A czy jest ktoś kto posiada jednobojlerowca? W HX sprawa jest jasna.
Wprawdzie pytanie zadane było kilka lat temu, ale nikt nie odpowiedział. To ja spróbuję. Opinia o Isomac Zaffiro (non-Hex, bojler pojedynczy 0,8 litra) wskazywała, że temperaturowo jest on bardzo stabilny, ale i tak trzeba było nauczyć się obsługi jego termodynamiki.
Przy fabrycznym ustawieniu termostatu po 30-35 min. nagrzewania trzeba zrobić flush wody z kotła ― do czasu aż zapali się czerwona lampka wskazująca na włączenie się grzałki w bojlerze. Kiedy lampka gaśnie oznacza to pik temperaturowy w kotle. Podgrzana ostatecznie woda włącza się w cykl obiegu: bojler - grupa E61 - bojler. Po 45 sekundach należy zacząć ekstrakcję. To wszystko ładnie działało i stabilnie, smak kawy był bardzo ok., do czasu zabawy ustawieniem termostatu, tak że miałem problem by wrócić później do ustawień fabrycznych, jedynie słusznych, ale w końcu się udało.
A jakie tam były temperatury, w kotle, na grupie oraz ciastku? Nie wiem, prawdę mówiąc niespecjalnie mnie to interesowało, weryfikatorem był smak espresso, a z tym było dobrze. Do czasu aż zamontowałem rumuński termometr cyfrowy na grupie. Co się okazało? Po 30-35 minutach nagrzewania ekspresu termometr na grupie pokazuje 79 st. C. Po rozpoczęciu flusha temperatura na grupie początkowo wzrasta do ok. 83-84 st. C, później szybko spada do 74 st. C i wtedy zawsze włącza się czerwona lampka, oznaczająca włączenie się grzałki w bojlerze. Po osiągnieciu temperaturowego piku w kotle (co sygnalizuje wyłączenie się czerwonej lampki i grzałki) temperatura wskazywana przez termometr na grupie zaczyna stopniowo wzrastać, by po 45 sekundach osiągnąć 79 st. C. Dalej jest ekstrakcja, a w jej trakcie wrasta temperatura na grupie do ok. 85-86 st. C. Jaka jest na ciastku to nie wiem. Odczekując dłużej niż 45 sekund podwyższam temperaturę ekstrakcji (gdy kawa jaśniej palona), skracając ten wzorcowy czas, czyli schodząc poniżej 45 sekund, obniżam temperaturę ekstrakcji (kiedy kawa palona ciemniej). No dobrze, powie ktoś, po co flush, kiedy po 30-35 minutach temperatura na grupie już wynosi 79 st. C i teoretycznie można od razu robić ekstrakcję? A jednak ten flush stabilizuje temperaturowo ekspres i jak się go zrobi wyraźnie jest lepiej ze smakiem. No tak to Włosi wymyślili.