Dual boiler wg mnie odpada bo często jestem w rozjazdach i zazwyczaj kawę robię 4 dni w tygodniu. Pozostałe dni ekspres będzie miał wolne... i tak świeżość wody nakierowała mnie na te dwa ekspresy HX.
To weź ALEX DUETTO IV PLUS. ;) Sprzęt jak najbardziej rozwojowy. Sterowanie PID na obu bojlerach, pompa rota, własny zbiornik i jednocześnie możliwość podłączenia do wody bieżącej. Lub R58 V3. Jeszcze większe możliwości da Ci ALEX DUETTO EVO...Janusz, w perfekcyjny sposób przekierowałeś na swoją ofertę :)
Dochodzę do wniosku ze chwilkę poczekam... i kupię docelowy droższy ekspres.
Nic skomplikowanego w obsłudze. Co ciekawe często używamy tez do robienia herbat czego wogole wcześniej nie brałem pod uwagę.
Wylewka wody skrapla parę a nie wlewa gorącą wodę i cały kamień zostaje w bojlerze.Czy aby na pewno wylewka skrapla parę a nie wylewa gorącą wodę?
Sposobem na uniknięcie twardej wody w bojlerze może być więc właśnie korzystanie z tejże wylewki...
Moje rozważania dotyczą tylko DB i HX a nie pojedynczych bojlerów.Sposobem na uniknięcie twardej wody w bojlerze może być więc właśnie korzystanie z tejże wylewki...To ciekawe dlaczego bojlery się zakamieniają, zwłaszcza te intensywnei używane.
Wylewka wody skrapla parę a nie wlewa gorącą wodę i cały kamień zostaje w bojlerze.Czy aby na pewno wylewka skrapla parę a nie wylewa gorącą wodę?
Ja spotkałem się z opinią, że woda z wylewki jest bardzo twarda, ponieważ przy używaniu dyszy pary woda jest odparowywana a w bojlerze zostaje sam kamień.
Sposobem na uniknięcie twardej wody w bojlerze może być więc właśnie korzystanie z tejże wylewki...
Sposobem na uniknięcie twardej wody w bojlerze może być więc właśnie korzystanie z tejże wylewki...
To ciekawe dlaczego bojlery się zakamieniają, zwłaszcza te intensywnei używane.
Myślę, że wygląda to trochę inaczej. Przede wszystkim woda w bojlerze jest podgrzewana/gotowana, a to sprzyja powstawaniu kamienia kotłowego. Czyli, zanim według Twojej teorii usuniesz minerały z bojlera, wcześniej osadzą się one na jego ściankach w formie kamienia.
Na chłopski rozum: stara woda zostawiła już swój kamień na ściankach bojlera; świeża dopiero to zrobi ;).
Pytanie więc, czy pobieranie tej wody na potrzeby parzenia pojedynczych herbat w istotny sposób skróci żywotność bojlera?
Źródła zakamienia bojlera parowego upatrywałbym przede wszystkim w produkcji pary.
Jeżeli chodzi o parzenie herbaty, to jest lepsze rozwiązanie w postaci ekspresów, które wodę do wylewki wrzątku biorą ze zbiornika lub sieci wodnej, z pominięciem bojlera. Herbata jest smaczniejsza, a odkamienianie, w razie potrzeby, łatwiejsze.Możesz sprecyzować o jakim rozwiązaniu wspominasz? Woda z sieci musi być w jakiś sposób podgrzana.
Rozmowa cały czas krąży w tematyce ekspresów do kawy, a wystarczy spojrzeć na to czym ten bojler w standradowym HX-ie jest. Jak już będziemy wiedzieć, że jest to najzwyklejszy kocioł parowy, a to co się w nim osadza to kamień kotłowy, to bez problemu dowiemy się również, że częsta wymiana wody powoduje jeszcze większe zakamienienie. Dowiemy się też, że bardzo nie chcemy kamienia kotłowego w naszym bojlerze (straty cieplne i szybsze zużycie) i że najlepszym sposobem radzenia sobie z nim jest minimalizacja jego powstawania. W przemyśle używamy wody kotłowej, a w ekspresach filtrujemy wodę z sieci tak żeby nadal nadawała się do spożycia, ale zawierała mniej minerałów, które skończą na ściankach naszego bojlera. A wracając do ekspresów i dylematów niektórych osób - woda w bojlerze jest silnie zmineralizowana, ale to nie oznacza to, że wszystkie te minerały osadzą się jako kamień. To co miało się osadzić już się osadziło po zagotowaniu. Więc używając często wylewki wody, owszem polepszamy smak samej wody (o ile komuś taka herbata z rozpuszczoną kredą smakuje), ale też dostarczamy kolejnej porcji kamienia kotłowego.Pytanie, czy przy częstym używaniu tej wylewki woda nadal będzie wysoce zmineralizowana.
Mam nadzieję, że to zamyka ten temat, zwłaszcza, że to zdecydowanie nie ten wątek...Administracja zawsze ma możliwość wydzielenia wątku. Nie ma co go za szybko zamykać, bo temat jest ciekawy i warty dogłębnego omówienia.
Możesz sprecyzować o jakim rozwiązaniu wspominasz? Woda z sieci musi być w jakiś sposób podgrzana.Są chociażby ekspresy, które wymienników z typowego HX-a używają do podgrzania wody na herbatę/dolewkę, a do kawy jest osobny bojler/bojlery.
Pytanie, czy przy częstym używaniu tej wylewki woda nadal będzie wysoce zmineralizowana.Już odpowiedziałem - nie będzie, ale często dostarczasz nową porcję kamienia kotłowego, czyli ekspres szybciej się zakamienia...
Pytanie, czy przy częstym używaniu tej wylewki woda nadal będzie wysoce zmineralizowana.Już odpowiedziałem - nie będzie, ale często dostarczasz nową porcję kamienia kotłowego, czyli ekspres szybciej się zakamienia...
Muszę sie zastanowić... widząc ile radości mam z fausto trochę kusi mnie Mozzafiato... z drugiej strony wiedząc ze lubię Americano Appartamento wydaje sie aż za nad toRzeczywiście @Janusz ma dużo racji. Po co Ci HX ? Wystarczy jednobojlerowiec bez HX-a. Ale mogą być tez względy estetyczne. Po prostu będziesz miał ładny ekspres. A wtedy możesz popatrzeć na Bezzerę Matrix. Piękny, z dużymi możliwościami ustawienia i ... każdy gość w domu zwróci na niego uwagę :) A swoją drogą będzie bardzo rozwojowy jakby co ...
@hlary popatrz na daty:) @RafalM już kupił sprzęt:)Muszę sie zastanowić... widząc ile radości mam z fausto trochę kusi mnie Mozzafiato... z drugiej strony wiedząc ze lubię Americano Appartamento wydaje sie aż za nad toRzeczywiście @Janusz ma dużo racji. Po co Ci HX ?
Przyznam, że przytoczone przez Was argumenty są jak najbardziej sensowne. Mój entuzjazm do używania (w przypadku HX) wody z wylewki znacząco zmalał. Głównym argumentem jest fakt wielokrotnego podgrzewania przy minimalnej wymianie wody. Przy pojemności bojlera 1,8l i pojemności szklanki z herbatą 0,18l nie wygląda to ciekawie. Tak więc w kwestii poboru wody z wylewki HX przekonaliście mnie.
Aby uniknąć powietrza na gorze?Dobre :) Powietrze jest wszędzie...i nie ma znaczenia na wietrzenie, ile kawy jest w hoperze. Właściwie popełniasz jeden z największych grzechów.
i nie ma znaczenia na wietrzenie, ile kawy jest w hoperzeMa. Jak wsypiesz do hoppera 1kg kawy i będziesz robił 1 espresso dziennie, to Ci kawa zwietrzeje na amen :mrgreen:
kolega przyciął hopper do 1/3 jego wyjściowej wysokości.Poszukaj na forum o mini hopperach z obciążnikiem - w czymś takim mieści się kilkadziesiąt gramów kawy.
Szukam tej rady w twoim wpisieDałem Tobie konkretną odpowiedz, rada jest jako wniosek z tej wypowiedzi... Jak nie zrozumiałeś, przeczytaj jeszcze raz.
(...) zależnie od jakości wody w wodociągach musisz sobie odpowiednio doliczyć filtrowanie. Ja zamontowałem Brita Quell C150 (...)
Ekspres dotarł na swoje docelowe miejsce, dedykowany barek kawowy. Wreszcie mogłem go podłączyć do wodociągu co bardzo podniosło komfort użytkowania.
Pojawia sie pytanie o filtr do wody, czy macie preferowane marki lub jakieś filtry dedykowane do ekspresów?
Dziękuje z góry za sugestie!
Ekspres dotarł na swoje docelowe miejsce, dedykowany barek kawowy. Wreszcie mogłem go podłączyć do wodociągu co bardzo podniosło komfort użytkowania.Wow, super wygląda! W końcu ktoś wyeksponował tyl i młynka, i ekspresu.
Pojawia sie pytanie o filtr do wody, czy macie preferowane marki lub jakieś filtry dedykowane do ekspresów?
Dziękuje z góry za sugestie!
Ekspres dotarł na swoje docelowe miejsce, dedykowany barek kawowy. Wreszcie mogłem go podłączyć do wodociągu co bardzo podniosło komfort użytkowania.Ja stosuje uzdatniacz wody zaraz za licznikiem ca cały dom. Pod ekspres poszedł rq160 , teraz będę próbował z brita.ogólnie całość sprawdza się bardzo dobrze
Pojawia sie pytanie o filtr do wody, czy macie preferowane marki lub jakieś filtry dedykowane do ekspresów?
Dziękuje z góry za sugestie!