odgadnąć czy to test manualny czy automatyczny.
-
Te tańsze to na pewno nie, drugie się okaże, jak obejrzę na żywo.
-
THE SINGLE - Die neue Generation 1er Sieb. Pisaliście o nich, m.in. @WS. Dodam tylko, że występują w następujących gramaturach: 7, 8, 9, 9.5, 10, 11 i 12, pasują zaś do E61, La Marzocco, La Cimbali, La Spaziale. Cena na Tidaka 19€. Kurcze, mogłem dołożyć do zamówienia >:(
Dzisiaj zamówiłem w Polsce jeszcze jedno sito VST 7g, certyfikowane, czy jak je nazwać?, także jak dojadą z Tidaki szykuje się intrygujący test sitek do single espresso: La Marzocco, La Marzocco by VST i oryginał VST.
-
Jedyne sitko VST, którego nie polecam to sinngle. IMO te z IMS (owalnne) to lepsza konstrukcja i używają standardowe tampery...
-
Jedyne sitko VST, którego nie polecam to single.
Teraz mi to mówisz.
Nigdy nie potrafiłem prawidłowo ubić w IMS 7/9 standardowym tamperem, a 6/8 to już: "horror, dramat i żużel". Co innego przy pomocy fi41mm, ale tylko w wersji 7/9 wychodziły powtarzalne, piękne i smaczne shoty.
Jak przyjadą sita i akcesoria do nich, wtedy się przekonam.
Smacznej lub smacznych kawek, @lucasd na dzisiejszy dzień.
-
Ale mówisz o owalnych czy klasycznych?
Dodatkowo w owalnych trzeba dać tyle kawy, aby tamping miał sens. Więc być może więcej niż ich "numer".
W VST będzie prościej (dać ile napisali), ale trzeba użyć małego tampera...
-
Przed chwilą dojechało, przed którym mnie ostrzegałeś. Pierwszy rzut oka: grubsza blacha, więc cięższe od ECM-a (zdjęcie po prawej). W VST otworów więcej i chyba mniejszej średnicy. Idę robić na amerykańskim espresso.
@lucasd, jak dojadą wszystkie zabawki z Tidaka (coś się spóźniają, u nas: wczoraj zamówiłem o 11.25, dziś dostałem 11.20, niesamowite), to będę miał miarodajne rozeznanie.
Smacznej kawka
PS
Drugie zdjęcie: VST 7, 7g kawy, ubicie plastikowym tamperem fi42,5mm :picardpalm:
-
Ostatnie zdjęcie, rozumiem kawa została nasypana przez tunel?
-
Niestety jeszcze :nienie: Ten zestaw jedzie z Tidaka już prawie tydzień >:( zaś Ceado trzeci tydzień, z Włoch >:(
-
@Piszę bzdury, popraw tytuł wątku na bardziej poprawny.
-
... na pojedyńczej dozie ?
Single espresso ?
A jaka Twoja sugestia? Mogę to sam uczynić?
-
7 gramów VST z tamperem 41 mm kusi z tej strony. Do tego jeszcze tunel? Podaj link do tego zestawu jak możesz.
-
tidaka.net
Tylko się wstrzymaj z ewentualnymi zakupami, bo koszt dostawy 18€, to może razem coś zamówimy. Mam chęć na The Single, tylko który rozmiar wybrać
-
tidaka.net
Tylko się wstrzymaj z ewentualnymi zakupami, bo koszt dostawy 18€, to może razem coś zamówimy. Mam chęć na The Single, tylko który rozmiar wybrać
Zmieniłem treść posta
https://www.tidaka.net/de/tamper/set-angebote/set-integrale.html
Ten zestaw wygląda bardzo sensownie i jakoś finansowo tyłka nie urywa.
-
Taki właśnie zamówiłem i czekam już 6-ty dzień >:( Można wybrać tamper 58 lub 58,5. Wziąłem większy.
-
Skoda, że nie ma takiego zestawu z sitkiem VST. Chcę kupić docelowo jeszcze 24 g.
-
Sprawdziłeś wszystkie opcje wyboru w zakładkach, bo wydaje mi się, że gdzieś widziałem o możliwości wzięcia sita VST zamiast oferowanego w zestawie
-
Poczekam, aż dojdziesz do jakiś wniosków. Interesuje mnie wygodny sposób może razem coś kupimy. Zobacz Decent Espresso 10 g.
https://decentespresso.com/basket
Wygląda jak normalne sitko. Tamper 58,4 pasuje.
Niestety 15 Euro wysyłka i idzie z Chin.
-
Te by mnie interesowało, jedynie zawsze sceptycznie podchodzę do ubijania tamperem 58 np 7 gramów kawki. W IMS 6/8 nic a nic mi nie wychodziło >:( Wolę 41, jak w IMS 7/9 czy VST 7 i LaMy single.
-
Ja rozpatrywałem 10 g. Rozumiem, że tamper pasuje do wszystkich 41?
-
... na pojedyńczej dozie ?
Single espresso ?
A jaka Twoja sugestia? Mogę to sam uczynić?
Nie "na", tylko "z", jeżeli mogę zasugerować. "Espresso na sitku", to jak "zupa na kościach". Może "Espresso z pojedynczego sitka".
-
:ok: Masz rację!
Jak mam to poprawić?
-
Poproś administrację.
-
Zastanawia mnie też czy VST 7 g i np 22 g będą współpracować z tym samym przemiałem. Tylko tamper 41 i drugą NPF bym musiał kupić... Bo chyba tej 7 nie ubije 41 mm
-
Ja rozpatrywałem 10 g. Rozumiem, że tamper pasuje do wszystkich 41?
Tak zapewniali w Tidaka, bo jak nie to do VST będę szukał tampera. Te co dodatkowo kupiłem, La Marzocco by VST, to na pewno, a czym się różni od oryginału VST? Ktoś powiedział, że jedynie bardziej drobiazgową kontrolą.
Trzeba przyznać, że VST w "dłoni lepiej leży" niż IMS. Czuć wagę.
Z tymi wspólnymi zakupami, to fajnie się złożyło: co dwa, trzy tygodnie jestem służbowo w W-wie, więc jak się zgramy u tego samego "zagraniczniaka", zostanie np w Tidaka 9€ w kieszeni.
@Perzua, w jakiś warszawskich palarniach się zaopatrujesz?
-
Ja myślę o tych VST 7 i 22.
Tamper mogę kupić pod 7 ale nie wiem jaki.
Chociaż nie jest to przesądzone. Może się złożymy.
-
U nas VST kosztuje 175zł. Wytargowałem z tego 10% dołożyłem kawkę i powyżej 200 UPSem gratisowo.
-
A tamper jaki pod to VST ?
-
Chyba będzie pasował ten z Tidaki, 41. Na teraz dorobiłem sobie z plastiku :picardpalm: ale za to jest wypukły :taniec:
-
Ja myślę tak.
7g VST + 22 g VST + tamper 41 mm może nawet wypukły + tunel do tego 7 g. Będzie drogo ale chyba zamknę temat sitek ...
Planuje jeszcze kupić level tamper do tego sitka 22 g i drugą NPF. Będzie zestaw :)
-
:ok:
Mnie interesuje tylko koncepcja single espresso i różne rodzaje sitek i tamperów do niego. Kiedyś będę ekspertem od uno espresso Piję tylko z rana triple z NPF-a na obudzenie, a potem tylko pojedyncze.
-
To trzeba było pogadać z autorem projektu xenia.coffee. Ta maszyna jest do pojedynczego espresso (szczególny przypadek, uwzględniany w pracach projektowych)...
Bo wiesz, zupełnie inaczej wygląda przepływ wody i wahania temperatur w takim przypadku.
Coś wam to przypomina? ;)
-
xenia.coffee
:ok:
Mnie interesuje tylko koncepcja single espresso i różne rodzaje sitek i tamperów do niego. Kiedyś będę ekspertem od uno espresso Piję tylko z rana triple z NPF-a na obudzenie, a potem tylko pojedyncze.
Ja rano też pije potrójne ale żona chcę pojedyncze stąd zamysł 7 g. Oczywiście sam single spijam. Kiedy będą jakieś pierwsze testy ?
-
@Perzua, wczoraj DHL nie dowiózł >:(, mimo wysłanego SMSa, więc jadę wkurzony do nich bezpośrednio z samego rana. Na szczęście dzisiaj mam krótką trasę.
Ciesz się, że żona pije espresso. U mnie będzie interesująca rozmowa, jak dopatrzy się przelewu (wspólne konto i ona zajmuje się nudnymi płatnościami) z Tidaki na 466zł. Lubi dobrą kawę, ale nie podziela mojej espressowej fascynacji. Mam, zwalę winę na @WS, bo to on mi polecił Tidakę :)
Ładnie się prezentuje NPF z dedykowanym sitem (problem, bo nie wiemy często jaka jego jakość) jak mój ECM na zdjęciu:
@Antonio jest jak jest :) Trzeba się cieszyć, z tego co się ma! Aaaa, zrobiłeś to, o czym wczoraj rozmawialiśmy?
-
Jeszcze nie, ale o xenia i o pojedynczym espresso możesz po niemiecku. To nie tylko o sitka jest ta gra ;). Pamiętam, że zdumiała mnie jego refleksja o pojedynczym espresso. Może się czegoś ciekawego dowiesz?
-
:ok:
Dzięki :)
-
koszt dostawy 18€
Na stronie Tidaki są inne ceny.
-
Potem spr. @WS
Nie mogłem się powstrzymać i rozebrałem paczkę (te trujące żelki gratis ) w aucie:
-
Potem spr. @WS
Nie mogłem się powstrzymać i rozebrałem paczkę (te trujące żelki gratis ) w aucie:
Dajesz do domu i coś przeciśnij szybko! Czekam z niecierpliwością!
-
Najpierw tamper 58,5mm. Tidaka sporo cięższy od Rocketa, więc spróbuję ubić samym jego ciężarem, tylko ustawię pion. Prawnie idealnie wypełnia sito. Polecam każdemu. Rocket (zdjęcie) widoczna jest szpara.Te 0,5mm robi wielką różnicę!!!
Ekstrakcja jak należałoby się spodziewać :NO:, przy aktualnie posiadanym młynku. Muszę czekać na Ceado. Ubijanie kawki w single sitku tamperem 41mm w kooperacji z tunelem prowadzącym - czysta przyjemność :ok:
-
Czesc,
Gdyby ktoś był zainteresowany, to mam do sprzedania swoje sitko z tamperkiem:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=7721.0
-
Informacja, także dla kupca Twojego sitka.
Sito La Marzocco (na moim jest wybite LF, dystrybutor części) waży 28,9g a La Marzocco by VST i oryginał VST ważą 33g. Nie ma sensu nawet je porównywać. Dziury jak stodoła, gołym okiem widać, że nierówne :NO: inna stal-inox. Szkoda tych 9€. LaMa by VST i oryginał VST wyglądają podobnie, ale widzę, że w sitku oryginał VST była dodatkowo ręcznie szlifowana ostra krawędź zawiniętego rantu, która występuje we wszystkich skutkach, jakie miałem w rękach, tj.: IMS, ECM (nie wiem, jaki producent im dostarcza), LF, La Marzocco 9€.
-
Nie wiem czy ktokolwiek cię rozumie.
Po pierwsze moje sitko nie waży 28,9g po drugie jeśli myślisz, że sitka VST/IMS są takie wspaniałe to też jesteś w błędzie. Powtarzalność i poprawność ekstrakcji nie zależy tylko od sitka i dla przykładu mimo, iż mam również sitka podwójne IMS na mojej grupie znacznie lepiej i spokojniej zachowuje się zwykły standard FAEMA.
Ponadto proponuję byś oszczędził sobie ocen mojej oferty jeśli nie jesteś zainteresowany.
-
na mojej grupie znacznie lepiej i spokojniej zachowuje się zwykły standard FAEMA.
To może też wynikać z faktu, że sitka VST/IMS są bardziej wymagające pod względem dystrybucji i tampingu.
-
Nie wiem czy ktokolwiek cię rozumie.
Po pierwsze moje sitko nie waży 28,9g po drugie jeśli myślisz, że sitka VST/IMS są takie wspaniałe
Ponadto proponuję byś oszczędził sobie ocen mojej oferty jeśli nie jesteś zainteresowany.
Czytaj ze zrozumieniem. Nie napisałem, że Twoje jest takie samo, tylko jeśli jest LF jak moje. Inaczej: jeśli Twoje nie jest LF, to nie jest jak moje.
Nie napisałem, że VST/IMS są wspaniałe. Wg. mnie VST jest lepsze od IMS, ale to tylko moje zdanie. Tak jak La Marzocco by VST jest lepsze od La Marzocco z oznaczeniem LF.
Jeżeli wprowadziłem kogoś w błąd ws. sita @kafcio serdecznie przepraszam. Miałem na myśli wyłącznie moje La Marzocco by LF, które radzę omijać z daleka.
-
Oj dajcie spokój już.
Czy były jakieś próby ? Bo sam już chcę podjąć decyzję.
-
Właśnie robię następną. Organoleptycznie między La Marzocco by VST i oryginał VST nie widzę różnicy, więc "jeśli nie widać różnicy, to po co przepłacać", a jest dwukrotna!
-
Ciekawe czy wyczułbyś różnicę między "zwykłym" sitkiem LaMa, a VST. :)
-
Single espresso, kawa 7g, czas ekstrakcji 25s, uzysk: na jednym sicie mam 15,5g a na drugim 23,7g, to tak.
-
Jak przepływ wody inny to i kawa inna. Musiałbyś dostosować przemiał, żeby uzysk był podobnym, wtedy można porównać.
-
Czesc,
Gdyby ktoś był zainteresowany, to mam do sprzedania swoje sitko z tamperkiem:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=7721.0
Zestaw sprzedany, oferta już nieaktualna.
-
Single espresso, kawa 7g, czas ekstrakcji 25s, uzysk: na jednym sicie mam 15,5g a na drugim 23,7g, to tak.
To jest ten zestaw za 70 Euro ?
-
Set Integrale: z sitkiem La Marzocco by LF :NO: nie bierz! Zobacz, czy w opcji nie można wziąć od razu La Marzocco by VST. Bo już nie pamiętam. Ja je wziąłem oddzielnie za 20€.
@WS, przesyłka wynosi 14€ z kawałkiem dopóki nie klikniesz kupuję, wtedy wyskakuje plus VAT i jest niecałe 18€.
-
Set Integrale: z sitkiem La Marzocco by LF :NO: nie bierz! Zobacz, czy w opcji nie można wziąć od razu La Marzocco by VST. Bo już nie pamiętam. Ja je wziąłem oddzielnie za 20€.
@WS, przesyłka wynosi 14€ z kawałkiem dopóki nie klikniesz kupuję, wtedy wyskakuje plus VAT i jest niecałe 18€.
Nie ma chyba wyboru :( chcę drugie takie samo sitko tylko 22g żeby nie zmieniać ustawień młynka.
-
Tidaka chyba nie mają. Weź oddzielnie tamper 41/58,5 i tunel (3 rozmiary, ja wziąłem ten najwyższy) WARTO! a te sitko La Marzocco by LF jak chcesz, dam Ci w prezencie, to się pobawisz, ale krótko i też komuś oddasz do zabawy :-D
Chyba że weźmiesz La Marzocco by VST, bo dobra cena 20 ojro
-
Brać IMS single (wypukłe) i normalny tamper.
Dobór wysokości sitka tylko trudniejszy ;)
-
Mam chęć na The Single, tylko jaki wybrać rozmiar do uno espresso? Na Tidaka mają kilka do wyboru.
@lucasd, które wg Ciebie brać na espresso: 7, 8, 9, 9,5? A są jeszcze są: 10, 11 i 12.
Co raz bardziej jestem przekonany, że sitko, które dostałem wraz z ekspresem, to The Single. Może ktoś zerknąć? Te z lewej.
-
Co raz bardziej jestem przekonany, że sitko, które dostałem wraz z ekspresem, to The Single. Może ktoś zerknąć? Te z lewej.
Zobacz może jak wygląda The Single.
-
Mnie interesuje tylko koncepcja single espresso i różne rodzaje sitek i tamperów do niego.
Też próbowałem na The Single (produkcji IMS, to wypukłe) i jakoś mi się nie udało dojść do dobrych rezultatów. Mam dwa (LF1460300 i LF1460301) o wysokości 19,5 i 21mm. Tamper 58,4 pasuje do nich słabo (za duży).
PS. Z dyskusji na formum Londinum odniosłem wrażenie, że The Single to wyłącznie takie sitka:
(https://pci.ac/WoK/_mini-IMG_3674.JPG)
-
Ze zdjęcia, trudno mieć 100% pewność :(
Dzięki @Krakus, super zdjęcie, teraz jestem pewien.
Ile pakowałeś kawki, do jednego i drugiego?
-
Zdjęcie moje, sitko jak widzisz robione przez IMS, ale dla LF. W katalogu IMS (na ich stronie) nie występuje. Lepszej jakości zdjęcie masz tu:
(https://i.ebayimg.com/images/g/w1oAAOSwJ4hY8-5N/s-l300.jpg)
Ile pakowałeś kawki, do jednego i drugiego?
I to jest bardzo dobre pytanie, zależne od wysokości Twojego prysznica. Mam prysznic z sitkami IMS E-61, który dla współpracy z sitkami The Single obciąłem.
Ile gramów nie pamiętam, a kłamać nie chcę. Jak Cię to interesuje, to rzuć okiem ty (https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=36.msg111765#msg111765).
-
To jakaś czarna magia te sita! Chyba nie dam rady :sciana: I odpuszczę :(
-
Ja już się w tym wszystkim pogubiłem. Generalnie chcę level tamper albo ze sprężyną. Na ali są 58.5 level w dobrej cenie albo Espro ale to jest 58.35 czy 34 więc będzie pływać w VST. Kurdę ale mam zagwostkę.
-
Ten tamper z Tidaki 58,5 (zmierzyłem suwmiarką dla pewności) pasuje idealnie do wierzchu VST 7. Level fajna sprawa, tylko czy Ci przyjdzie równo 58,5, bo różnie z tym bywa. Jedno wiem na pewno tamper 58 to masakra z ubiciem, kawa na ściance sita i wszystko, co później >:(
-
Mój umysł popracował przez noc, przeanalizował zasady i "pracę" sita The Single. Proszę o zweryfikowanie moich przemyśleń przez: @WS, @pj.w, @Krakus i innych, którzy mają wiedzę nt tego "ciężkiego przypadku", która pomoże we właściwym wyborze sitka do indywidualnych potrzeb użytkownika.
Jaki cel (skupmy się tylko na technikaliach, a nie walorach smakowych i wizualnych uzyskanego espresso z tych sitek) przyświecał projektantom The Single?
Aby dobrać prawidłowo sito należy:
1. Jaka grupa siedzi w ekspresie: E61, czy inna.
2. Zmierzyć wysokość prysznica swojej maszyny, w ofercie są dwie wersje (czy może więcej?): niska i wysoka.
3. Jaką dozę chcemy zaaplikować. Na Tidaka podają od 7g do 12g.
4. Sito po ubiciu gotowe do ekstrakcji, i tak pierwsze z brzega: 7g (najbardziej mnie interesuje :) ) Sypiemy te 7g i po ubiciu kawa znajduje się tylko w części stożkowej sita. Po zapięciu kolby odległość między ubitą kawą a prysznicem wynosi "test monety"
Tak to widzę. Proszę o potwierdzenie albo zaprzeczenie, a wtedy na prawidłowe nakierunkowanie, ale tak prosto, jak rolnik krowie na rowie :), żeby już nie było żadnych wątpliwości z The Single.
Smacznej :kawa:
-
Wydałeś już sporo kasy na sitka i tunele, i tampery. Wątek ma już 68 odpowiedzi. Nie zaparzyłeś kawy.
Picie kawy tylko teoretycznie nie działa. Czasem warto się zastanowić co się dzieje, ale generalnie w picu kawy chodzi o to aby ją pić, czerpać z tego przyjemność. Jaki jest sens skupiania się na grupach i prysznicach skoro smak ma być pominięty?
-
czerpać z tego przyjemność
Dokładnie tak, nie trzeba do tego niczego wielkiego, poza samą kawą.
-
Mam wrażenie, że nie wiesz, o którym sitku piszesz. Dlatego powtórzę się - zobacz jak w przekroju pionowym wygląda The Single. Wtedy przestaniesz w kolejnym wcieleniu tworzyć bzdury w rodzaju "kawa znajduje się tylko w stożkowej części sitka". Co z tego, że się znajduje, jeżeli nie zostanie ubita, bo tamper oprze się na wewnętrznym rancie. Kawa w dolnej części sitka jest ubijana w sitkach przeznaczonych do La Marzocco i 41 mm tampera. Ale to nie jest The Single, które występuje w kilku rozmiarach (wysokość), a za tym idzie pojemność sitka. Mam najmniejszy czy też najniższy model tego sitka, wchodzi do niego 7,5 - 8 g kawy. Espresso z niego nie piję, robię żonie americano lub synom cappuccino. Wolę doppio lub jedno espresso z dwóch, z podwójnego sitka. Żeby było ok, do tego sitka używam ściśle dopasowanego 58,5 mm tampera, a przemiał przed ubiciem musi być dobrze wypoziomowany, a tamping równomiernie centryczny, bo przemiał łatwo przesuwa się w sitku.
-
Jaki jest sens skupiania się na grupach i prysznicach skoro smak ma być pominięty?
@donkiszot, piję uno espresso i triple (z rana na pobudzenie), ale mam taką cechę, by dążyć do perfekcji. Nawet w CV mam takie oto zdanie o sobie i nie jest to banał:
"Powierzoną mi pracę wykonuję z zaangażowaniem, permanentnie ją doskonaląc!"
I tak staram się postępować w kwestii espresso. Smak jest bardzo ważny, ale aby było idealnie, należy także opanować i dopasować resztę. Jak wiesz: 4M
@WS, wybacz, ale znowu Cię poniosło, cytując Cię "tworzyć bzdury", znaczy ja je tworzę. Gdzie napisałem o tym w kwestiach kategorycznych. Zadałem grzecznie pytanie, aby rozwiać definitywnie wątpliwości! Wkurzyłeś mnie >:( a ja chciałem wysłać Ci fajny, oryginalny i przydatny prezent, za nakierowanie mnie na wspaniały zestaw w Tidaka, nieodzowny w mojej "unoespressowej" pasji!
-
Jak wiesz: 4M
Właśnie, cztery! A efektem ma być smak, mimo wszystko.
-
@WS, a mogłeś napisać w ten sposób:
"Masz E61, zmierz prysznic, (po tym pomiarze) The Single 7g w ofercie LF by IMS występuje pod nr katalogowym: 124456789. Mielesz do kolby 7g, ubijasz tamperem, tak aby mieć pod prysznicem:
A. Test monety
B. Odległość jest większa, jak przy La Marzocco"
Oczywiście niekategoryzuję, piszę hipotetycznie, bo nigdy nie operowałem tym sitku.
A sitko The Single wiem jak wygląda po tym, jak pokazał mi wyraźne zdjęcie z ręki @Krakus.
-
Wkurzyłeś mnie a ja chciałem wysłać Ci fajny, oryginalny i przydatny prezent, za nakierowanie mnie na wspaniały zestaw w Tidaka, nieodzowny w mojej "unoespressowej" pasji!
Ojej, jaka szkoda, że wcześniej nie napisałeś o planowanej szczodrobliwości. Wtedy bym siedział cicho, a tak burzowy weekend mi popsułeś :doh:. Może drugi raz wyślij mi treść odpowiedzi, którą chcesz uzyskać :smiech:.
-
@RodoGost pamiętaj również udoskonalając permanentnie wszystko w koło, że lepsze zwykle jest wrogiem dobrego.
Sitko po prostu trzeba sobie dobrać do maszyny, do jakości przemiału, temperatury i ciśnienia oraz sposobu dystrybucji. I nie ma reguły, że jakieś IMS 7g, będzie lepsze od VST 9g, albo innego w każdym przypadku. W takim ciągłym udoskonalaniu tylko się można zapętlić i tracić czas na coś co ma się nijak do rzeczywistości.
-
Panowie, z tymi siedmioma gramami, to niebagatelna kwestia.
Jak można przeczytać w internetowych opracowaniach numerologicznych:
"Siódemka jest najbardziej zagadkową osobą ze wszystkich. Przez całe życie dąży do pewnego ideału, który ustala po długich godzinach filozoficznej kontemplacji."
Tak więc idąc tym tropem należałoby stworzyć system filozoficzny siódemkowej kawy obejmujący wszelkie aspekty.
Samo sitko to zaledwie włos na szczycie czubka góry lodowej. Należałoby rozpoznać i opracować dokładną specyfikację zawierające chociażby takie aspekty jak:
- jedyne słuszne sitko 7 g,
- jedynie słuszną kawę, której 7 g przemiału idealnie mieści się w 7 g sitku,
- jedynie słuszny młynek, żarna, czas przemiału itd.,
- jedynie słuszny skład wody zapewniający optymalną ekstrakcję, (wiadomo że siedem elementów musi ją tworzyć),
- jedynie słuszny prysznic zapewniający idealną siódemkową ekstrakcję,
- jedynie słuszną konstrukcję ekspresu, (waga i wymiary każdego z elementów koniecznie podzielne przez 7)
i jedynie słuszny czas ekstrakcji.
To na pewno można mnożyć i dzielić na większe i mniejsze części, więc do końca świata czasu może nie starczyć. Życzę dobrej zabawy, a tymczasem napiję się smacznej kawy, czego wszystkim serdecznie życzę. kawka
-
@WS, ja nie pisałem, żebyś się nie piętnował bzdurnych wypowiedzi. Uważam, że jak najbardziej trzeba! Moja wypowiedź była pytaniem, a nie prawdą objawioną, wtedy miałbyś uzasadnione prawo mnie potraktować, jak uczyniłeś. Ale było minęło, nie wracajmy do tego.
Nie żartowałem z tym narzędziem nieodzownym dla każdego mężczyzny o przydatności 1.000.000.000.000 i więcej otwarć, chciałbym Ci podziękować za Tidakę. Dzisiaj z rana ubijałem sitko do triple espresso tym dwustronnym tamperem 58,5 i to była czysta, dosłownie, przyjemność: minimum kawy na bocznej ściance sita.
Jak wrócę do domu, to wrzucę zdjęcie "urządzenia", które chcę Ci sprezentować. Jak zareflektujesz, to Ci wyślę. Oczywiście bez żadnych zobowiązań i dalej będziesz mógł mnie uzsadnienie strofować :)
-
@krystians zapomniałeś dodać jak w tym kawale i tak 7 razy ;-)
(Mąż składa zeznania na policji, do kuchni weszła żona, poślizgnęła się i upadła na nóż który akurat trzymałem i tak 7 razy) :picardpalm:
-
Świat jest pełen tajemnic :) w międzyczasie można popraktykować używanie czołobijni, w celu zwiększenia swojego oświecenia w danym temacie ;)
-
Jak wrócę do domu, to wrzucę zdjęcie "urządzenia", które chcę Ci sprezentować.
Na forum udzielam się "non profit" - nie dla fantów. Tak, że szczere podziękowanie w zupełności wystarczy.
-
Zobaczysz, że Ci się przyda i żyć bez tego już od dostarczenia nie będziesz mógł :) To taki fajny drobiazg.
@krystians wg mnie należy przyjąć jakąś stałą. Ja przyjąłem 7g. Jak bym miał odnosić się do wielu innych, to bym miał tylko niepotrzebny espressowy pre mętlik.
-
Tyle że przykładowo kawa jak rośnie może nie wiedzieć o tym, że w danym sitku ma jej się zmieścić 7g. Może być zbyt gęsta lub za mało gęsta. I co z takim fantem zrobić? Czy możemy taką kawę dyskryminować?
Dlatego moim zdaniem lepiej opanować objętościowo ile kawy w danym sitku ma się znaleźć. Jednak co kto lubi, można iść ze światem na współpracę i korzystać z wiedzy innych osób, a można też oczekiwać, że świat się nagnie do naszej woli. Może studiowanie Nietzschego coś pomoże w tej kwestii.
-
Nie sposób się z Tobą nie zgodzić, ale bez zbytniego włażenia w..., gdybym miał taką kawową wiedzę jak Ty i inni z WOK-a, to bym bez "strachu" bawił się wszystkimi zmiennymi w kwestii wyprodukowania wzorcowego espresso. A tak mając jedyną stałą dopasowuje inne zmienne składowe uno espresso.
@krystians ciągle się uczę (cytując prezydenta) o espresso, a stosując jak wspomniałeś filozoficzną nomenklaturę: wiem, że nic nie wiem. Z pokorą.
-
Groteskowy ten temat się robi.
Ale niech będzie, sitko The Single, z serii Competition IMS ma oznaczenie:
B701TH19.5N
https://www.torrtoys.com/accessoires/ims-competition-shower-screen-200m-m3enl-k5adh - (B70 - rozmiar S)
Tu masz katalog:
http://www.imsfiltri.com/wp-content/uploads/2019/02/IMS-Competition-Catalogue.pdf
Natomiast skoro masz VST z tamperem 41, to czego Ci jeszcze do szczęścia potrzeba? Kawa nie smakuje?
-
Piszę bzdury, to co i jak robisz z kawą jest Twoim wyborem. Każdy może się realizować po swojemu przygotowując kawę. Nie ma w tym nic złego. Jednak oczekiwanie od reszty świata żeby sprostał Twoim założeniom, może Cię rozczarować.
-
A ja chciałem zapytać autora: To jak w końcu smakuje kawa z single’a? Bo wątek długi jak tasiemiec, a chyba nie trafiłem na opinię/werdykt w kwestii smaku od ciebie? A jestem ciekaw jak wypada na tle doppio.
-
A jestem ciekaw jak wypada na tle doppio.
Pół kawy, zatem dwa razy gorzej smakuje :)
-
@krystians poprzedni mój post modyfikowałem. Nie sprostał, by pomógł, podzielił się swoją wiedzą, bez zbytecznej złośliwości.
@pj.w, będzie pasować do mojego ECM-a?
Inne sita? By wyczuć z czasem niuanse.
@rubin, powiem Ci, jak w końcu dojedzie porządny młynek, ale wczoraj pierwszy raz wyczułem przy uno espresso porzeczkę
-
@rubin Tylko niech autor w odpowiedzi uwzględni jakim młynkiem mielił, czy dalej mieli Delonghim czy już ma młynek do espresso.
@Piszę bzdury Nie wiem gdzie Ty tam widzisz złośliwość. Jednak dalej widzę, że oczekujesz, aby świat działał na Twoich zasadach.
EDIT:
@rubin, powiem Ci, jak w końcu dojedzie porządny młynek.
Jak widać dalej Delonghi. Więc o czym tu w ogóle jest rozmowa? Chyba tylko o oczekiwaniach.
-
Wszystko masz opisane w katalogu.
B70 - oznacza grupę E61 - w tym ECM
For tamper 58 / 58.4
B70 (BORDER Ø 70 mm) E61 & compatible groups like FAEMA,
VIBIEMME, WEGA, BEZZERA, BFC, BIANCHI, BRASILIA, D.I.D.
L’ORCHESTRALE, ECM, EXPOBAR, FIORENZATO, GRIMAC, IBERITAL, LA
NUOVA ERA, LA SCALA, QUALITY ESPRESSO, ROCKET, ROYAL FIRST,
SAN REMO, SV - SAB, VFA. MARZOCCO, SYNESSO, SLAYER, KEES VAN
DER WESTEN, NUOVA SIMONELLI, VICTORIA ARDUINO, MAVAM
1T - pojedyncza doza
h19.5 - wysokość całości.
-
@krystians jeszcze po Fiorenzato mi zostało. A może zmełłem w kawiarni?
Wielki dzięki, @pj.w o to mi chodziło. Zapoznam się z tym i jak pozwolisz, jeszcze będę pewnie miał pytania.
-
@krystians jeszcze po Fiorenzato mi zostało. A może zmełłem w kawiarni?
A nie mówiłem, świat jest jedną wielką tajemnicą :)
-
... z zawoalowanymi śladami deprecjonowania
-
Ja nie używam dla espresso innego sitka niż pojedyncze, aby być prawdomównym dodam w zasadzie nie używam, są wyjątki. Doza dla mojego sitka, kolby prysznica IMS to 13-14 gram. Nie widzę aby wychodziło z tego coś gorszego czy espresso podobnego, różnego diametralnie w smaku czy aromacie niż doppio.
-
Dzięki mlopus. Czyli z twojej perspektywy - robi kawę mniejszą, bo taką zwykle pijasz i to jedyna rocznica, którą obserwujesz? A jak z ergonomią i powtarzalnością u ciebie? Bo jak czytam (nie tylko w tym wątku), to jednak trochę gimnastyki z takim sitkiem jest. Może to tylko kwestia wprawy i po jakimś czasie już jest z każdym innym?
-
Ponieważ od początku męczyłem mniejsze sitko to nie widzę problemów z jego powtarzalnością czy opanowaniem dystrybucji , doza jest sporo ponad 8 gram i to mnie początkowo dziwiło ale chciałem uniknąć picia za każdym razem bardzo mocnego naparu więc pozostałem przy pojedynczym sitku. Tyle tylko że jak widzisz nie bardzo mam porównanie bo podwójne sitko używam sporadycznie do dwóch kaw lub czasem doppio więc wydaje mi się że w moim przypadku nie ma to dużego znaczenia. Ratio 1:2
-
Tu masz katalog:
Pawle, w tym katalogu TheSingle nie ma. Jest w katalogu LF (https://pci.ac/WoK/Accessoires-voor-barista-IMS_201609291054_ep.pdf) (mimo, iż robione przez IMS).
@Piszę bzdury Niejednokrotnie na tym forum pisano, że z sitka pojedynczego trudno uzyskać poprawne espresso - z podwójnego łatwiej.
-
:picardpalm:@mlopus, jakiego sita używasz, IMS 7/9?
Ja na takim sicie w poprzednim sprzęcie dawałem 7g kawy. Ale bez ubicia tamperem 41 nie ma szans, aby wyszło poprawne espresso, słuszna crema, tygrysek i niezły smak. Dlatego polecam w ciemno zestaw z Tidaki.
@Krakus, można... można... Trzeba być tylko cierpliwym i nie poddawać się. Mam potwierdzoną dostawę Ceado na środę, więc zapraszam do mnie, od czwartku, to Ci udowodnię. Może będziesz kiedyś na Mazury jechał, to Łomża po drodze. Oczywiście na VST 7. The Single nie znam, ale też chciałbym spróbować. To taka moja misja, uno espresso. Wiem, wiem powtarzam się :). Może wspólnie z @pj.w. byście dobrali mi te sito do mojej maszyny? Byłbym ogromnie wdzięczny!
-
Pytasz o moje sitko? Pojęcia nie mam albo fabryczne albo Faema, nie jest sygnowane a ja już kilka razy miałem zmieniać ale w sumie to nie wiem czy jest sens. Prysznic owszem po zmianie na IMS jestem bardzo zadowolony
-
Możesz wrzucić zdjęcie. To ile ładujesz powyżej, jak pisałeś, 8 gramów?
-
Jeśli o mnie chodzi sporo ponad 8g czyli 13-14g, nie wiem jaka jest nominalna dla sitka ilość. Litości nie masz czy wiesz ile ja kawy już dzisiaj wypiłem ? Zobaczę co się da zrobić, zdjęcia moich tygrysów są na forum w różnych miejscach ;-)
-
Jeśli o mnie chodzi sporo ponad 8g czyli 13-14g
Jaki uzysk i czas ekstrakcji?
-
@RadoGast tak jak pisałem ratio 1:2 a czas ok 25s
-
Jeśli o mnie chodzi sporo ponad 8g czyli 13-14g
Nie żebym się czepiał, ale idąc tym tropem to ja też robię single, bo do 15 VST sypię 14 gram kawy ;)
Wydaje mi się @Krakus, że jak porównasz kształt i gramatury sitek z katalogu IMS i LF, zobaczysz że oznaczone "The Single" występują w obu. IMS używa tylko kodów, LF, dodaje "The Single". Ten z linku to B701TH19.5N w katalogu LF widnieje jako LF1460300 ZEEF 1 KOP "THE SINGLE"7,5gr H19,5 mm. Pąmięć być może mnie myli, ale wydaje mi się że miałem sitko tylko brandowane IMS, w ich pudełku i napisem The Single.
Uciekam stąd :)
-
@RadoGast tak jak pisałem ratio 1:2 a czas ok 25s
:wow2:
Magiczne sito! Kliknij zdjęcia sitka z góry i z boku.
-
można... można... Trzeba być tylko cierpliwym i nie poddawać się.
Oczywiście, że można tylko, że na podwójnym łatwiej. Nie widzę w ogóle potrzeby zakładania nowego wątku. Z ekspresem dostałem dwa sitka, pojedyncze i podwójne (nie studiowałem jakie to, kto wyprodukował itp, itd...). Dokupiłem potrójne. Chcę słabszego (tradycyjnego) espresso, biorę pojedyncze. Dostosowuję dozę, grubość przemiału i po chwili piję kawę. Jest smacznie. Gdzie tu jakieś drugie dno???
-
Magiczne sito! Kliknij zdjęcia sitka z góry i z boku.
Ja tam bym tego tak nie demonizował, no chyba że mnie wkręcasz? :ogien: Od razu też mówię, że nie będę poddawać pod ocenę ani włoskiego instytutu espresso ani też INEA czy nawet jednostki certyfikacyjnej w której pracuję mojej techniki ekstrakcji czy też poprawności uzysku. No chyba że odpłatnie w ramach obowiązków. Zdjęcia w załączniku.
-
Nie.
W komplecie z ekspresem dostałem single sitko no name i też w nie na teście monety można wpakować 11g. Dlatego zaintrygowało mnie, co napisałeś. Zaraz spróbuję na NPF-ie.
-
@WS wedle umowy: przedstawiam Ci niezbędne narzędzie faceta, kobiety także. To nie jest jakiś tam reklamowy gadżet Made in China, ale wyprodukowany w Niemczech otwieracz w zakładach Wery (80 lat robią narzędzia) jak pełnowartościowe narzędzie, (poglądowo na zdjęciu wkrętak) rękojeść dwukomponentowa kraftform. W zasadzie na wieczność i jeden dzień dłużej!
Wyślij adres dostawy na PW :)
PS
No dobra wybierz sobie kolor, biały wyrywa kapsle w ciemności, po naświetleniu świeci :D
Możesz przenieść się pchlego targu?
-
Ok. @fux, @WS już pewnie zobaczył.
@mlopus podaj całkowitą wysokość sita, moje chyba jest niższe
@jancewicz, dla jest to ambiwalentne: łatwiej czy trudniej! Mnie interesuje tylko: 7g/14g/25s
-
24 mm
-
@RadoGast tak jak pisałem ratio 1:2 a czas ok 25s
:wow2:
Magiczne sito! Kliknij zdjęcia sitka z góry i z boku.
Żadne magiczne sitko tylko porządny młynek. Siejesz tylko zamęt i dezinformację wyciągając jakiejkolwiek wnioski używając tego młynka. Moim zdaniem dla dobra ogółu administracja powinna zamknąć ten wątek dopóty dopóki nie odbierzesz porządnego młynka, jeśli sam nie potrafisz się powstrzymać przed tymi z palca wyssanymi rewelacjami.
Marek.
-
To tyle, co i moje. :mhh:
-
@Miklas, może być :)
Odezwę się, jak dojedzie Ceado E37S.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich miłośników uno espresso :D
PS
Jakby ktoś miał pytania odnośnie mojego zakupu w Tidaka, proszę na PW.
-
Zaimponowałeś mi zrozumieniem tematu, super. Dla jasności, uważam, że wątek jest wartościowy, choć nie dla mnie, ja raczej nigdy nie będę używał pojedynczych sitek. Jedynie wnioski wysuwane w twojej sytuacji są nic nie warte.
Marek.
-
Ja nie używam dla espresso innego sitka niż pojedyncze, [...] Doza dla mojego sitka, kolby prysznica IMS to 13-14 gram. Nie widzę aby wychodziło z tego coś gorszego czy espresso podobnego, różnego diametralnie w smaku czy aromacie niż doppio.
Biorąc pod uwagę obecną definicję espresso (stosunek 1:2) w zasadzie nie ma czegoś takiego jak pojedyncze sitko, czy podwójne sitko. Można mieć kolbę z pojedynczą lub z potrójną wylewką, ale sitko, to sitko. Potrzebuje ono objętości (objętości, nie gramatury!) kawy i tę objętość należy zważyć, aby potem uzyskać cirka dwukrotność tejże wagi.
A że kawy są różne i mają różną gęstość ::) A że w filiżance jeden chce więcej inny mniej kawy ::) A jeden woli gęsto (1:1), a inny lżej (1:2,5) ::) no to są różne sitka do różnych ekspresów. :ok: Jak różne rozmiary i rodzaje patelni aby jajecznicę* upichcić.
*Z jednego jajka? czy z dwóch? A czy z dwóch jajek S to to samo co z jednego L? ;)
-
Donkiszocie zapomniałeś o najważniejszym - magii siódemkowej. Skoro się mieści jedna siódemka w sitku, to jest ono pojedyncze, dwie - podwójne itd. :)
Moi drodzy, olśnienie nagłe mnie trafiło. Nazwijmo to system 7G i okrzyknijmy rewolucyjnym dla ludzkości. Chińczycy z zazdrości palce pozjadają.
-
:doh: no przecież, jajecznica z 7 jaj.
-
Jeszcze jedna siódemka i będzie Jackpot - wygrasz wkrętarkę świecącą w ciemności ;)
-
Musimy mieć jednakże świadomość, że bez względu na objętość/uzysk, zawsze espresso z pojedynczego sitka będzie inaczej smakowało niż pół doppio
-
uno espresso
Wystarczy napisać po prostu espresso... Nie rozumiem o co tyle hałasu...
-
Mnie interesuje tylko: 7g/14g/25s
Strasznie się ograniczasz i to w przypadku zmiennej, która jest przyjazna do modyfikacji...
-
i to w przypadku zmiennej, która jest przyjazna do modyfikacji...
O czym piszesz? Bo w takim sitku to raczej niczego nie zmodyfikujesz. Co najwyżej czas ekstrakcji albo ratio.
-
Ponieważ tez pijam 98% kaw z pojedynczego sitka pomyślałem ze dodam swoje spostrzeżenia.
Posiadam standardowe pojedyncze sitko Rocket oraz dokupione IMS.
Pierwszy fakt który zwrócił moją uwagę to ilość kawy. Aby mieć możliwość tampingu muszę dac około 8,5-9 gram kawy niezależnie od rodzaju kawy. Kawy objętościowo i tak jest mńiej niż znacznik w sitku. 7 gram nie pozwala na tamping. Przy wspomnianych 9 gr ekstrakcja bardzo powtarzalna 25-30 gr kawy w 25-30 sekund w zależności od preferencji dla danej kawy.
Docelowo zamierzam używać 2 identycznych pojedynczych sitek dla standardowej kolby i dla NPF.
Przy identycznych ustawieniach z sitka IMS wylatuje zdecydowanie mniej kawy tj. 15-20 gram w 30-35 sekund. Widać wiec ze stawia ono większy opór.
Smakowo nie widzę u siebie różnicy miedzy pojedynczym shotem a pojedynczym z podwójnej kolby z 18 gramami kawy.
Moja Konkluzja jeśli kilka kolb to koniecznie identyczne sitka. Inaczej trzeba zmieniać ustawienia dla poszczególnych sitek.
-
Pomyślałem ze dodam jeszcze jeden wniosek który może być jakaś wskazówka dla innych.
Jeśli ktoś chce pic espresso 1 do 2 to wtedy łatwiej mu będzie z sitkiem IMS. Jeśli ktoś (tak jak ja) preferuje 1 do 2,5-3 wtedy zdecydowanie łatwiej osiągnąć to ze standardowym sitkiem Rocket.
-
Wygrzebuję wątek.
Właśnie pierwszy raz udało mi się zrobić bardzo dobrego szota na pojedynczym - za trzecim podejściem na nowym sitku.
Sitko IMS dla La Pavoni 9 gramów o rzadziej spotykanej geometrii. Na niemarkowym sitku 7-9 gramów o typowej geometrii pojedyncze szoty wychodziły mi marnie albo średnio, mimo usilnych prób.
Dzisiejszy wynik:
Włoski blend Lucaffe Mr. Exclusive blisko 3 miesiące stary [sic!].
9.1 grama mielonki - uzysk 22.4 grama, ok. 8 barów, tamping dość słaby. Maszyny - Rota z zaworkiem + 1Zpresso JE Plus.
Ekstrakcja, balans, smak, crema - jak najbardziej ok.
Zobaczymy, na ile to efekt powtarzalny, ile da się jeszcze poprawić.
Sitko zdecydowanie warte uwagi, choć cena straszna.
-
Sitko IMS dla La Pavoni 9 gramów o rzadziej spotykanej geometrii.
Wrzuć zdjęcie.
-
Pełno ich w necie - wpisz filter basked ims pavoni 9g.
Oprócz kształtu ma dobrze przemyślane proporcje wysokości części szerokiej do zwężającej się i dość duży kąt zwężania się. Ciastko po ekstrakcji tylko nieznacznie jest wklęśnięte na środku, z bardzo nieznacznymi załamaniami. I można tampować po całej powierzchni zwykłym tamperem 51.6 bez żadnego cudowania.
Podejrzewam, że dobrze będzie tak robić dystrybucję sputnikiem, by na środku usypać lekki pagórek - to powinno jeszcze bardziej zmniejszyć wklęśnięcie. Ale może to zbyt czasochłonne i wymagające wielkiej precyzji manipulacje.
-
by na środku usypać lekki pagórek -
W teorii ma to sens, a czy w praktyce?
Gdzieś już pisałem, że w pojedynczych sitkach ze względu na ich kształt, kluczowym problemem jest jednakowe ubicie, sprasowanie mielonki w całej objętości sitka. Najlepsze rezultaty otrzymywałem w VST 7g ubijając tylko wewnętrzny lej tamperem 41mm znajdującą się tam mielonkę.
-
No właśnie, bo w środku jest najgrubsza warstwa kawy, więc, jeśli ubijemy po całej RÓWNEJ powierzchni równo - to proporcjonalnie tam, gdzie najgrubiej, będzie mielonka najmniej sprasowana.
Więc, jak piszesz, teoretycznie pagórek ma sens, bo zasada działania ta sama co ubijanie przez Ciebie środka.
Używam skrótu myślowego, mam nadzieję, że zrozumiale.
-
mam nadzieję, że zrozumiale.
Dla mnie tak.
Ja do Elektry kupiłem normalne, walec, tj prosty kąt na dole, sitko IMS-a, gdzie ładuje 12g mielonki, więc nie jest aż tak dużo więcej do pojemności pojedyńczego sitka.
-
A to sitko masz średnicy 49, o ile dobrze kojarzę ten ekspres? To w sumie sitko zbliżone do małego podwójnego, czyli 14 g.
-
A to sitko masz średnicy 49, o ile dobrze kojarzę ten ekspres? To w sumie sitko zbliżone do małego podwójnego, czyli 14 g.
Tak.
Wróciłem do szkoły 🙂 i policzyłem objętość sitek w mililitrach, bo jakąż daje informacja wyrażona w gramach. Jak widzisz w załączniku wewnętrzna średnica różni się nieznacznie, nawet w sitkach VST.
-
Czyli VST ma większą objętość przy tej samej deklarowanej ładowności.
Na jakiej głębokości to mierzyłeś, jak głęboko od samego brzegu?
Bo tu się pojawia ten nieśmiertelny, wstrząsający, porażający problem ewentualnego ścisłego dopasowania tampera. ;)
-
Bo tu się pojawia ten nieśmiertelny, wstrząsający, porażający problem ewentualnego ścisłego dopasowania tampera. ;)
Mam 5 sitek VST i precyzyjne dopasowanie wygląda interesująco: 15 i 22 idealna średnica tampera 58,80 (miałem taki), zaś 18 i 20 58,55, przy czym jakby dołożyć 0,05 też by było okay, ale tylko przy podstawach w kształcie ostrego trapezu. Śmiałem się, że w chińskiej fabryce produkującej VST matryce się wyrobiły, bo 15 i 22 mają wcześniejsze numery seryjne, a 18 i 20 późniejsze.
Na jakiej głębokości to mierzyłeś, jak głęboko od samego brzegu?
Starałem się jak mogłem najlepiej manewrować suwmiarką. Wziąłem też poprawkę na ewentualne moje błędy pomiaru.
-
Spostrzeżenie. Na HB wyczytałem, że wbrew częstym zaleceniom warto na manualnych (tylko?) maszynach przeciągać ciemno palone ziarna wyraźnie za początek blondingu - ma to przykryć zbytnią cierpkość (nie kwaśność) i po części goryczkę przypisaną do takich paleń.
Sprawdziłem - działa. Na małym sitku jest to szczególnie przydatne - bo zwiększa ilość naparu. :kawa:
Tak więc wytyczne: przy ciemnych ziarnach będę teraz zmierzał do ratio 1:3. Przy średnich, ciemniejszych średnich do 1:2.2-2.5.
-
Ciekawa rzecz, o ile sitko 14-16 g (no name i IMS) super dogaduje się z tamperem Kozaka 51.6 - o tyle sitko IMS 9 g jest luźniejsze i na bokach tampera i koszyka zostaje w sumie całkiem spora szczypta kawy - może nawet jakieś 0.2 grama.
No więc: kupiłem tamper tradycyjny w promocji Motta 52 - i okazał się dużo lepiej dopasowany. Nie uwierzyłbym kiedyś, że te 0.4 mm zrobi taką różnicę. Ścianki są prawie całkowicie czyste, a efekt tłoka się jeszcze nie robi.
Dzisiejszy mały strzał z tym tamperem wyszedł szok - i smakowo, i wizualnie - już po paru sekundach równiutki mysi ogonek - jak nigdy dotąd na tym sitku. :taniec:
Kolejne dni pokażą, czy to był przypadek, czy zasługa tampera.
A do tej pory z ironią w duchu czytałem posty na temat idealnie dopasowanych tamperów, czasem nawet robionych pod konkretne sitko... Może jednak coś w tym jest...
A używał ktoś tampera wypukłego do pojedynczego koszyka?
-
A do tej pory z ironią w duchu czytałem posty na temat idealnie dopasowanych tamperów, czasem nawet robionych pod konkretne sitko... Może jednak coś w tym jest...
Tak jest w rzeczy samej... niewierny Tomaszu.
Generalnie sitka IMS-a mają większą wewnętrzną średnice. Zamówiłem do Elektry właśnie tamper 49,7, a może spasowanie będzie lepsze 49,8 przy sitkach IMS. Mnie strasznie wkurzają oblepione drobinki kawy na sitku.