"Jasny", "średni" to kwestia względna. Wyniki Tonino czy Agtron niekoniecznie przełożą się na możliwość zaparzenia danej kawy w espresso. Na to wpłynie raczej kruchość ziarna wpływająca na granulometię (pochodna gęstości ziarna i sposobu palenia), body (jak wyżej), ilość i rodzaj kwasów organicznych (też jak wyżej)..Bardzo świeża kawa może się nie dać zaparzyć, bo dwutlenek węgla silnie odpycha wodę (woda nie zwilża ziarna) a odgazowana już tak..
Żadna z moich kaw nie dochodzi do drugiego cracku. Będą więc raczej "jasne". Tonino moich kaw wynosi od 95 do 125..to chyba niewiele wyjaśni osobom nie używającym tego przyrządu. W porównaniu z kawą (taką samą, co do rodzaju ziarna) o Tonino 125 kawa o Tonino 95 będzie ciemna (nawet bardzo). Będzie jednak bardzo jasna w porównaniu z kawą o Tonino 75. Dla mieszanek z Neapolu Tonino będzie wynosić pewnie 30?
Podaję wyniki pomiarów Antonia: Miriam Elisabeth Perez Tonino 125, Salvador Caturra 123, mieszanka Espresso Antonio: 92..Moje kawy nigdy nie osiągają Tonino 92..
Tak dla ciekawości: Kenia Kinii z 13.09 miała Tonino 125, Kinii od Auduna 122, Kinii z 25.09: 120..Ta o Tonino 120 zaparzała się jako espresso, z całkiem dobrym rezultatem, bo Kenie z Embu mają niską kwaskowatość, dużą słodycz.
Można kawę wypalić bardzo ciemno na zewnątrz, nie rozwinąć w środku. Tonino będzie niskie (czyli ciemna kawa) a jednak się nie zaparzy..