Autor Wątek: Phin  (Przeczytany 206903 razy)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Phin
« Odpowiedź #435 dnia: 24 Luty 2017, 01:07:18 »
Niemal zawsze robię z filtrem -- czyściej, ale i wolniej kapie. Szczególnie w porcelanie -- tam są większe otwory i jedno sitko mniej.

Offline Alek Mężczyzna

  • Wiadomości: 37
  • Ekspres: Plastikowy Hario V60-01, Bialetti Moka Express 3tz, Bodum French Press
  • Młynek: Nivona Cafe Grano 130
Odp: Phin
« Odpowiedź #436 dnia: 14 Marzec 2017, 22:01:25 »
Niedawno w tym wątku pytałem o sens zakupu phina i został mi przez Was gorąco polecony. Poszedłem za Waszymi radami i dzisiaj wraz z nową porcją kawy przyjechał też blaszak. Wersja 200ml.

Pierwsza kawa z dozą 10g/100ml zmieloną trochę drobniej niż dripa zalana do pełna wodą o temp. 92 stopni. Kapało to z 7 minut i wyszło baardzo owocowo i konkretnie. Ta sama kawa parzona z dripa chwilę wczesniej była gorzkawa i płaska. Wyszła duża lepsza w phinie, pewnie dlatego że umiejętności w zalewaniu dripa mam małe. Reasumując, dzięki!

Wypróbowałem też patent z kapaniem do mleka. Tym razem dałem 15g kawy na 100ml wody. Spienionego mleka było ok 170ml. Postawiłem phina na szklance z mlekiem, i zaniosłem dziewczynie. Kapanie jej się podobało, warstwy wyszły super, ale kawa była dla niej zbyt mocna. Muszę coś pokombinować z proporcjami.

Kawa jaką się bawiłem to jasnopalona Yirgacheffe ze Świeżopalonej. Bardzo dobra! :)

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Phin
« Odpowiedź #437 dnia: 14 Marzec 2017, 22:13:38 »


kawa była dla niej zbyt mocna

Startuj od proporcji dripowej, jak nie spasuje kombinuj. Zaczynając od dwukrotnie większej dozy masz efekt jak wyżej.

Offline Alek Mężczyzna

  • Wiadomości: 37
  • Ekspres: Plastikowy Hario V60-01, Bialetti Moka Express 3tz, Bodum French Press
  • Młynek: Nivona Cafe Grano 130
Odp: Phin
« Odpowiedź #438 dnia: 14 Marzec 2017, 22:29:40 »
Chciałem uzyskać mniej naparu ale intensywniejszego. Coś a'la moka. Wydaje mi się że wtedy kawa z mlekiem jest smaczniejsza po prostu.

mało mocnej kawy plus dużo mleka > więcej słabszej kawy plus kapka mleka

Ale chyba z ilością tej kawy przesadziłem bo było tam z 70ml co najmniej. I charakterystyka tej kawy też chyba jej nie pasowała bo mówiła, że za kwaśna. Mam w zanadrzu jeszcze brazylię więc może ta kawa będzie pasowała  [emoji106]

Offline Kawusia Mężczyzna

  • Wiadomości: 180
  • Ekspres: Kalita 185 / Aeropress / V60-02
  • Młynek: Zassenhaus -Caracas/Baratza-Virtuoso
Odp: Phin
« Odpowiedź #439 dnia: 14 Marzec 2017, 22:36:20 »
Kup u Antonia Stormy Weather (Panama) doza 18-20g zmiel jak pod espresso  ubij delikatnie 30 sek preinfuzja i zalewasz do pelna . Przelew ok 20 minut dolewasz mleka wedle gustu i masz  mega kawe z mlekiem
Punks not dead just sucks now !

Offline Alek Mężczyzna

  • Wiadomości: 37
  • Ekspres: Plastikowy Hario V60-01, Bialetti Moka Express 3tz, Bodum French Press
  • Młynek: Nivona Cafe Grano 130
Odp: Phin
« Odpowiedź #440 dnia: 14 Marzec 2017, 22:47:04 »
Dzisiaj mi właśnie przyszło pół kilo kawy i jakby kupił kolejną to by mnie dziewczyna z tą kawą z domu wyrzuciła :P Już jak robiłem zakupy na świeżopalonej to się pytała po co mi ten phin xD Dlatego własnie się staram coś pijalnego z mlekiem z tego stworzyć żeby jej też posmakowało ;)

Jutro spróbuję tak ja piszesz tylko z tą brazylią.

Offline Kawusia Mężczyzna

  • Wiadomości: 180
  • Ekspres: Kalita 185 / Aeropress / V60-02
  • Młynek: Zassenhaus -Caracas/Baratza-Virtuoso
Odp: Phin
« Odpowiedź #441 dnia: 14 Marzec 2017, 22:48:35 »
Skąd ja to znam ;) czy te kobiety sa wszystkie takie same ;) ?
Punks not dead just sucks now !

Offline Kawusia Mężczyzna

  • Wiadomości: 180
  • Ekspres: Kalita 185 / Aeropress / V60-02
  • Młynek: Zassenhaus -Caracas/Baratza-Virtuoso
Odp: Phin
« Odpowiedź #442 dnia: 14 Marzec 2017, 22:53:19 »
500/20 =25 dwie kawy to min wiec 12 dni  z 0,5 kg kawy . Wiec by zaspokoic  poziom kofeiny w krwi wole dripa 22g na 350 ml dwie dawki i czasem rano phin i sie kreci ;)
Punks not dead just sucks now !

Offline Alek Mężczyzna

  • Wiadomości: 37
  • Ekspres: Plastikowy Hario V60-01, Bialetti Moka Express 3tz, Bodum French Press
  • Młynek: Nivona Cafe Grano 130
Odp: Phin
« Odpowiedź #443 dnia: 20 Marzec 2017, 19:30:04 »
Kolejne próby za mną. Przy dozie 15/150 i zmieleniu jak pod aeropress chyba, po ok 10 min wyszedł esencjonalny napar. Dość mocno było czuć czekoladę i później trochę owoców. Dzisiaj próbowałem 18g/150 i mielenie trochę grubiej niż pod espresso, woda 95 stopni. Przelewało się 40 minut :wow2: Kawa jednak wyszła gorzkawa i kwaskowata. Tak jakby wszystkie smaki się natłoczyły na języku. Dalej do wypicia, no ale... Gdzie popełniłem błąd?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Phin
« Odpowiedź #444 dnia: 20 Marzec 2017, 20:19:51 »
Przecież sam napisałeś. Im drobniej kawę zmielisz, tym dłużej będzie trwał proces zaparzania.
Jeśli kawa wydaje Ci się za bardzo intensywna, to ją rozcieńczyć możesz...
« Ostatnia zmiana: 20 Marzec 2017, 21:01:38 wysłana przez Antonio »

Offline Alek Mężczyzna

  • Wiadomości: 37
  • Ekspres: Plastikowy Hario V60-01, Bialetti Moka Express 3tz, Bodum French Press
  • Młynek: Nivona Cafe Grano 130
Odp: Phin
« Odpowiedź #445 dnia: 20 Marzec 2017, 21:27:08 »
Antonio, chiałem uzyskać coś a'la espresso o którym w tym wątku było pisane. Już nie pamiętam kto, ale pisał o przemiale do espresso i dozie ok 15g w mniejszej wersji. Spróbowałem i u siebie i wyszło jak wyszło. Jeśli chodzi o lepkość na języku to był idealny, tylko przeparzony, rozcieńczenie by chyba nie pomogło. Przynajmniej tak mi się wydaje.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Phin
« Odpowiedź #446 dnia: 20 Marzec 2017, 22:41:28 »
Może za mocno ubiłeś kawę?

Offline Alek Mężczyzna

  • Wiadomości: 37
  • Ekspres: Plastikowy Hario V60-01, Bialetti Moka Express 3tz, Bodum French Press
  • Młynek: Nivona Cafe Grano 130
Odp: Phin
« Odpowiedź #447 dnia: 21 Marzec 2017, 00:02:48 »
Nie ubijałem, ale trochę trząsłem pojemnikiem żeby się kawa ułożyła. Może też być tak, że młynek produkuje za dużo pyłu. Jutro poeksperymentuje od tego ustawienia co mi najbardziej smakowało.  :ok:

Offline grex

  • Wiadomości: 1031
  • Ekspres: Aeropress+FlaVin sRGB, Phin, Moka 2tz inox, Slowpresso
  • Młynek: Eureka+mikro hopper
Odp: Phin
« Odpowiedź #448 dnia: 21 Marzec 2017, 12:55:33 »
Właśnie dopatrzyłem, że w ceramicznym kapania nie widać  :nienie:.
ten model mimo że droższy wydaje się mniej efektywny, znacznie mniej dziurek (szczególnie w sitku) = słabsza dystrybucja wody, i prawdopodobnie gorsza ekstrakcja. Jedynie lepiej trzyma temperaturę, ale to można w stalowym modelu poprawić innymi metodami.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Phin
« Odpowiedź #449 dnia: 21 Marzec 2017, 14:58:03 »
Wydaje się ;)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi