Autor Wątek: Phin  (Przeczytany 206713 razy)

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Phin
« Odpowiedź #465 dnia: 15 Wrzesień 2017, 15:18:24 »
Hmmm mam i ja zobaczymy czy wart grzechu ;-)

Offline Mader Mężczyzna

  • Wiadomości: 683
  • Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
Odp: Phin
« Odpowiedź #466 dnia: 15 Wrzesień 2017, 19:26:43 »
Hmmm mam i ja zobaczymy czy wart grzechu ;-)

Też kupiłem :)

Offline andy Mężczyzna

  • Wiadomości: 187
  • Ekspres: AP, Siurkacz V60, Bialetti Venus 2tz, Phin, Chemeks, Moccamaster Cup One
  • Młynek: Comandante MKIII Red Sonja, Rhinowares
Odp: Phin
« Odpowiedź #467 dnia: 17 Wrzesień 2017, 23:01:12 »
Pytanie mam do osób, które używają tak Phina jak i Kawiarki. Czemu bliżej do espresso?
btw, Ile z phina 140ml uzyskujecie naparu?
« Ostatnia zmiana: 17 Wrzesień 2017, 23:03:58 wysłana przez andy »

Offline pistolero

  • Wiadomości: 161
  • Ekspres: Mr.Clever, Aeropress, Phin, V60, Moka, FP.
  • Młynek: Comandante MK3 IRONHEART, Wilfa 130B, Rhinowares
Odp: Phin
« Odpowiedź #468 dnia: 18 Wrzesień 2017, 00:37:56 »
Ostatnio właśnie porównuję phina 200ml, z kawiarką Bialetti 3tz.
Wygrał zdecydowanie phin. Napar z phina jest klarowny, czysty w smaku, zrównoważony.
Z kawiarki napar kwaśniejszy, mulisty, smak "brudny".
Testowałem na kawach do przelewów. Na kawach ciemniej palonych, smak kawy z kawiarki może będzie lepszy.

Nie jestem wielkim znawcą espresso. Piję je od czasu do czasu w kawiarniach. Ale smak kawy z phina, bardziej przypomina mi doppio z dobrych palarni.

Naparu uzyskanego z phina nigdy nie ważyłem(z kawiarki przy 18g kawy jest to 60-70g), ale wsypując 18-19g dość drobno zmielonej kawy i zalewając ją ok 100g wody, uzyskuję mniej więcej tyle naparu co z kawiarki.

Offline Mr.Ed Mężczyzna

  • Wiadomości: 297
  • Ekspres: Rancilio Silvia V4,Bialetti Venus 4tz,Phin
  • Młynek: Bodum Bistro,Baratza Vario
Odp: Phin
« Odpowiedź #469 dnia: 18 Wrzesień 2017, 09:51:58 »
To chyba kwestia dozy i palenia kawy. Używam w phinie i w kawiarce tych samych kaw (średnio wypalanych) co w ekspresie, i wydaje mi się jednak, że kawa z kawiarki wychodzi bardziej esencjonalna. Kawiarka Bialetti 4tz - doza 15-16g, phin 340ml - 6 do 7g na 100ml. W kawiarce, żeby poprawić klarowność naparu, świetnie sprawdzają się filtry papierowe do aeropressa.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Phin
« Odpowiedź #470 dnia: 18 Wrzesień 2017, 09:56:33 »
Oczywiście, że kwestia dozy, jeśli uda się zrobić V60 przy proporcjach 16-18g kawy/ 85 ml wody (trzeba baaaardzo powoli polewać) w czasie ~2minuty, to też zbliżamy się smakiem do espresso.

Z phina łatwiej uzyskać coś przypominającego, ale szybko stygnie. Z kawiarki jest gorące, ale trzeba dobrze się ze sprzętem porozumieć.

Offline Mr.Ed Mężczyzna

  • Wiadomości: 297
  • Ekspres: Rancilio Silvia V4,Bialetti Venus 4tz,Phin
  • Młynek: Bodum Bistro,Baratza Vario
Odp: Phin
« Odpowiedź #471 dnia: 18 Wrzesień 2017, 09:58:28 »
ale szybko stygnie
Mnie tam nic nie stygnie, bo przed parzeniem wygrzewam kubek gorącą wodą.

Offline browczyk Mężczyzna

  • Wiadomości: 34
  • Ekspres: Phin, French press, bialetti 3tz, automat
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130
Odp: Phin
« Odpowiedź #472 dnia: 18 Wrzesień 2017, 10:24:43 »
Wydaje mi się, że do intensywnych naparów, lepiej nadaje się phin 140 ml i 200 ml i drobne mielenie. Doza mniej więcej jak do kawiarki. Duży (340 ml) bardziej pasuje mi jako zamiennik drippera z filtrem. Stosuję grubszy przemiał jak do dripa, około 20-21g kawy- zalane do pełna. To takie moje skromne zdanie ;)
Mnie tam nic nie stygnie, bo przed parzeniem wygrzewam kubek gorącą wodą.
Przy standardowej dozie nie stygnie, ale już przy drobnym mieleniu i przelewaniu 10-15 min już tak ciepło nie jest bez wspomagania :)

Offline Mr.Ed Mężczyzna

  • Wiadomości: 297
  • Ekspres: Rancilio Silvia V4,Bialetti Venus 4tz,Phin
  • Młynek: Bodum Bistro,Baratza Vario
Odp: Phin
« Odpowiedź #473 dnia: 18 Wrzesień 2017, 10:38:44 »
Właśnie phina stosuję jako swoistą alternatywę dla przelewów, tyle tylko, że przemiał u mnie jest trochę grubszy niż do ekspresu. Czasu nigdy nie mierzyłem ale to raczej bliżej dziesięciu minut, i przy dobrze ogrzanym kubku kawa jest bardziej niż ciepła. Co by nie mówić, u mnie się sprawdza.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Phin
« Odpowiedź #474 dnia: 18 Wrzesień 2017, 10:45:42 »
I co by nie mówić, trzeba włożyć jakiś wysiłek w to aby nie stygła, wolniej stygła. ;)

Offline Mr.Ed Mężczyzna

  • Wiadomości: 297
  • Ekspres: Rancilio Silvia V4,Bialetti Venus 4tz,Phin
  • Młynek: Bodum Bistro,Baratza Vario
Odp: Phin
« Odpowiedź #475 dnia: 18 Wrzesień 2017, 10:50:06 »
Cóż, nie czuję się specjalnie zmęczony wlaniem gorącej wody do kubka na kilka minut przed zalaniem phina :-)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Phin
« Odpowiedź #476 dnia: 18 Wrzesień 2017, 10:57:07 »
Ja się nie czuję zmęczony wstawiając cały zestaw do kąpieli wodnej. Widać młodzi, pełni sił jesteśmy ;)

Offline andy Mężczyzna

  • Wiadomości: 187
  • Ekspres: AP, Siurkacz V60, Bialetti Venus 2tz, Phin, Chemeks, Moccamaster Cup One
  • Młynek: Comandante MKIII Red Sonja, Rhinowares
Odp: Phin
« Odpowiedź #477 dnia: 18 Wrzesień 2017, 11:11:16 »
Jeszcze kwestia stygnięcia naparu. Jak wyczytałem całkowita ekstrakcja może trwać do 15 minut. Kawa się skrapla wiec i temperatura leci na łeb na szyję. Co robicie żeby ją utrzymać w szklance?
Podgrzewane szklanki?  :pycha: :lol2:

U siebie do kawy mam taką termiczną z podwójnymi ściankami. To coś da?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Phin
« Odpowiedź #478 dnia: 18 Wrzesień 2017, 11:13:26 »
Kawa się nie skrapla. Można zaparzyć esencję i na koniec dodać gorącej wody.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Phin
« Odpowiedź #479 dnia: 18 Wrzesień 2017, 11:15:15 »
Powinno dać. Generalnie wszystkie chwyty dozwolone. Jak czytałeś: Mr.Ed wygrzewa kubek, ja wstawiam do naczynia z wrzątkiem, są też tacy, którzy stosują właśnie takie szklaneczki z próżnią wewnątrz.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi