Autor Wątek: Phin  (Przeczytany 206638 razy)

Offline kano Mężczyzna

  • Wiadomości: 92
  • Ekspres: AeroPress, Dripper Hario, Clever Dripper, FrenchPress, Kawiarka, Fellow Prismo
  • Młynek: Porlex Mini
Odp: Phin
« Odpowiedź #120 dnia: 29 Marzec 2015, 13:41:14 »
Nie będę pił 10 kaw dziennie, więc zamiast 2 większych będą ze 3, może 4 małe, dlatego tak napisałem... :-)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Phin
« Odpowiedź #121 dnia: 29 Marzec 2015, 13:44:52 »
E tam, zawsze można wypić dwie małe i jedną większą, czy na odwrót. Tak w ogóle, to wszystko można. ;)

Offline joonecky Mężczyzna

  • Wiadomości: 960
Odp: Phin
« Odpowiedź #122 dnia: 29 Marzec 2015, 14:02:22 »
A nie lepiej wypić 2 duże i 4 małe? 2:

Offline Edwin Jagger Mężczyzna

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Alternatywy
Odp: Phin
« Odpowiedź #123 dnia: 29 Marzec 2015, 21:33:55 »
Nie będę pił 10 kaw dziennie
Czy jak piję 5 doppio dziennie to piję dziesięć kaw? hmmm

Offline Mario Barista Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 577
  • Ekspres: Ascaso Basic| Aero| Dripper| Chemex| FP|
  • Młynek: Ascaso I-2 mini| Elektra MXC|
Odp: Phin
« Odpowiedź #124 dnia: 09 Kwiecień 2015, 21:26:27 »
Nie mam tego urządzenia, stąd moje pewnie dziwne pytanie. Phin kojarzy mi się z dłuższymi czasami parzenia, słusznie? Jaki jest najkrótszy czas uzyskania czegoś sensownego z tego blaszaka i czy może on mieć zastosowanie w kawiarni? Głównie chodzi i o ten czas parzenia po przyjęciu zamówienia od klienta.




Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Phin
« Odpowiedź #125 dnia: 09 Kwiecień 2015, 23:06:32 »
Wszystko od przemiału i dozy zależy. Jak trzeba to i w minutę przeleci.
Ja z reguły d małego phina wrzucam 15-20g, przemiał jak espresso. Po 20 min, czasem dłużej jest super. Krócej nie próbowałem ale w sumie może jutro zobaczę   ???

EDIT: zapomniałem że phin w delegacji - nie zobaczę :P
LMWDP #469

Offline Edwin Jagger Mężczyzna

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Alternatywy
Odp: Phin
« Odpowiedź #126 dnia: 10 Kwiecień 2015, 10:59:30 »
Gotowy do powrotu z delegacji  miotla
Przyszły tydzień kawa&brzytwa session?

Offline pomm Mężczyzna

  • Wiadomości: 168
  • Ekspres: Kawiarka, phin, AP, Hario V60-02, forumowy dripper (Kalita), kubek
  • Młynek: Hario Slim, Nuova Simonelli MDX, Mahlkönig Guatemala
Odp: Phin
« Odpowiedź #127 dnia: 10 Kwiecień 2015, 20:15:24 »
Ja się z phinem zazwyczaj średnio dogaduję, ale najbardziej odpowiadały mi długie przelewy w niedużych objętościach - drobny przemiał, doza ok. 18g, 90-100ml wody i dość wysoka temperatura na początek, w ten sposób udało mi się parę razy wyciągnąć sporo słodyczy i ciekawych aromatów. Kapie to chyba z kilkanaście minut, więc średnio do kawiarni, choć ja bym się nie obraził gdybym dostał jeszcze kapiącego do stolika :taktak:
« Ostatnia zmiana: 10 Kwiecień 2015, 20:18:02 wysłana przez pomm »

Offline Mario Barista Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 577
  • Ekspres: Ascaso Basic| Aero| Dripper| Chemex| FP|
  • Młynek: Ascaso I-2 mini| Elektra MXC|
Odp: Phin
« Odpowiedź #128 dnia: 10 Kwiecień 2015, 20:29:59 »
Chyba jest gorzej. W kawiarni to pół biedy, świadomy klient zrozumie co i jak i dlaczego nie spija kawy po 3 minutach... ktoś wpadł na pomysł żeby wykorzystywać te blaszki wrestauracji azjatyckiej... jestem bardzo ciekawy jak to będzie wyglądało  :taktak:




Offline kano Mężczyzna

  • Wiadomości: 92
  • Ekspres: AeroPress, Dripper Hario, Clever Dripper, FrenchPress, Kawiarka, Fellow Prismo
  • Młynek: Porlex Mini
Odp: Phin
« Odpowiedź #129 dnia: 13 Kwiecień 2015, 21:32:51 »
drobny przemiał, doza ok. 18g, 90-100ml wody i dość wysoka temperatura na początek

Mały phin - znaczy 140ml??
100ml wody na 18g kawy?

Jeszcze takie pytanie - czy należy ubić kawę w phinie czy tylko delikatnie położyć ten tłoczek?

Jak zalejecie już kawę, to macie taką w miarę czystą wodę czy kawa się wzburza i robi się czarno w phinie?

Offline Jaro Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 862
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
Odp: Phin
« Odpowiedź #130 dnia: 13 Kwiecień 2015, 22:16:58 »
waga w przybliżeniu, taka jak piszesz, ja akurat w phinie nie specjalnie się tym przejmuję +/- 1 czy 2 g
delikatnie ubijam tłoczkem
wodę leję bardzo delikatnie prawie dotykając "dziubkiem" dzbanka do języczka od tłoczka, aby nic w cylindrze nie wzburzyło się
oczywiście preinfuzja i właściwa temperatura wody
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline kano Mężczyzna

  • Wiadomości: 92
  • Ekspres: AeroPress, Dripper Hario, Clever Dripper, FrenchPress, Kawiarka, Fellow Prismo
  • Młynek: Porlex Mini
Odp: Phin
« Odpowiedź #131 dnia: 13 Kwiecień 2015, 22:27:11 »
Też tak się staram lać wodę, żeby kawa się nie wzburzyła (woda w phinie jest wtedy dosyć klarowna).

18g kawy na 100ml wody, to spora doza!

Offline pomm Mężczyzna

  • Wiadomości: 168
  • Ekspres: Kawiarka, phin, AP, Hario V60-02, forumowy dripper (Kalita), kubek
  • Młynek: Hario Slim, Nuova Simonelli MDX, Mahlkönig Guatemala
Odp: Phin
« Odpowiedź #132 dnia: 13 Kwiecień 2015, 23:57:14 »
Spora, ale testowałem równie mniejsze i jedyne co czułem w kawie to był dym, chleb i słone paluszki (mimo, że kawa nie była jakąś spalenizną). Przy takiej dozie i drobnym przemiale czuć za to sporo słodyczy, kwasek i owocki, a ziarenka te same.

Czy uważacie, że w phinie ma sens preinfuzja? Czy kawa przykryta już sitkiem ma jeszcze szansę pooddychać?

Offline kano Mężczyzna

  • Wiadomości: 92
  • Ekspres: AeroPress, Dripper Hario, Clever Dripper, FrenchPress, Kawiarka, Fellow Prismo
  • Młynek: Porlex Mini
Odp: Phin
« Odpowiedź #133 dnia: 14 Kwiecień 2015, 07:56:18 »
Dopiero się uczę.. ale idąc tym tokiem myślenia - trzeba by robić preinfuzję, a potem kłaść tłoczek.

Offline Jaro Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 862
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
Odp: Phin
« Odpowiedź #134 dnia: 14 Kwiecień 2015, 08:19:05 »
Czy uważacie, że w phinie ma sens preinfuzja?
tak
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi