Autor Wątek: Jak zrobić tygrysa  (Przeczytany 43153 razy)

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Jak zrobić tygrysa
« Odpowiedź #90 dnia: 30 Kwiecień 2019, 17:39:59 »
Kenia Kiambu Kirinyu WS - Euro-Cafe.



Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline jancewicz

  • Wiadomości: 395
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Aeropress, Phin, French Press, V60, Brewista Hourglass Brewer
  • Młynek: Eureka Olympus 75, Tchibo "Melitta Calibra", 1Zpresso Q (MYM54)
Odp: Jak zrobić tygrysa
« Odpowiedź #91 dnia: 30 Kwiecień 2019, 19:24:08 »
Jaka doza, uzysk, czas?

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Jak zrobić tygrysa
« Odpowiedź #92 dnia: 30 Kwiecień 2019, 23:33:50 »
Niby trochę za długo. 18g/33g w 40 sekund, ale wyszło bardzo smacznie, nie za kwaśno, taki syrop porzeczkowy :-)

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10577
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Jak zrobić tygrysa
« Odpowiedź #93 dnia: 28 Maj 2019, 12:17:01 »
Wczoraj takie skromne ujęcie udało mi się zrobić:



To była mieszanka E#1 z 7/05. Proste połączenie 2 Brazylii z obróbki naturalnej i Hondurasu z obróbki mokrej.

RadoGost

  • Gość
Odp: Jak zrobić tygrysa
« Odpowiedź #94 dnia: 28 Maj 2019, 17:03:09 »
Pięęękny :brawa: :brawa: :brawa: I jeszcze te dwa czarne połyskujące ślepia :D Jak żywy... tygrys  :)

Przemiał na Ceado E37S?
« Ostatnia zmiana: 28 Maj 2019, 17:08:56 wysłana przez RadoGost »

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Jak zrobić tygrysa
« Odpowiedź #95 dnia: 05 Lipiec 2019, 08:55:35 »
Tygrysek z Etiopii Sidamo Chire od @pafcio0 . O dziwo dosyć umiarkowana kwasowość, duża słodycz, która kojarzyła mi się z czerwonymi winogronami. Ratio 17,5/35 trochę przedłużona ekstrakcja do 35 s.



Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline nester Mężczyzna

  • Wiadomości: 238
  • Ekspres: posiadam
  • Młynek: też jest
Odp: Jak zrobić tygrysa
« Odpowiedź #96 dnia: 05 Lipiec 2019, 12:45:48 »


Ethiopia Chire, nie od Pawła, ale podobna ;)
If only closed minds came with closed mouths

Halik

  • Gość
Odp: Jak zrobić tygrysa
« Odpowiedź #97 dnia: 25 Lipiec 2019, 16:40:39 »
Co zauważyłem u siebie - tygrysy najczęściej mi wychodzą w momencie, kiedy kawy mam troszkę za dużo w sitku, więc woda żeby przez nie przejść albo potrzebuje dłuższej chwili, albo większego ciśnienia (a może obu tych rzeczy na raz?), przez co też czas ekstrakcji wydłuża się do 35-40 sekund.
Już to kilka razy zaobserwowałem, ale nie wykluczam, że to po prostu przypadek.

Offline Koziołek

  • Wiadomości: 1008
  • Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
Odp: Jak zrobić tygrysa
« Odpowiedź #98 dnia: 15 Wrzesień 2019, 21:09:49 »
Czy moge uznać, że udało mi się wykonać "małego tygryska" na ziarnach Chocolate Wave?

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2396
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Jak zrobić tygrysa
« Odpowiedź #99 dnia: 15 Wrzesień 2019, 21:43:45 »
No ba  :brawa:

Offline yo Mężczyzna

  • Wiadomości: 318
  • Ekspres: La San Marco 95,Gaggia Factory G-105,szklanka,dripper, Fp, czajnik i pomysły;-)
  • Młynek: C40 , SM 90, Bezzera BB05 TM
Odp: Jak zrobić tygrysa
« Odpowiedź #100 dnia: 15 Wrzesień 2019, 22:27:45 »
Trochę szampański ale jest ok😃

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Jak zrobić tygrysa
« Odpowiedź #101 dnia: 16 Wrzesień 2019, 11:24:58 »
Te bąbelki są uzależnione od wysokości wylewki do filiżanki. Im wyżej tym więcej się tworzy, ale to nic nieprawidłowego.

Marek
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Koziołek

  • Wiadomości: 1008
  • Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
Odp: Jak zrobić tygrysa
« Odpowiedź #102 dnia: 16 Wrzesień 2019, 13:37:02 »
Dzieki za powyższe. Będę się starał dalej :) i tezę o wysokości też chętnie przećwiczę doświadczalnie.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Jak zrobić tygrysa
« Odpowiedź #103 dnia: 17 Wrzesień 2019, 08:44:50 »
Crema powinna być jednolita, bez pęcherzyków, kiedyś spotkałem się z taką wskazówką.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10577
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Jak zrobić tygrysa
« Odpowiedź #104 dnia: 17 Wrzesień 2019, 08:54:26 »
powinna być
Przede wszystkim powinna być odpowiedniego koloru i tekstury. Bąbelki ani nawet miejscowy brak nie mają znaczenia wg IIAC(INEI).
« Ostatnia zmiana: 17 Wrzesień 2019, 09:08:43 wysłana przez Antonio »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi