forum.wszystkookawie.pl
Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Przygotowanie kawy => Wątek zaczęty przez: vogga w 17 Styczeń 2020, 11:16:13
-
Hej, mam pytanie- czy średnica sitka (zakładając że doza jest taka sama) ma istotny wpływ na jakość espresso? Np 51mm vs 58mm doza 18g
Wysłane z mojego EML-L09 przy użyciu Tapatalka
-
Jakość pewnie nie, bo jak dobrze zmielisz i ubijesz, do tego reszta parametrów też będzie odpowiednia, to nie zmieni to jakości. Smak raczej się zmieni, ale nie na gorszy czy też lepszy. Mieląc do kolby o mniejszej średnicy, raczej będzie trzeba nieco grubiej zmielić bo wysokość ciastka będzie większa. Do szerszego sitka zmielisz drobniej, bo jest szersze i niższe. Chodzi o opór jaki kawa wywiera na wodę. Smak, to trzeba by ocenić w jakimś teście. Ale ten byłby trudny do wykonania, bo trzeba by go wykonać przy tych samych parametrach ekspresu zmieniając tylko sitko czy kolbę.
-
O, to nawet super się składa. Dzięki
Wysłane z mojego EML-L09 przy użyciu Tapatalka
-
Jest jakaś całkiem ciekawa teoria na ten temat, opracowana na potrzeby własne przed pana Dalla Corte. Tutaj krótko na ten temat: https://clivecoffee.com/blogs/learn/53mm-vs-58mm-portafilters
Zdaje się, że DC teraz ma 54mm i ten rozmiar uważa za najlepszy do espresso.
-
Dalla Corte teraz do swoich ekspresów dokłada kit do szybkiej zmiany 54/58mm tak że wybór należy do baristy.
https://youtu.be/7Wnxf3qCkvM