forum.wszystkookawie.pl
Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Przygotowanie kawy => Wątek zaczęty przez: Szymek10 w 28 Lipiec 2019, 11:32:05
-
Cześć,
Chciałbym zapytać Was jak ustawiacie zawór OPV w Waszych ekspresach? Ekspres Ascaso Dream z PID + Eureka Mignon Specialita.
Każdorazowo przy zmianie kawy po za ustawieniem młynka zawór OPV wymaga regulacji (celuje z reguły w 9-10 bar). Biorąc dodatkowo pod uwagę zmienny parametr dozy kawy oraz uzysku mamy 4 czynniki przez które wylewam bardzo dużo kawy, a sam proces wymaga ode mnie nie lada gimnastyki. Robię to w przybliżeniu tak:
- Miele kawę na ustawieniach z poprzedniej kawy
- Na tackę ociekową stawiam wagę z filiżanką
- Przygotowuję śrubokręt do regulacji OPV
- Zaczynam ekstrakcję programując timer z przepływomierzem
- Reguluje ciśnienie na zaworze OPV do 9-10 bar
- Przerywam ekstrakcję około 25 sekundy
- Sprawdzam czy uzysk jest zbliżony do 1:2
- Powtarzam proces bazując na zaprogramowanym przepływomierzu - jeżeli efekt jest zbliżony uznaję że jest ok, jak nie - wracam do punktu 1 i zmieniam ustawienia młynka
Dodam że używam oryginalnego sitka podwójnego Ascaso i celuję z reguły w dozę 18-19g i uzysk 1:2. Czy taka doza wyjściowa "w ciemno" dla tych sitek jest poprawna?
Jak to jest z tym ciśnieniem na manometrze - to słynne 9 bar powinno być na samym początku ekstrakcji? w 90% przypadków mierzone ciśnienie nieznacznie (1 w porywach do 2 barów) spada wraz z czasem ekstrakcji - czy to jest prawidłowe?
Może podpowiecie metodę jak można to zoptymalizować i czy przede wszystkim tak to wygląda u Was.
Z góry dzięki!
-
Ja u siebie po ustawieniu 10.5 bara na ślepym sitku mam 9 bar przy ekstrakcji na ciastku kawowym, nigdy nie musiałem niczego przestawiać po zmianie kawy.
-
I zawsze niezależnie od kawy nic nie musisz zmieniać? To u mnie przy ~9 barach podczas ekstrakcji na ślepym pokazuje 12-13... W takim razie za duża doza? Zbyt drobno zmielona kawa?
-
Ogólnie to kawa ma być tak dobrana( ilość,grubość przemiału i ubicie tamperem) żeby przy ciśnieniu 9 bar przebiegała ekstrakcja. OPV ustawiasz raz i nie kręcisz nim przy każdej kawie.
-
I zawsze niezależnie od kawy nic nie musisz zmieniać?
Nie.
Każdy ekspres jest inny, na jednym będziesz musiał ustawić 10 na ślepym a na innym 12 bar.
-
Każdy ekspres jest inny
Akurat to nie wina ekspresu, tylko OPV. Różnie reagują - OPV w Ascaso wymaga ok 11 na ślepym, w ECM Casa wymaga 9,0.
-
Ale co ma do tego OPV? Skąd sprężynka wie czy jest kawa w pf czy nie? To raczej problem z pompą.
-
Ok, czyli ustawiam ~11 na ślepym i zaczynam dobór dozy/grubości przemiału. Czy może dojść do sytuacji że uzyskam dokładnie to samo espresso czyli uzysk 1:2 w 25s. na jednym nastawie młynka ale z dozą np. 19g i to samo w filiżance na dozie 18g ale drobniejszym przemiale?
Druga sprawa, akurat manometr w Ascaso wpięty jest w grupę więc domniemam że jest to rzeczywisty pomiar prawie na ciastku - czy jak już pompa dobije do tych pożądanych 9 bar to powinno ono utrzymywać się cały czas podczas ekstrakcji czy może/powinno spadać?
-
To raczej problem z pompą.
Nie, to problem z konstrukcją OPV. Ma działać tak - ciśnienie poniżej 9 barów - zawór zamknięty, ciśnienie powyżej 9 barów - zawór otwarty. A działa tak - im większe ciśnienie, tym bardziej sprężyna ugina, zawór rozszczelnia i przepływ rośnie czyli ciśnienie spada. I od tego „im większe ciśnienie” i „przepływ rośnie” zależy jakość zaworu.
A pompa w obu wypadkach jest taka sama - Ulka EP5.
może/powinno spadać?
Nie powinno, ale spada, bo przepływ rośnie.
-
To jak zachowuje się zawór opv można sprawdzić w ekspresach 1b z manometrem poprzez wlozenie wężyka powrotnego wody np. do szklanki, założenie pf ze ślepym sitkiem i włączenie pompy. Dyszą pary upuszczamy wodę, zmieniamy cisnienie panujace w bojlerze, myślę że mozna zaobserwować kilka ciekawych rzeczy. U mnie 9.3 na ślepym daje 9 podczas ekstrakcji .