Autor Wątek: Phin  (Przeczytany 206795 razy)

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Phin
« Odpowiedź #315 dnia: 29 Lipiec 2016, 15:22:13 »
Zapałka albo wykałaczka pod na kant kubka i nie bedzie kapać.

Offline grex

  • Wiadomości: 1031
  • Ekspres: Aeropress+FlaVin sRGB, Phin, Moka 2tz inox, Slowpresso
  • Młynek: Eureka+mikro hopper
Odp: Phin
« Odpowiedź #316 dnia: 29 Lipiec 2016, 17:33:42 »
czy nie można patrzyć bez niego?
Można. Nieznacznie szybciej kapie. Plastikowe cycki idealnie trzymają phina w kubku i na powietrzu wolniej się wychładza.

również stosuję ten sposób, phin bez podstawki zawieszony w 3/4 na tych uchwytach wewnątrz kubka dłużej trzyma temperaturę niż postawiony nad nim. I dzięki pozbyciu się podstawki która ogranicza przepływ można nieco drobniej mielić.
Aż dziwne, że tak genialnie proste i skuteczne urządzenie jest u nas tak mało popularne.

Offline ristretto Mężczyzna

  • Wiadomości: 122
  • Ekspres: Jest: Sage BES875 Był: Lelit PL042EMI; Phin
Odp: Phin
« Odpowiedź #317 dnia: 06 Sierpień 2016, 20:43:55 »
A jaki stopień mielenia zalecany jest do phina. Zamierzam kupić 140ml wersję

Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka


Offline Mr.Ed Mężczyzna

  • Wiadomości: 297
  • Ekspres: Rancilio Silvia V4,Bialetti Venus 4tz,Phin
  • Młynek: Bodum Bistro,Baratza Vario
Odp: Phin
« Odpowiedź #318 dnia: 06 Sierpień 2016, 21:05:47 »
Możesz zmielić nawet jak do espresso, będzie dłużej kapać ale i napar będzie bardziej esencjonalny.

Offline Shaggy_Paw Mężczyzna

  • Wiadomości: 261
  • Ekspres: Bialetti Preziosa FP, Bialetti Moka Express 3tz, Hario V60, Aeropress, Phin, Chemex, Kalita 185
  • Młynek: Comandante MK3
Odp: Phin
« Odpowiedź #319 dnia: 06 Sierpień 2016, 21:23:58 »
Rożne. Tak na prawdę wszystko zależy od tego, jaki napar chcesz uzyskać.
Wietnamska kawa jaka jest używana przez nich w Phinie jest mielona ciut grubiej niż nasze mielonki.

Natomiast przelatując przez ten wątek można znaleźć kilka receptur, z przemiałem zaczynającym od espresso z dozą 15-18/100 lub 16/85, a kończywszy na dripowym/aeropressowym i dozą 8-10/100.

Offline ristretto Mężczyzna

  • Wiadomości: 122
  • Ekspres: Jest: Sage BES875 Był: Lelit PL042EMI; Phin
Odp: Phin
« Odpowiedź #320 dnia: 06 Sierpień 2016, 22:28:04 »
Dzięki będę próbował z mieleniem espresso

Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka


Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Phin
« Odpowiedź #321 dnia: 07 Sierpień 2016, 13:02:25 »


można znaleźć kilka receptur, z przemiałem zaczynającym od espresso z dozą 15-18/100 lub 16/85, a kończywszy na dripowym/aeropressowym i dozą 8-10/100.

Umknęło mi to. Jeszcze nie wyszedłem poza dozę 32g (8/100). Ale ja mam 400ml. Mam wrażenie że gdybym tam nasypał 72g zmielone pod espresso to by nic nie przeleciało :)


Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Phin
« Odpowiedź #322 dnia: 07 Sierpień 2016, 13:33:04 »
Akurat na rano byś miał kawę.

Offline Cielak Mężczyzna

  • Wiadomości: 176
  • Ekspres: Rocket Giotto Evoluzione V2
  • Młynek: Macap M4D
Odp: Phin
« Odpowiedź #323 dnia: 25 Sierpień 2016, 22:35:47 »
A jaka proporcję polecacie do espressowego smaku (mam wersję 340ml). Mielenie chciałbym pozostawić jak do esspresso bo nie chce mi się śrubką w młynku kręcić :)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Phin
« Odpowiedź #324 dnia: 25 Sierpień 2016, 23:07:25 »
Tak samo. 16g kawy 85ml wody, powinno wyjść ~50ml naparu.

Nie wie jak w dużym, może trzeba z podwójnej porcji zrobić?

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Phin
« Odpowiedź #325 dnia: 26 Sierpień 2016, 08:27:08 »
W dużym to się obawiam że stanie w miejscu. Ale mnie kusi żeby zaryzykować ;)

Offline Cielak Mężczyzna

  • Wiadomości: 176
  • Ekspres: Rocket Giotto Evoluzione V2
  • Młynek: Macap M4D
Odp: Phin
« Odpowiedź #326 dnia: 26 Sierpień 2016, 09:39:27 »
Nie napisałem :) chciałbym uzyskać ale powiedzmy te 300ml naparu :) co by było co sączyć :) 16/85 to po przeliczeniu na 340ml daje 64gr wiec przesada. Zaczynam dziś przygodę z phinem i zapodam 32/340 jak proponujecie (przemiał pod espresso)- jak ktoś ma jeszcze jakieś ciekawe spostrzeżenia do proszę się dzielić :)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Phin
« Odpowiedź #327 dnia: 26 Sierpień 2016, 09:57:20 »
Lubię robić w phinie szybkie jak na niego przelewy. Doza może być standardowa czyli 6 g kawy na 100 ml wody, czas przelewania 3 - 4 minuty. Jeżeli lubisz soczyste, niefiltrowane napary, to będziesz zadowolony. Z tym, że kawa powinna być dobrej jakości, bo wszelkie jej smakowe wady się uwidaczniają, mam takie wrażenie.

Offline Cielak Mężczyzna

  • Wiadomości: 176
  • Ekspres: Rocket Giotto Evoluzione V2
  • Młynek: Macap M4D
Odp: Phin
« Odpowiedź #328 dnia: 26 Sierpień 2016, 10:49:12 »
Lubię robić w phinie szybkie jak na niego przelewy.
no mi własnie z pierwszego strzała wyszło 50minut przy pełnym zalewie?:D o tym mówiłeś WS?:D choć temperatura już nie ta jednak smak i zapach mnie zaskoczył - pozytywnie of korz:) chyba polubimy się z kolegą phinem w pracy:D

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Phin
« Odpowiedź #329 dnia: 26 Sierpień 2016, 11:20:28 »
Pytasz o przepis na esencjonalność espresso, a potem, że 300ml. 6 doppio chcesz na raz wciągnąć? :o ;)

50minut to przydługo. Czy aby nie ubiłeś? Górne sitko połóż na kawie delikatnie. I sprawdź czy zbyt szczelnie nie przylega talerzyk phina do naczynia, jeśli tam nie ma odprowadzenia, to się przytyka i spowalnia kapanie. Jeśli szklanka zbyt idealna to wykałaczkę podkładam.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi