forum.wszystkookawie.pl
Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Palenie kawy - przepisy => Wątek zaczęty przez: flexooo w 28 Grudzień 2015, 13:57:38
-
Mam do Was pytanie jak długo mogę przechowywać zielone ziarenka? Warunki optymalne tj. sucho, szczelnie zamknięte opakowanie, temperatura około 16-18 stopni
Cześć dostałem, część nabyłem i tak trochę się tego uzbierało... Trochę palonych ziarenek zakupilem w różnych palarniach i nie mam zamiaru bazować tylko na swoich wypałach.
Jednak szkoda byłoby aby się zmarnowały... Jak długo takie ziarno zachowuje swoje właściwości?
-
Najlepiej zapakuj ziarna próżniowo w foliowe worki...
-
Niestety nie mam takich gadżetów w domu...
-
Nie wiem ile masz tej kawy ale możesz kupić trzy worki za 18,00 zł (http://www.wszystkododomu.com/dom-i-ogrod/390-3x-duze-worki-prozniowe-75-wiecej-miejsca.html), do tego potrzebujesz tylko odkurzacz
(http://www.wszystkododomu.com/390-1195-thickbox/3x-duze-worki-prozniowe-75-wiecej-miejsca.jpg)
-
Jeśli masz małe porcje, to niektóre torebki z kawy (jak te białe z MA) można zgrzać ponownie np. prostownicą i również odessać odkurzaczem.
-
Jak długo? Nie mam tu wprawdzie praktyki, ale gdzieś czytałem, że odpowiednio przechowywane zielone ziarno wytrzyma bez drastycznego spadku jakości nawet 3-4 lata. Na Twoim miejscu jednak bym tak długo nie czekał :)
-
Dziękuję za wskazówki.
Nie mam zamiaru aż tak długo trzymać ale obecne zapasy wystarcza mi na jakieś 4 miesiące picia kawki :) Chyba, że liczba gości się nagle zwiększy :)
-
Dzięki za cenne wskazówki, wielu ciekawych rzeczy można się tu dowiedzieć
-
mroź ziarna w zamkniętych paczkach.
To sposób gwarantujący najmniejsze zmiany w smaku, ale o tym już było
-
W worku Jutowym (orginalnym Brazylijskim) nie mozna przechowywac zielonej kawy? ( okolo roku,bo mysle ze w takim czasie mi " zejdzie" ;-) ) Musi byc prozniowo?
-
Nie ma worków Jutowych. W workach jutowych można kawę przechowywać. Należy ją przechowywać w suchych i chłodnych pomieszczeniach.
-
.... w "chlodnym miejscu" znaczy sie w pokoju w domu odpada ? Prozniowe pakowanie takiej zielonej kawki chronic ma przed wietrzeniem czy przed grzybem plesnia i "robalami"?
-
Przed wysychaniem i starzeniem. Wystarczy, że sobie to zapakujesz do folii, nie musi być próżniowo.
-
Ok. Dzięki wielkie. :ok:
-
...kawka zabezpieczona :-)
-
Używam takich worków, do przechowywania ciuchów. Z czasem się rozszczelniaja. Na ten korek założyłem worek foliowy i dopiero zakrecilem.
-
Zaświtała mi teraz myśl zakupu zgrzewarki próżniowej. Takiej zgrzewarki domowej co się zgrzewa żarcie w worki i potem wkłada do zamrażarki. :kawa:
-
Cześć, ja od dawna przechowuję kawę (po otwarciu paczki) w lodówce. Jakoś wydaje mi się, że dłużej zachowuje aromaty. Dziwaczę czy ktoś jeszcze tak robi? :D
-
Cześć, ja od dawna przechowuję kawę (po otwarciu paczki) w lodówce. Jakoś wydaje mi się, że dłużej zachowuje aromaty. Dziwaczę czy ktoś jeszcze tak robi? :D
Na pewno lodówka jest zadowolona.
-
Próbowałem wszystkiego , jedyny działający sposób to mrożenie najlepiej w temp około -25-30 ,natomiast najsensowniejszy to zakup paczki 250g i wypicie w ciagu tygodnia :)oczywiście dotyczy to kawy już wypalonej
-
Ja już wypaloną, jak kupię np 1 kg, to pół sobie sypię do Airscape, a resztę zostawiam w lodówce zamknięte klipsami.
Podejrzewam, że ani Airscape (vs torebka strunowa), ani lodówka (vs temp pokojowa) nic nie zmienia w takiej perspektywie czasowej w jakiej to wypijam, ale za to lepiej się z tym czuję :D
-
Lodówka chyba już dawno została obalona jako dobre miejsce do przechowywania kawy. Nawet jeśli jest sucha wewnątrz - no frost, to wyjmując i otwierając paczkę powodujesz kondensację pary wodnej na powierzchni. Lepiej w jakimś ciemnym, w miarę suchym i chłodnym (nisko) miejscu przechowywać niż w lodówce.
Natomiast airscape na długie przechowywanie jest ok. Jednak częste otwieranie i zamykanie takich pojemników łączy się z przetłaczaniem powietrza przez kawę, czyli moim zdaniem jego szczelność traci w takim wypadku sens.
-
Zamrażarka -25 po wyjęciu kawa jest dokładnie taka jak w momencie wsadzenia,oczywiście worek próżniowy
-
O, to. Teraz już nie mrożę kawy, ale pakowanie próżniowe i potem wyjęcie i zostawienie na 1-2h przed "rozszczelnieniem" zapobiega problemowi - nie ma powietrza - nie ma kondensacji :)
-
Ja mam pytanie troszkę niezwiązane z przechowywaniem ziaren, a ze smakiem zielonej kawy. Nigdy jej nie piłam. Jak mniej więcej oceniacie smak ?
-
Po analizie ostatnich postów autorstwa KlaudiuszowaPani obstawiam konto, które ma w niedalekiej przyszłości służyć do wciskania marketingu.
-
@KlaudiuszowaPani dlaczego nie znajdziesz działu gdzie należałoby zadać to pytanie? Zależy skąd kawa i jak obrabiana. Te sprzedawane w sklepach jako zielone o różnych magicznych właściwościach smakują trochę jak groch trochę jak liście. Nic nadzwyczajnego, ja bym tego nie pił. Poza my
-
Poza tym ? Skoro mówisz, ze smakuje trochę jak groch to nigdy takowej nie kupię. Niektórzy mówili, że niby tak kawa służyła na pozbycie się dodatkowych kilogramów.
-
Worek próżniowy i mrożenie w zamrażarce.