Autor Wątek: Phin  (Przeczytany 206552 razy)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Phin
« Odpowiedź #90 dnia: 28 Styczeń 2015, 17:36:09 »
Tak, phin potrafi się na równym naczyniu doszczelnić i nie kapie. Czasem podkładam wykałaczki pod krawędzie, aby było odpowietrzenie, czasem stawiam na nierównej filiżance, wtedy jest cacy.

A generalnie dwa sitka nie są potrzebne, wersja porcelanowa ma tylko jedno sitko, to drugie jest w zasadzie podstawką aby na naczyniu można było postawić.

Offline kano Mężczyzna

  • Wiadomości: 92
  • Ekspres: AeroPress, Dripper Hario, Clever Dripper, FrenchPress, Kawiarka, Fellow Prismo
  • Młynek: Porlex Mini
Odp: Phin
« Odpowiedź #91 dnia: 28 Styczeń 2015, 20:14:04 »
Za drugim podejściem było mielone na 5 klików.
Nic się nie zassało i ładnie napar przeszedł.
Będę zwracał na to uwagę.

Przez dwa sitka chyba trochę wolniej przekapuje niż przez jedno.

Kawa wietnamska - świetnie pachnie (ziarno jak i zaparzona), ale w smaku raczej klasyczna.

Sprzęt może i tandetny, ale ogólnie - bardzo ciekawy! :-)
Widziałem filmik, gdzie gość dosyć mocno ubijał kawę!

Co przemawia przeciwko ubijaniu kawy?


Offline joonecky Mężczyzna

  • Wiadomości: 960
Odp: Phin
« Odpowiedź #92 dnia: 28 Styczeń 2015, 20:28:21 »
Jak drobno zmielisz i ubijesz to będzie lecieć baaaaardzo wolno ;)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Phin
« Odpowiedź #93 dnia: 28 Styczeń 2015, 22:03:32 »
Ale ja miło wspominam te przecieki po ponad 20 minut. Pycha
LMWDP #469

Offline joonecky Mężczyzna

  • Wiadomości: 960
Odp: Phin
« Odpowiedź #94 dnia: 28 Styczeń 2015, 22:13:39 »
Zmieliłem dzisiaj na najdrobniejszych ustawieniach Concept'a. 9 g. | 85 st. C | Etiopia Yirgacheffe | czasu nie liczyłem | 100 ml.
Wyszła bardzo fajna. Spodziewałem się, że wyjdzie dość ciężka, a było zupełnie odwrotnie  :szampan:

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Phin
« Odpowiedź #95 dnia: 29 Styczeń 2015, 08:29:24 »
100ml/9g? :o Przecież to lura :jezyk:

A poważniej, nie ma się co dziwić w tych proporcjach, że nie była ciężka. Tym bardziej, że temperaturę masz tylko na wstępie, potem jest coraz zimniejsza i coraz mniej naparza.

Offline joonecky Mężczyzna

  • Wiadomości: 960
Odp: Phin
« Odpowiedź #96 dnia: 29 Styczeń 2015, 12:43:29 »
Przepis doktorka  :)
A bardzo jakoś nie stygła, bo wszystko stało w kąpieli wodnej przykryte ściereczkami  :jezyk:

Offline kano Mężczyzna

  • Wiadomości: 92
  • Ekspres: AeroPress, Dripper Hario, Clever Dripper, FrenchPress, Kawiarka, Fellow Prismo
  • Młynek: Porlex Mini
Odp: Phin
« Odpowiedź #97 dnia: 29 Styczeń 2015, 20:52:26 »
Właśnie dziwiło mnie to przeciekanie przez 15-20min.
U mnie trwa to dosyć krótko.

Zalewam, nie trzeba pilnować i samo się robi.

Różnicy specjalnej nie wyczuwam (że to akurat phin), ale piję sobie kawę bez fusów i mi smakuje.
Kawa - swoją drogą, jest spoko - "Trung Nguyen - ARABICA SE, CR.3".

Phin łatwo wyczyścić - polecam :-)
« Ostatnia zmiana: 30 Styczeń 2015, 09:38:21 wysłana przez kano »

Offline kano Mężczyzna

  • Wiadomości: 92
  • Ekspres: AeroPress, Dripper Hario, Clever Dripper, FrenchPress, Kawiarka, Fellow Prismo
  • Młynek: Porlex Mini
Odp: Phin
« Odpowiedź #98 dnia: 16 Marzec 2015, 09:09:41 »
Zmieliłem kawę na 3 kliki w porlexie i delikatnie zalałem - tak, że woda w phinie nie zmętniała - cały czas była niemal przezroczysta.
Z 8-10 minut się to przelewało.

Jak lepiej robić? Zalać mocno wodą - tak że kawa wypływa i już parzy się jak "zalewajka"? czy jednak tak delikatnie?

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Phin
« Odpowiedź #99 dnia: 16 Marzec 2015, 09:22:13 »
@kano - moje najlepsze/najsmaczniejsze przelewy były z przemiału espresso i kapało to sobie nawet 20+ minut

Myślę że musisz sam spróbować kilku ustawień i zobaczyć co twoim kubkom smakowym pasuje najbardziej.
LMWDP #469

Offline kano Mężczyzna

  • Wiadomości: 92
  • Ekspres: AeroPress, Dripper Hario, Clever Dripper, FrenchPress, Kawiarka, Fellow Prismo
  • Młynek: Porlex Mini
Odp: Phin
« Odpowiedź #100 dnia: 16 Marzec 2015, 09:28:07 »
Przemiał espresso - czyli niemal pył??

Smakowe (orzechowe/czekoladowe) kawy mieliłem na 2 kliki i przekapywało to w jakieś 2-4min. Szybko,coś jak w dripie.
Aromat był jak trzeba - czułem.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Phin
« Odpowiedź #101 dnia: 16 Marzec 2015, 09:39:14 »
Ja lubiłem te powolne przecieki za moc i intensywność naparu. Warunek - kapało mi do szklanki o podwójnych ścianach wiec było to ciepłe.

Eksperymentuj  - kawa jest a tyle piękna i ciekawa że praktycznie nie ma jednej dobrej/idealne metody jej przygotowania.
LMWDP #469

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Phin
« Odpowiedź #102 dnia: 16 Marzec 2015, 15:05:50 »
[...]
Jak lepiej robić?[...]
A ile tej kawy sypiesz na ile wody i który rozmiar phina? Coś szybkie masz te przelewy.

Co do sposobu nalewania, to wolę te czyste od góry.


A co to za smakowe kawy? Aromatyzowane? Proponuję odstawić, szkoda młynka i kaw które trafią do niego po tamtych.

Offline joonecky Mężczyzna

  • Wiadomości: 960
Odp: Phin
« Odpowiedź #103 dnia: 16 Marzec 2015, 15:15:13 »
O phinie na czytałem się już sporo i wniosek jest jeden - każdemu smakuje co innego. Drugi wniosek (już z praktyki), to taki, że wraz ze wzrostem jakości kawy wzrasta prawdopodobieństwo uzyskania smacznego naparu ;)

Offline kano Mężczyzna

  • Wiadomości: 92
  • Ekspres: AeroPress, Dripper Hario, Clever Dripper, FrenchPress, Kawiarka, Fellow Prismo
  • Młynek: Porlex Mini
Odp: Phin
« Odpowiedź #104 dnia: 19 Marzec 2015, 09:08:32 »
Kawa orzechowa albo czekoladowa - kupiona w sklepie z kawą. Wątpię, żeby to była jakaś świeżo palona, bo te gatunki zawsze tam są jak odwiedzam sklep.
100g/10zł.

17g ziarna, 300ml wody o temp. 88st. (łącznie z preinfuzja)
mielenie na 2 kliki.
przelewało się 8min.
Długo! Zawsze działo się to szybciej.

Phin na 350ml.

Jak mielicie kawę, że to aż 20min kapie??

Kawy nie ubijam ani nic - tylko delikatnie przykładam ten "tłoczek".
Czasem przy zalewaniu kawa się wzburza i bokami wypływa - wtedy woda jest brązowa.
Ostatnio udało mi się kilka razy zalać tak, że woda była czysta :-)
Dlatego pytam.

Razem z phinem kupiłęm kawę Trung Nguyen - ARABICA SE, CR.3 - czekoladowy zapach i posmak, a napisane, że niby zwykła czarna.
25g/22zł.


 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi