Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1530945 razy)

Offline Shaggy_Paw Mężczyzna

  • Wiadomości: 261
  • Ekspres: Bialetti Preziosa FP, Bialetti Moka Express 3tz, Hario V60, Aeropress, Phin, Chemex, Kalita 185
  • Młynek: Comandante MK3
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3045 dnia: 18 Styczeń 2017, 18:35:16 »
Ja wszystkie alternatywy przygotowuję z laboratoryjną precyzją. Wyjątkiem jest aeropress w którym czasami lubię pójść na żywioł by zobaczyć "co ciekawego z tego wyjdzie". Ostatnio dochodzę do wniosku, że przy phinie trzeba by podobną metodykę zastosować ;)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3046 dnia: 18 Styczeń 2017, 22:43:51 »
W metodach przelewowych też stosuję laboratoryjne metody: wagę, timer, guatemalę ;). Może dlatego nie ciągnie mnie do tego, gdy jestem na urlopie. Wtedy wizyta w dobrej kawiarni załatwia sprawę. Wyciąganie np. drippera, dzbanka, czajnika, wagi, młynka na oczach śniadaniowych gości w hotelu, to trochę karkołomne działanie, więc phin lub zalewajka przynajmniej mnie budzą do życia :).
 
W przypadku espresso jest trochę inaczej. Ostatnio miałem okazję zająć się po raz pierwszy nowym (nieznanym mi) ekspresem i młynkami. Myślę, że espresso intuicyjnie czuję na tyle dobrze, by w manualnych i intuicyjnych trybach czuć się jak ryba w wodzie, czyli zastąpić przyrządy pomiarowe. Młynek odmierzał mi więc dozę kawy na moje oko w trybie manualnym, ekspres zaparzał espresso na moje oko w trybie manualnym... Gdybym miał to wszystko zmierzyć i zważyć, straciłbym czas i radość :).

Miałem okazję przetestować wtedy wszystkie moje mieszanki, niektóre palone jeszcze w listopadzie, a także te same palone w styczniu. Nowy ekspres (multibojler), dobre młynki (fiorki), dobra kawa -- espresso było za każdym razem po prostu słodkie i pyszne. Żadnych wielkich kwasów, żadnej goryczy, nic negatywnego. Zarówno Chocolate Wave, Stormy Weather i Ariadna. Niesamowite było porównanie Chocolate Wave z listopada i wersji świeżej. Dwa miesiące, jaka to różnica? Dwumiesięczna kawa ma aromat wyraźny, jakby podany na wyciągniętej dłoni; crema jest gładka i lśniąca jak lustro; wzorzystości piękne, smak łagodny. Świeża kawa ma ten sam aromat, ale trzeba go szukać wśród gęstych intensywności; crema jest większa i mniej wzorzysta, jej tekstura jest grubsza; smak jest mocny i wieloraki.
« Ostatnia zmiana: 18 Styczeń 2017, 22:55:04 wysłana przez Antonio »

Offline ziarenko

  • Wiadomości: 929
  • Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3047 dnia: 19 Styczeń 2017, 08:22:07 »
Przedwczoraj dotarła zwycięska Kostaryka Finca Tono. Dziękuję bardzo  :) Zaskoczyła mnie szybkość PP. Wysłaliście w poniedziałek a we wtorek przed południem odebrała mi ją sąsiadka  [emoji106]. Paczka całą drogę przebyła w 21 godzin i 29 minut.

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3048 dnia: 19 Styczeń 2017, 15:30:04 »
Mam nadzieję, że będzie smakować  :szampan:
Tutaj natomiast recenzja kawy z Ekwadoru:

http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=3701.new;topicseen#new


Offline SzymonMA

    • Palarnia Kawy Mastro Antonio
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 15
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3049 dnia: 20 Styczeń 2017, 11:48:16 »
Jeszcze przed weekendem, kolejna super promocja w naszym sklepie.
 :kawa: Zestaw 5 singli po 250g w cenie kilograma!  :pycha:
    Etiopia Sidama Nefas - data palenia 3/01
    Ekwador La Perla Ponce - 3/01
    Kenia Rungeto Peaberry - 2/01
    Etiopia Yirga Cheffe Konga - 3/01
    Gwatemala Los Pinos - 3/01 - GRATIS!
Zapraszamy do zakupów i życzymy miłego weekendu!  ;)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3050 dnia: 24 Styczeń 2017, 10:04:00 »

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3051 dnia: 24 Styczeń 2017, 10:05:24 »
Jednooki phin'rat?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3052 dnia: 24 Styczeń 2017, 10:52:51 »
Znad brzegów Kolumbii ;).

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3053 dnia: 24 Styczeń 2017, 19:12:04 »
Kenia Ruthagati z kality, 95st, 3:20 min  18 g / 275 wody  wyszła cudownie, po przestygnięciu sok z malin i porzeczek.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3054 dnia: 25 Styczeń 2017, 19:38:11 »
Dziś z pieca wyszło parę moich bestsellerów: Ariadna, Mefisto, Buongiorno oraz Piękna i Bestia :). Tego ostatniego połączenia Hondurasu i robusty nie ma się co bać ;). Jeden z naszych wiernych klientów, wciąż kupujący Ariadnę, bardzo zadowolony jest z B&B. Zapraszam:).

Synestezja wkrótce się też uaktywni. Na razie zostało trochę Kolumbii z kobiecych upraw regionu Carmen Sotara, Gwatemala od Vides58, wspomniana przez Krystiansa Kenia i Salwador San Luis. Kolumbię często zaparzałem po drodze w phinie. Jest słodka ;).

Byłbym wdzięczny za jakiś odzew na temat Salwadoru... :).
« Ostatnia zmiana: 25 Styczeń 2017, 19:40:27 wysłana przez Antonio »

Offline maciekz

  • Wiadomości: 69
  • Ekspres: Rancilio Silvia
  • Młynek: Mazzer Super Jolly
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3055 dnia: 25 Styczeń 2017, 21:55:27 »
Mój Salwador palony był 5 I, był na oko ciemniej wypalony od innych kaw które kupiłem, więc śmiało podniosłem temperaturę :P, mielenia po Kolumbii Cauca la Esperanza nie musiałem zmieniać, uzysku też nie, smakował jak  syrop i jak skórki od dojrzałych ciemnych winogron. Piłem 12 dni po wypaleniu. Ogólnie wrażenia są pozytywne, ale Rwanda i Etiopia AMBELO na razie prowadzą w moim rankingu.

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3056 dnia: 26 Styczeń 2017, 10:01:51 »
Co to za historia że ciemniej to większa temperatura?
Zależność jest odwrotna im ciemniej to zimniej.
Jasno palone są trudniej ekstraktowalne, stąd potrzebują wyższej temperatury.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3057 dnia: 26 Styczeń 2017, 10:20:21 »
@lucasd, to prawda ale wszystkiego trzeba spróbować :).

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3058 dnia: 26 Styczeń 2017, 10:46:04 »
odzew na temat Salwadoru...
Tego od Świętego Luisa z Kordyliery Balsamicznej? Póki co zarydzykowałem go w v60 (wiem, pod espresso jest) i całkiem fajny choć trochę goryczkowy w porównaniu z Synestetycznymi Keniami i Etiopiami. Dziś wraca do domu na Rocketa, sprawozdanie pewnie jutro.

Offline MacDermot Mężczyzna

  • Wiadomości: 31
  • Ekspres: Aeropress, V60, Bialetti Moka Express, tygielek
  • Młynek: Armin Trösser, Rhinowares
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3059 dnia: 26 Styczeń 2017, 14:34:08 »
Kenia Ruthagati odebrana i znika zbyt szybko. Pyszna jest, super by wyszła na lodzie. Słodka i owocowa.  :-)
Zamówiłem też ziarna kakaowca, które jadłem pierwszy raz w życiu i dalej nie mogę się nadziwić tej eksplozji smaków po przegryzieniu. Cudo.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi