Autor Wątek: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę  (Przeczytany 98610 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5313
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #450 dnia: 02 Styczeń 2024, 08:03:45 »
Nie smakuje mi kawa z podwójnego sitka, dołączonego do ekspresu, jest za mocna
Jak zrobisz z pfa z dwoma wylewkami do dwóch filiżanek, to wypijesz jedną. Szkoda drugiej, jeśli jej nie zagospodarujesz. Możesz też dodać wody (70-75°C), jak za mocne podwójne espresso.
Producent, objętość, wysokość, wypukłe, płaskie
Każdy kawosz ma swoje typy. Mnie pasuje VST i rozmiar 20g. Optymalna głębokość sitka ułatwia przygotowanie prawidłowego espresso.
z rantem, bez rantu
To tylko kwestia wygody użytkowania. Trochę mielonki wchodził w wypustkę podczas tampingu w sitku z rantem.
Czy do portafiltra bez dna nadają się te same sitka, które używane są w pf z wylewką?
Tak. Niekiedy głębsze sitka całe nie wchodzą jak i do pfa i npfa.
To co mam w zestawie w ekspresie Victoria, nada się do kolby npf?
Tak, chyba że jakiś no name kształtem to wykluczy. Jeśli będzie to npf Lelita lub zbliżony dolną częścią jego częścią, to będzie pasować.
« Ostatnia zmiana: 02 Styczeń 2024, 08:45:10 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Jenot Mężczyzna

  • Wiadomości: 54
  • Ekspres: Quick Mill Anita, Gaggia Classic, Flair 58
  • Młynek: Timemore Sculptor 064s, Pietro, Kinu Simplicity,
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #451 dnia: 02 Styczeń 2024, 08:03:55 »
Kupiłem "na próbę" na Aliexpressie sitko oznaczone jako BEP 18g (Butterfly Effect Portafilter - cokolwiek to znaczy). Mimo oznaczenia 18g, tyle do niego nie wchodzi - optymalnie 16-17g i kawa wychodzi delikatna przy ratio 2:1. Sitko na spodzie delikatnie się zwęża i pewnie dlatego mam małe problemy z opanowaniem kanałowania przy jasnych kawach. Średnio i ciemno palone lecą bez problemu.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #452 dnia: 02 Styczeń 2024, 08:47:14 »
Jakie sitko polecacie kupić do dozy 14-15 gr

VST 15 lub E&B B702TFH20NT (to jest nawet najmniejszy E&B 12/14 gram, więc powinno być OK).

Offline Furgalad

  • Wiadomości: 39
  • Ekspres: Lelit Victoria
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Nivona Cafe Grano 130
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #453 dnia: 02 Styczeń 2024, 13:47:41 »
@GostRado
@pj.w

Serdecznie dziękuję za wsparcie:)

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5313
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #454 dnia: 02 Styczeń 2024, 15:08:22 »
To sitko VST 15g, o którym Paweł wspomniał ma u mnie m.in. zastosowanie, gdy ktoś poprosi o czarną kawę, ale niemocną. Wówczas biorę VST15, dosyć drobno miele ziarno, ale tylko 12,5g (niektórzy potrafią tyle zapakować do pojedynczego sitka, a i tak średnie są z tego efekty). Czas ekstrakcji 23s, uzysk w okolicach 50g, tj  ratio aż 1:4!. Myślę, że taka kawa by Ci smakowała (ani kwaśna, ani gorzka, samo zło w kwestii espresso, co nie @hammerhead 😉)  przy Twoich preferencjach, jednakże aby taki napar smakował musi powstać z ziarna ciemno palonego, bo jest mocno puszyste (@Antonio nie lubi tego określenia w stosunku do mielonki 😉) Ja zawsze mam pod ręką Javę 001 classic.
« Ostatnia zmiana: 02 Styczeń 2024, 15:26:24 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Furgalad

  • Wiadomości: 39
  • Ekspres: Lelit Victoria
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Nivona Cafe Grano 130
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #455 dnia: 02 Styczeń 2024, 15:52:58 »
a co sądzicie o czyś takim?

Filtr, żeby się nie przyklejało ciastko do prysznica

Alliexpres, Temu 8-13 pln
« Ostatnia zmiana: 02 Styczeń 2024, 16:32:26 wysłana przez Furgalad »

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1970
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 4 elektrycznych + 2 ręczne
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #456 dnia: 02 Styczeń 2024, 17:00:40 »
a co sądzicie o czyś takim?

Nie wiem co inne osoby sądzą o tych wynalazkach ale ja po sprawdzeniu kilku przychylam się do tego co tutaj wyczytałem a nie posłuchałem i kupiłem .
Krótko - o kant 4liter to rozbić - upierdliwe w czyszczeniu.

Jka

Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Furgalad

  • Wiadomości: 39
  • Ekspres: Lelit Victoria
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Nivona Cafe Grano 130
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #457 dnia: 02 Styczeń 2024, 17:38:26 »
znalazłam na alliexpres sitko DEX precyzyjne  na 15 gr za 71 zł, cena znacznie niższa niż VST, tylko czy warto?

Czy ktoś może używał i poleci?

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #458 dnia: 02 Styczeń 2024, 18:55:06 »
Też bedą OK.
E&B są w sklepie w PL za 129 zł.
Ascaso ma też małe sitka, 14 gram.

Offline emwu Mężczyzna

  • Wiadomości: 110
  • Ekspres: Flair 58 LE, Aeropress, Clever Dripper, Moka Espress 3tz, 6tz, Picopresso
  • Młynek: Timemore Sculptor 064S, Flair Royal Grinder
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #459 dnia: 02 Styczeń 2024, 19:18:39 »
znalazłam na alliexpres sitko DEX precyzyjne  na 15 gr za 71 zł, cena znacznie niższa niż VST, tylko czy warto?

Posiadam DEX i VST tyle, że większe. Na pewno VST pozwala na uzyskanie słodszego espresso.
Na mój gust DEX daje najwięcej kwasków, VST więcej słodyczy i lepszy balans, IMS(z wypukłym dnem) jeszcze więcej słodyczy, "body", ale też goryczki i zmniejsza znacząco kwaski.

E&B nie mam i nie testowałem.
Co kto lubi.

Offline TomSun

  • Wiadomości: 98
  • Ekspres: LaMarzocco LineaMicra, Jura J6,
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #460 dnia: 06 Styczeń 2024, 22:42:14 »
Po obejrzeniu, sami sobie odpowiedzcie skąd bierze się różnica w cenie VST vs IMS

https://youtu.be/JzmGNwyN0MI?si=mxJC0yVCiFiqeZQn

Z własnego doświadczenia mogę tylko dodać, że napar z sitka VST 20g ( po przestawieniu młyna na drobniejsze mielenie ) i dozie 19g VS sitko 18g i doza 18g dostarczane w komplecie z NPF ECM’a przy ratio 1:2 smakuje o wiele lepiej. Espresso jest bardziej zbalansowane, pełniejsze, słodsze. Oczywiście na tych samych ziarnach, obecnie - Peru Cajamarca.
« Ostatnia zmiana: 07 Styczeń 2024, 00:42:49 wysłana przez TomSun »

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1970
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 4 elektrycznych + 2 ręczne
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #461 dnia: 06 Styczeń 2024, 22:49:08 »
Po obejrzeniu,

Jak zobaczyłem co za aktor tam jest to zrezygnowałem i nie będę oglądał  :lol2:

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline TomSun

  • Wiadomości: 98
  • Ekspres: LaMarzocco LineaMicra, Jura J6,
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #462 dnia: 06 Styczeń 2024, 23:00:37 »
Po obejrzeniu,

Jak zobaczyłem co za aktor tam jest to zrezygnowałem i nie będę oglądał  :lol2:

Jka
Widzisz jaki koleś uzdolniony i ile ma talentów. Barista, aktor, influencer, etc.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5313
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #463 dnia: 07 Styczeń 2024, 08:15:42 »
Z własnego doświadczenia mogę tylko dodać, że napar z sitka VST 20g (jest oki)
To jest nas przynajmniej dwóch na forum 😀 Ja sądzę, że to sitko jest optymalne pod względem grubość mielonki, co korzystnie wpływa na przebieg ekstrakcji i efekty końcowe, zaś w większych 22 i 25 jest za grubo, natomiast w 15 i 18g za cienko.
« Ostatnia zmiana: 07 Styczeń 2024, 08:17:59 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #464 dnia: 07 Styczeń 2024, 08:25:18 »
Przypomnisz link do zakupu?
Te 20 g bym kupił.
Dzięki.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi