Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1531253 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3015 dnia: 09 Styczeń 2017, 20:06:38 »
A wieczorem Chemeks... Huehuetenengo Los Pinos czyli Gwatemala od Renardo Ovalle:



Przy okazji lektura na temat odmian coffea arabica w Ameryce. Tak, Bourbon to jedna z najważniejszych kulturowo i genetycznie odmian jej mości coffea arabica na świecie. Znana z "wyśmienitości" napojów i dużych wysokości [zamieszkania].

Miła i przyjemna kawa, zgoła odmienna od afrykańskich ich mości wysokości ;). Gwatemala Los Pinos, niestety mamy już tylko jakieś pół worka?

A tu trochę spojrzenia z worldcoffeeresearch.org na wysokości:



« Ostatnia zmiana: 09 Styczeń 2017, 20:38:13 wysłana przez Antonio »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3016 dnia: 10 Styczeń 2017, 10:09:38 »
Rano espresso z "Espresso nr 1" :). Kawa palona 5 stycznia, moim zdaniem zbyt świeża, by uzyskać piękne wizualnie espresso. Bo smaczne jest :).



Espresso #1: Brazylia Cerrado + Salwador La Libertad
« Ostatnia zmiana: 10 Styczeń 2017, 10:20:21 wysłana przez Antonio »

Offline SMaN

  • Wiadomości: 485
  • Ekspres: Kazak Rota, V60-02, Kalita, Aeropress (Prismo), Chemex
  • Młynek: C40Mk3 IH, Niche Zero
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3017 dnia: 11 Styczeń 2017, 21:54:19 »
Krótkie pytanko. Czy macie w planach wypalić kawę z San Escobar? :) :)

Offline Gunio

  • Wiadomości: 111
  • Ekspres: Gaggia Classic, Chemex, Aeropress
  • Młynek: Vario Home, Ceado E37J
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3018 dnia: 11 Styczeń 2017, 22:30:47 »
 :evil:

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3019 dnia: 12 Styczeń 2017, 08:22:51 »
Staram się śledzić nasz świat, wczoraj ręce trzymałem na kierownicy a wzrok w śnieżnej zamieci, więc żadne polityczne newsy do mnie nie dotarły...

Polecamy kolejną Kostarykę :). Kto zgadnie jaką i dlaczego lubimy ten kraj pochodzenia kawy? ;) Taki mini konkurs z maszyną losową.

Nagroda? Ziarna z Kostaryki ;).
« Ostatnia zmiana: 12 Styczeń 2017, 09:36:05 wysłana przez Antonio »

Offline Kawusia Mężczyzna

  • Wiadomości: 180
  • Ekspres: Kalita 185 / Aeropress / V60-02
  • Młynek: Zassenhaus -Caracas/Baratza-Virtuoso
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3020 dnia: 12 Styczeń 2017, 09:58:46 »
Finca Tono ? Pewnie za rodzinny biznes podobnie jak u was [emoji12]


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 12 Styczeń 2017, 10:02:34 wysłana przez Kawusia »
Punks not dead just sucks now !

Offline ziarenko

  • Wiadomości: 929
  • Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3021 dnia: 12 Styczeń 2017, 11:42:48 »
Finca Tono. A Kostarykę lubicie za oferowanie ziaren czystych, jednorodnych i bez defetów  :)

Offline krychu Mężczyzna

  • Wiadomości: 35
  • Ekspres: Hario v60,aeropress,bialetti kitty
  • Młynek: Baratza Virtuoso
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3022 dnia: 12 Styczeń 2017, 12:02:27 »
Finca Tono.Kawy z Kostaryki lubicie,bo przypominają  Wam święta-konkretnie kompot z suszonych owoców 😉

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka


Offline andrak Mężczyzna

  • Wiadomości: 132
  • Ekspres: Gaggia Accademia, Bialetti Mokona, Aeropress, V60, Chemex
  • Młynek: Comandante, Porlex Mini
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3023 dnia: 12 Styczeń 2017, 13:23:36 »
Finca Tono.
Costa Rica oznacza bogate wybrzeże.
Mieszkacie i działacie na wybrzeżu, a programowo biedować pewnie nie zamierzacie.

Offline wushu81

  • Wiadomości: 166
  • Ekspres: Steel Uno Prof Pid, Mocamaster KBG 741, Bialetti Venus,
  • Młynek: Eureka Mignon, Concept 5120
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3024 dnia: 12 Styczeń 2017, 14:14:20 »
Czy Etiopia Kahuro AA+ będzie dobra pod kolbę dla początkującego użytkownika? Kupiłem ją ostatnio pod przelew, ale zmienił się sprzęt i przelew na razie poszedł w odstawkę :) A kawa nie otwarta zimuje w lodówce od końca grudnia i nie wiem czy próbować ją do espresso czy zrobić z niej inny pożytek (tzn. odkurzyć Moccamastera)?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3025 dnia: 12 Styczeń 2017, 14:23:24 »
To Etiopia czy Kahuro?

Offline wushu81

  • Wiadomości: 166
  • Ekspres: Steel Uno Prof Pid, Mocamaster KBG 741, Bialetti Venus,
  • Młynek: Eureka Mignon, Concept 5120
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3026 dnia: 12 Styczeń 2017, 14:40:16 »
przepraszam Kenia Kahuro :/

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3027 dnia: 12 Styczeń 2017, 14:59:28 »
Mnie smakuje.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3028 dnia: 12 Styczeń 2017, 21:17:24 »
Pewnie coś od braci i sióstr Aguilera z Finca Licho.
LMWDP #469

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3029 dnia: 13 Styczeń 2017, 16:49:04 »
Pewnie tak. A jak myślicie, czym cechują się, co charakterystycznego może być w kawach z Kostaryki?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi