Autor Wątek: Jak zrobić tygrysa  (Przeczytany 41197 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Jak zrobić tygrysa
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Sierpień 2018, 15:25:05 »


 :D

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3165
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Jak zrobić tygrysa
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Sierpień 2018, 15:34:12 »
To pytanie techniczne - co to za kawa i jaki nłynek? Ja po zmianie młynka tygrysów dalej nie mam, stawiam więc na kawę.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Jak zrobić tygrysa
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Sierpień 2018, 15:41:25 »
Tej mój tygrys? Kawa to Chocolate Wave z 7/08, ekspres multibojler WEGA Concept, młynek Ceado E37S.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3165
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Jak zrobić tygrysa
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Sierpień 2018, 15:51:02 »
A parzysz pewnie bez żadnych czarów typu preinfuzja?

Offline ZELAND Mężczyzna

  • Wiadomości: 124
  • Ekspres: Rocket Giotto Evoluzione2
  • Młynek: Mazzer SJ
Odp: Jak zrobić tygrysa
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Sierpień 2018, 15:53:51 »
Myślę,że bez czarów takiego efektu nie da się osiągnąć .Cudownie TO wygląda,a pewnie jest i niebo w gębie .

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Jak zrobić tygrysa
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Sierpień 2018, 15:54:19 »
Jakaś tam preinfuzja w tej maszynie jest. Przez parę pierwszych sekund układ napełnia się, nasyca, gdy woda dotyka kawowego ciastka od początku... W przypadku prostej dźwigienki E61/HX było z tym nawet łatwiej. Tutaj taki "spontan" na maszynie Orchestrale z dźwigienką i tą słynną ręczną preinfuzją:

« Ostatnia zmiana: 20 Sierpień 2018, 16:13:31 wysłana przez Antonio »

Offline Karolinka Kobieta

  • Wiadomości: 83
  • Ekspres: Szklanka, V60/01, automat, mokka i espreso u przyjaciół.
  • Młynek: u przyjaciela :))
Odp: Jak zrobić tygrysa
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Sierpień 2018, 16:32:02 »

A parzysz pewnie bez żadnych czarów typu preinfuzja?

Złe pytanie Krakus  ;)
Albo w/g kanonów sztuki albo wcale.

Niedawno też taka mądra byłam i poszłam na łatwiznę. Kupiłam automat i.. robi małą, średnią, dużą, z mlekiem, capu, late, nawet mleko do czekolady zrobi ale z tygrysków nici, ba nawet poprawnego espreso nie uswiadczam.
Wujaszek Piotr pierotez (cp) z kolby Saeco za 3 stówki robił dużo lepsze czary niż moja Jura za >10 x tyle. Jedynie rodzinka happy bo każdy głupi da radę :)
powoli się nawracam!! :)

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3165
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Jak zrobić tygrysa
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Sierpień 2018, 16:43:41 »
Czekaj, czekaj. O jakich kanonach mówisz? Bo my tu raczej o ekspresach, niż o automatach :-)  I zaleceń (normy?) INEI nikt nie przestrzega.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Jak zrobić tygrysa
« Odpowiedź #23 dnia: 20 Sierpień 2018, 17:05:02 »
I zaleceń (normy?) INEI nikt nie przestrzega.


A to wielka szkoda.


Jakaś tam preinfuzja w tej maszynie jest. Przez parę pierwszych sekund układ napełnia się, nasyca, gdy woda dotyka kawowego ciastka od początku... W przypadku prostej dźwigienki E61/HX było z tym nawet łatwiej. Tutaj taki "spontan" na maszynie Orchestrale z dźwigienką i tą słynną ręczną preinfuzją:



Dużo zależy od jakości przemiału, wagi w sitku i konstrukcji ekspresu. Ja bazuję głównie na bardzo szybkim wzrośnie temperatury do temperatury zadanej. Wygląda to tak, że często od momentu załączenia pompy kawa z wylewki leci już po 2 s.


Bym zapomniał. Tygrys fajny, jakiś tłusty. On chyba raczej nie dla osób na diecie jest wskazany.  ;)   :lol2:
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Jak zrobić tygrysa
« Odpowiedź #24 dnia: 20 Sierpień 2018, 21:02:36 »
Kawa na tygrysa musi być dość świeżo po paleniu, Antonio ma tylko taką, więc komu ma ładny wyjść, jak nie jemu.
Ja takie mam , powiedzmy od 4 do 10 dni po paleniu. Potem już raczej jednolita crema.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Jak zrobić tygrysa
« Odpowiedź #25 dnia: 20 Sierpień 2018, 21:43:42 »
Kurczę, mnie się wydaje, że dla niektórych kaw bywa dokładnie na odwrót, że dopiero po tygodniu albo dwóch... ;).

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1011
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Jak zrobić tygrysa
« Odpowiedź #26 dnia: 20 Sierpień 2018, 23:10:47 »
A mi się wydaję, że nie ma na tygrysa reguły ;)

Chocolate Wave, data palenia 07/07, pierwszy strzał z dzisiejszego poranka.

http://i1358.photobucket.com/albums/q764/mkankowski/_MG_5287_1_zpsrx7alyv5.jpg
Jak zrobić tygrysa


Strzał drugi wykonany godzinę później, crema jednolita... Cały ceremoniał dokładnie taki sam.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Jak zrobić tygrysa
« Odpowiedź #27 dnia: 21 Sierpień 2018, 05:39:43 »
Tak, tak to wygląda, trochę jak polowanie na tygrysa ;). Niektóre maszyny stanowią jednak lepszą broń na tygrysy niż inne i niekoniecznie jest to kwestia ceny...

Offline prunt

  • Wiadomości: 105
  • Ekspres: Ascaso Duo PID, V60-01/02, Chemex, Chemex by Duka, AeroPress
  • Młynek: Ceado e6p, Comandante MK3 NB, Aergrind
Odp: Jak zrobić tygrysa
« Odpowiedź #28 dnia: 21 Sierpień 2018, 11:46:57 »
Krakus, u mnie na arc'u tygrys pojawia się zdecydowanie częściej odkąd pojawił się NPF. Nie mam pojęcia czemu... Może się lepiej wygrzewa, bo ma zdecydowanie mniejszą masę i szybciej dorównuje do temperatury grupy...

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3165
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Jak zrobić tygrysa
« Odpowiedź #29 dnia: 21 Sierpień 2018, 13:08:28 »
Coraz bardziej skłaniam się ku opinii, że to kwestia gatunku ziarenek i ich świeżości.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi