Autor Wątek: Grimac Mia - zbyt wysoka temperatura grupy  (Przeczytany 2981 razy)

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2390
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Grimac Mia - zbyt wysoka temperatura grupy
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Grudzień 2018, 10:51:37 »
@Makitabatata sprawdzę po powrocie do domu i dam znać.

Offline Makitabatata Mężczyzna

  • Wiadomości: 69
  • Ekspres: Grimac Mia
  • Młynek: Mazzer Super Jolly
Odp: Grimac Mia - zbyt wysoka temperatura grupy
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Grudzień 2018, 11:10:38 »
@DrUsagi @mlopus - dziękuję!

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3165
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Grimac Mia - zbyt wysoka temperatura grupy
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Grudzień 2018, 11:25:51 »
multimetr i termopara czy jego wskazania są poprawne...
Wsadź do gotującej się w czajniku lub garnku wody - pamiętaj, że temperatura wrzenia wody zależy od ciśnienia i może być mniejsza niż 100*C

7s to za krótko. Puszczaj wodę dotąd aż przestanie skwierczeć, może to być nawet 15 sekund jak ekspres długo stał włączony
[emoji106]

Offline Jeżyk

  • Wiadomości: 1831
Odp: Grimac Mia - zbyt wysoka temperatura grupy
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Grudzień 2018, 11:52:58 »
Makitabatata Po pierwsze sprawdź, czy wskazówka w manometrze jest na "0" gdy ekspres jest zimny. Nie może być ani dociśnięta do ogranicznika, ani powyżej zera. To przekłamuje pomiar. Jak będziesz ustawiał ciśnienie na presostacie, kręć delikatnie. Tanie presostaty mają to do siebie, że tarcza na membranie może się wygiąć i wówczas ustawienie ciśnienia jest trudne. Taki presostat kwalifikuje się do wymiany. Inną usterką może być nadpalony styk w krańcówce presostatu. Można to wymienić, ale krańcówka musi być dokładnie taka jak w oryginale, inaczej będzie mieć dużą histerezę. Sprawny presostat ma mieć histerezę maksymalnie 0,25 bar. Ciśnienie ustaw w okolicach 1bar.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2390
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Grimac Mia - zbyt wysoka temperatura grupy
« Odpowiedź #19 dnia: 14 Grudzień 2018, 12:19:07 »
Manometr pokazuje 1.3 w chwili odłączenia grzałki, ciśnienie spada i normalnie jest na 1.1 bar, podczas ekstrakcji podobnie.
Wygląda to mniej więcej tak jak na (moim) zdjęciu i tym filmie.



Ps. Film i ręce Mistrza Polski Home Barista ;-) 

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3165
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Grimac Mia - zbyt wysoka temperatura grupy
« Odpowiedź #20 dnia: 14 Grudzień 2018, 12:28:33 »
Sprawny presostat ma mieć histerezę maksymalnie 0,25 bar
Jest jeszcze jedno uszkodzenie presostatów w Grimacu (dokładnie jest Ma-Ter XP110) polegające na zatarciu się ośki, która jest połączona z membraną. Wtedy presostat potrafi się zawiesić. Można to próbować rozruszać, ale najlepiej taki presostat wymienić.

Offline Makitabatata Mężczyzna

  • Wiadomości: 69
  • Ekspres: Grimac Mia
  • Młynek: Mazzer Super Jolly
Odp: Grimac Mia - zbyt wysoka temperatura grupy
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Grudzień 2018, 12:37:01 »
@Krakus
dzięki za podpowiedź - możesz mieć rację bo ekspres (zanim go kupiłem) miał z 6 miesięcy "postoju" więc wszystko możliwe!

Offline Makitabatata Mężczyzna

  • Wiadomości: 69
  • Ekspres: Grimac Mia
  • Młynek: Mazzer Super Jolly
Odp: Grimac Mia - zbyt wysoka temperatura grupy
« Odpowiedź #22 dnia: 14 Grudzień 2018, 12:47:19 »
@mlopus
wynika z tego że u mnie jest ok 0,1bar lub więcej różnicy - sprawdzę jeszcze dokładnie w domu

@Jeżyk
u mnie wskazówka na 1000% jest we właściwym położeniu zerowym przy zimnym ekspresie

@wszyscy
jak dotrę do domu sprawdzę Grimac'a dokładnie uwzględniając Wasze sugestie - postaram się zdać relacje i ew. zamieścić fotki.

Zacznę od:
1. odkamieniania,
2. sprawdzenia temperatury pod sitkiem,
3. sprawdzenia temperatury bojler'a (termopara przyklejona do obudowy bojlera)
3. wahań ciśnienia podczas pracy,
4. sprawdzenia styków presostatu (czy nie ma żadnych nadpaleń),
4. fotki strumieni /-a wody wydobywającej się z pod prysznica,
5. ew. wyniki jak zabiorę się za regulację ciśnienia.

Pozdrawiam Wszystkich!

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2390
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Grimac Mia - zbyt wysoka temperatura grupy
« Odpowiedź #23 dnia: 14 Grudzień 2018, 12:50:26 »
wynika z tego że u mnie jest ok 0,1bar lub więcej różnicy - sprawdzę jeszcze dokładnie w domu

No to masz pracy na dwa dni ;-) Różnica nie musi oznaczać że jest źle, to inny model, egzemplarz itd ekspresu.

Offline uman Mężczyzna

  • Wiadomości: 439
  • Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
Odp: Grimac Mia - zbyt wysoka temperatura grupy
« Odpowiedź #24 dnia: 14 Grudzień 2018, 13:04:50 »
ja bym zaczął od dłuższego flusha - może wszystko jest ok?

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Grimac Mia - zbyt wysoka temperatura grupy
« Odpowiedź #25 dnia: 14 Grudzień 2018, 13:27:31 »
Hmmm, a czemu nie zrobisz tak jak radzi (i dobrze radzi DrUsagi), czyli nie zmniejszysz ciśnienia w bojlerze o 0,2 bar?
Wiesz na jakiej zasadzie działa HX? Niżesze ciśnienie w bojlejrze oznacza tam niższą temperaturę, czyli też niższą temepraturę wody wypływającą z grupy. Tyle. Nic więcej nie musisz kombinować.

Offline bino40

  • Wiadomości: 35
  • Ekspres: Grimac MIA+ (IMS200um, kontroler temp, Ulka)
  • Młynek: Macap M2M++ (wyłącznik czasowy)
Odp: Grimac Mia - zbyt wysoka temperatura grupy
« Odpowiedź #26 dnia: 05 Grudzień 2022, 18:03:35 »
Też od kilku lat mam tego Grimac 'a.
U mnie przy problemie z przegrzewaniem wody:
1 - wymieniłem presostat (bo poprzedni wyraźnie się zacinał)
2 - zamontowałem dwa czujniki temp: w bojlerze i na grupie (kontrola pod arduino)[i tu przy okazji jeszcze raz Wielkie dzięki Krakusowi za wszelką pomoc przy realizacji tego udogodnienia]
3 - po wieelokrotnych obserwacjach ustawiłem w końcu warunek dla kontroli temp (nie jest to PID ale daje stabilizację temp i nie doprowadza do przegrzewania wody - ze 124° przy starcie, dla rozgrzanej grupy temp na bojlerze schodzi do 110°; jak chce dodać ciśnienia do spieniania mleka wyłączam na chwilę warunek żeby podbić ciśnienie w bojlerze )
4 - teraz wiem, że kiedy na grupie mam daną temp to ekstrakcja będzie max +2°C
5 - na HX trzeba po prostu surfować - poznać falowanie temp w wymienniku w zależności od wprowadzenia nowej partii wody, jej ilości itp (idealne było by dostarczanie ciepłej wody do wymiennika - wtedy wahania temp były by znacząco niższe po wymianie danej partii wody na nową ale wtedy pompa musiała by być odpowiednia do wyższej temp. a większy wymiennik dawał by również większą stabilność... tyle że MIA to mały ekspres.)


 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi