Autor Wątek: Phin  (Przeczytany 206873 razy)

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2377
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Phin
« Odpowiedź #105 dnia: 19 Marzec 2015, 09:14:27 »
Świetnie, że dbasz o gramatury, temperatury i czasy. Ale zadbaj też o dobrą kawę!  :kwiat:


Cytuj (zaznaczone)
Jak mielicie kawę, że to aż 20min kapie??
Drobno jak do espresso.
 Ja celuję z dozą i przemiałem w ok.6-8 minut.

Offline kano Mężczyzna

  • Wiadomości: 92
  • Ekspres: AeroPress, Dripper Hario, Clever Dripper, FrenchPress, Kawiarka, Fellow Prismo
  • Młynek: Porlex Mini
Odp: Phin
« Odpowiedź #106 dnia: 19 Marzec 2015, 09:45:21 »
Trung Nguyen - ARABICA SE, CR.3 - ta mi bardzo smakowała!

Te kawy ze sklepu - cóż, byłem to kupiłem.

Jak wypiję to co mam, to zakupię coś lepszego z palarni.

O te parametry to aż tak nie dbam - na oko robię, ale padło pytanie, to robiłem jak zwykle, tylko że pomierzyłem co się dało :-)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Phin
« Odpowiedź #107 dnia: 19 Marzec 2015, 11:42:47 »
100g/10zł.
:wow2: AAA!!! 100zł/kg za aromatyzowaną enigmę? :wow2: W tej cenie spokojnie kupisz świeżutkie kawy z (niemal) najwyższych półek.


Phin masz duży, dripowy. Dozę też masz dużą, dripową, jeśli do tego dodasz suchy wiór (zamiast kawy, ale tego mogę się tylko domyślać) to też i kapie szybko, dripowo. Większość tu (jeśli dobrze kojarzę) ma najmniejszy rozmiar (120ml), o mniejszej średnicy (wyższe ciastko kawy), a do tego dozę jak do doppio, ewentualnie więcej wody (tak czy siak, niższy słup wody).

Preinfuzję robisz na przynajmniej 30s.?

Offline kano Mężczyzna

  • Wiadomości: 92
  • Ekspres: AeroPress, Dripper Hario, Clever Dripper, FrenchPress, Kawiarka, Fellow Prismo
  • Młynek: Porlex Mini
Odp: Phin
« Odpowiedź #108 dnia: 19 Marzec 2015, 12:00:19 »
Dzięki za wyjaśnienie - z tą pojemnością zwłaszcza, bo tego bym się nie domyślił.

Preinfuzja = 30s.
To mi się podoba, że raz zalewam i sobie idę, a po kilku minutach mam już kawę. Jak mam mało czasu, albo lenia, to korzystam z phina.


Kawę kupiłem przy okazji. Zamówienia to inny kaliber finansowy :-)

Przyjdzie mi kupić jeszcze małego phina..

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2377
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Phin
« Odpowiedź #109 dnia: 19 Marzec 2015, 12:17:57 »
Przyjdzie mi kupić jeszcze małego phina..
Polecam małego. Miałem kiedyś potwora chyba 400-500ml, dwa razy wyprodukował lurowate pomyje i odpuściłem :)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Phin
« Odpowiedź #110 dnia: 19 Marzec 2015, 12:21:48 »
Kawę kupiłem przy okazji. Zamówienia to inny kaliber finansowy :-)
Nie wiem skąd jesteś i gdzie masz najbliżej, ale może masz jakąś Fresh żabkę po drodze, a w niej może leży świeższa niż pół roku Brazylia? Jeśli lubisz mocniejsze to może i Tanzania?

Offline kano Mężczyzna

  • Wiadomości: 92
  • Ekspres: AeroPress, Dripper Hario, Clever Dripper, FrenchPress, Kawiarka, Fellow Prismo
  • Młynek: Porlex Mini
Odp: Phin
« Odpowiedź #111 dnia: 19 Marzec 2015, 16:25:41 »
Phin - aktualnie widzę o pojemnościach 140, 200, 350ml.

Ile naparu wychodzi z takiego o pojemności 140ml?
Część to kawa, część wody kawa wchłonie - ze 100ml maks pewnie..

Ma ktoś porównanie kawy z phina 350 i innego?
Lubię "duże kawy", ale w ramach rozwoju - skuszę się i na mniejsze :-)

W Żabce (nie wiem czy to fresh  :( ) kupiłem kiedyś taką właśnie dla nich kawę - trzymiesięczną "WINTER" - nie było nic o tym co zawiera... Taka sobie.
Tych gatunkowych typu Brazylia nie spotkałem nigdy.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Phin
« Odpowiedź #112 dnia: 19 Marzec 2015, 16:50:37 »
Słyszałem, że ten winter nie był udany. Sprawdzałem Brazylię, Honduras i Gwatemalę. Wszystkie OK, szczególnie w tych cenach.

Jeśli chodzi o 140 (tak, mój błąd z tą sto dwudziestką), to wyjdzie tyle ile nalejesz ;D A poważniej, większość tu zamieszczonych przepisów jest na coś w stylu espresso, ja robię z 16g/85ml i wychodzi ~50ml naparu. Na drippa dozę daję standardową, ale wtedy bez dolewki się nie obejdzie.
Jeśli lubisz duże mocne kawy, to musisz się sam wstrzelić w swoje preferencje. Nie wiem czy z dużym phinem nie będzie jednak wygodniej. Zwiększyłbym dozę kawy (8g na każde 100ml? może nawet 10). No i popróbował z innymi ziarenkami.


Co do wchłaniania, najczęściej kawa zabiera ~swoją podwojoną wagę.

Offline kano Mężczyzna

  • Wiadomości: 92
  • Ekspres: AeroPress, Dripper Hario, Clever Dripper, FrenchPress, Kawiarka, Fellow Prismo
  • Młynek: Porlex Mini
Odp: Phin
« Odpowiedź #113 dnia: 19 Marzec 2015, 19:39:59 »
Dzięki za poradę.

Do żabki będę zaglądał częściej.

Phina pewnie kupię też mniejszego, tylko nie wiem czy 140, czy jednak 200.
Mieć 3 rozmiary to już lekka przesada :-)

Offline joonecky Mężczyzna

  • Wiadomości: 960
Odp: Phin
« Odpowiedź #114 dnia: 19 Marzec 2015, 19:51:03 »
Weź 140. Będziesz miał wtedy duży i mały. A z małego zawsze można rozcieńczyć na te 150-200 ml.

Offline kano Mężczyzna

  • Wiadomości: 92
  • Ekspres: AeroPress, Dripper Hario, Clever Dripper, FrenchPress, Kawiarka, Fellow Prismo
  • Młynek: Porlex Mini
Odp: Phin
« Odpowiedź #115 dnia: 27 Marzec 2015, 22:12:02 »
Dotarła "140".
Zrobiłem 17g, preinfuzja 30s i potem zalanie do pełna.

Kawa taka standardowa (Tchibo w ziarnach) - no i wyszło takie coś a'la espresso.

Będę próbował :-)

Jaką temp. wody zaleweć, żeby była czekolada ?? :-)

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Phin
« Odpowiedź #116 dnia: 27 Marzec 2015, 22:18:59 »
Nie uzyskasz dobrego efektu z odpadów. Zapomnij o czibo i jakobzach, to nie jest kawa.

Offline kano Mężczyzna

  • Wiadomości: 92
  • Ekspres: AeroPress, Dripper Hario, Clever Dripper, FrenchPress, Kawiarka, Fellow Prismo
  • Młynek: Porlex Mini
Odp: Phin
« Odpowiedź #117 dnia: 27 Marzec 2015, 22:32:52 »
Ta wietnamska kawa, gdzie z nazwy pamiętam tylko "CR. 3" wychodzi super :-)

Na razie będę badał i przestawiał się z kaw 250-300ml na takie 50-100ml..
Tutaj pytam po to, żeby jak najmniej błądzić, bo czasem zeszła mi paczka kawy, zanim znalazłem na nią sposób. :-)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Phin
« Odpowiedź #118 dnia: 28 Marzec 2015, 03:44:04 »
Na razie będę badał i przestawiał się z kaw 250-300ml na takie 50-100ml..
Nie trzeba się przestawiać. To dwa różne światy, oba ciekawe.

Offline joonecky Mężczyzna

  • Wiadomości: 960
Odp: Phin
« Odpowiedź #119 dnia: 29 Marzec 2015, 11:27:06 »
Spróbuj zaparzyc jakąś jasną, dobra kawę od kogoś z forum na przykład. Dużo bardziej  podchodziły mi phiny z takich kawek, niż z ziaren ciemno wypalanych.
I pisze tutaj od dobrych kawach ciemno wypalanych - takiego Czibo nie warto nawet przelewać.

Co do przerzucania się na jakieś objętości - tak jak pisał donkiszot - po co rezygnować z czegoś dobrego?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi