Przypuśćmy, że chcę przygotować 100ml kawy.
Powiedz jeszcze jakiej intensywności? Coś jak dwa doppio, czy raczej mniejsza ilość, ale intensywności przelewowej?
Oryginalne przepisy na phina to wietnamska kawa, nawet nie robusta, bo oni tam więcej odmian mają, spalona na czekoladowy węgiel, zaparzana na skondensowane mleko. Nie wiem czy chcesz tej poprawności
Możesz iść w dwie strony, w kierunku espresso podobnych naparów i w kierunku dripowych naparów.
W pierwszym wypadku stosunek kawy do wody będzie typu 15-18g kawy na 85ml wody (kawa pochłania i żeby uzyskać 50ml naparu, właśnie ~85ml wody trzeba wlać). W drugim wypadku warto wyjść od najpowszechniejszego stosunku 6g kawy na każde 100ml wody. W małym phinie będzie trudno zaparzyć więcej, musisz sprawdzić, może uda się 120ml, może uda się dolać w trakcie.
W pierwszym wypadku czasy kapania 10-20minut dają dobre rezultaty, w drugim może być znacznie szybciej, powiedzmy od 3 minut.
Raczej górne sitko połóż delikatnie na kawie, ubicie może zatrzymać kapanie na długi czas.
Ponieważ wszystko trwa i stygnie, to lepiej wyjść od wyższych temperatur jak już zostało wspomniane.
Grubością mielenia regulujesz czas.