Autor Wątek: Kawowa sensoryka, jak ją ugryźć?  (Przeczytany 16502 razy)

Offline jancewicz

  • Wiadomości: 395
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Aeropress, Phin, French Press, V60, Brewista Hourglass Brewer
  • Młynek: Eureka Olympus 75, Tchibo "Melitta Calibra", 1Zpresso Q (MYM54)
Odp: Kawowa sensoryka, jak ją ugryźć?
« Odpowiedź #15 dnia: 30 Maj 2019, 13:31:27 »
To takie podstawy podstaw ale wklejam. mam nadzieję, że autorka blogu nie będzie miała nic przeciwko.

http://blog.cafeport.pl/jak-smakuje-ta-kawa-czyli-sensoryka-w-domu/

i tutaj nieco więcej
http://popularcoffee.pl/smak-kawy-zapach-kawy/
« Ostatnia zmiana: 30 Maj 2019, 13:50:22 wysłana przez jancewicz »

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Kawowa sensoryka, jak ją ugryźć?
« Odpowiedź #16 dnia: 30 Maj 2019, 13:42:56 »
Ale wątek! 3h i tyle odpowiedzi. Spodziewałem się tylko, że kto inny go rozpocznie, a ostatnią osobą na myśli był WS :). Fajnie, że jest - będę czerpał z niego.


Ze swojego doświadczenia powiem, że dobrze się wywąchuje zapachy jak się wsadzi głęboko nos do filiżanki (mowię o espresso), a najlepiej do czareczki z zamykającym się ujściem - podobnie jak przy lampce wina. Dużo więcej wtedy czuć. Być może to oczywiste - ale dla mnie to było odkrycie.

W kwestii chili jestem z Krystiansem. Dobry sos pięknie pachnie i nie tylko boli ale też świetnie smakuje, świeże chili jeszcze lepiej. Ale też im ktoś ma niższy próg bólu na chili tym mniej to doceni, bo ostrość przykrywa wszystko inne. Czytając to włączył mi odruch warunkowy - ślinię się gdy rozważam o chili :D.

No ale o kawie miało być ...

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kawowa sensoryka, jak ją ugryźć?
« Odpowiedź #17 dnia: 30 Maj 2019, 13:50:32 »
Trochę, a nawet bardzo "zakręcone". Kwasowe i kwaśne -- jabłka i kwas? Eehh, kapusta i kwas. W naszym polskim świecie kawowym mamy problem z tym właśnie "kwasowym" określeniem smaku kwaśnego...

Offline rapoh

  • Wiadomości: 1019
  • Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Kawowa sensoryka, jak ją ugryźć?
« Odpowiedź #18 dnia: 30 Maj 2019, 14:20:00 »
Ja nieco polegam na winiarzach: nos, podniebienie (tak w istocie język), gardło/przełyk ("eleganciej": finisz  [emoji38]). I tak jak oni potwierdzam, że po powąchaniu zapach może rozczarować, albo pozytywnie zaskoczyć, bądź potwierdzić zapowiedź "nosa".
Poza tym nawet gdy chodzi o wąchanie, to ma znaczenie czy na czczo, czy po jedzeniu, a wówczas: jakim?.
Nie, żeby kawa była od razu inna pod wpływem tych czynników, ale wówczas coś czuję bardziej, coś mniej.
Poza tym, to pewnie nie dla wszystkich, kwestia jak to się ma w połączeniu z papierosem.
Dla przykładu: Ariadna od Antonio jest na czczo bardziej orzechowa w nosie i w smaku, ale po posiłku (cięższym, z winem), wyczuwam więcej gorzkiej czekolady. I to jest bdb, bo wychodzi naprzeciw moim oczekiwaniom/potrzebom. Z tej obserwacji, może nie za długiej, wychodzi, że to jest wszechstronna mieszanka, jak dla mnie.

RadoGost

  • Gość
Odp: Kawowa sensoryka, jak ją ugryźć?
« Odpowiedź #19 dnia: 30 Maj 2019, 16:47:05 »
Najpierw podstawy! @WS od czego taki indolent jak ja smakowy ma zacząć naukę?

Czasami warto znać własne miejsce w szeregu (myślę o sobie). Fajnie jakby Ela trochę zaangażowała się w ten wątek.

@WS, nie bądź taki skromny, masz wyjątkowy kawowe zmysły, zazdroszczę.


RadoGost

  • Gość
Odp: Kawowa sensoryka, jak ją ugryźć?
« Odpowiedź #20 dnia: 30 Maj 2019, 16:55:30 »
Sorry za drugą wiadomość.

Uwielbiam smak jagody i suszonych moreli, ale tych ciemnobrązowych, ekologicznych, nawet w ciasteczkach do kawy :D

Może ktoś doświadczył wyraziście tych smaków w jakiejś kawie?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kawowa sensoryka, jak ją ugryźć?
« Odpowiedź #21 dnia: 30 Maj 2019, 16:57:43 »
Cały czas "doświadczam" ;). Ale nie smaków tylko aromatów. W kwestii smaku mam ubogą percepcję: kwaśny-gorzki. A Twoje ciastka są słodkie.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3457
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Kawowa sensoryka, jak ją ugryźć?
« Odpowiedź #22 dnia: 30 Maj 2019, 17:46:36 »
Uwielbiam smak jagody
Akurat to spotkasz prawie zawsze w kawach z Etiopii z obróbki naturalnej.
Trudno nie wyczuć przynajmniej aromatu.

Np: https://eurocafe.com.pl/PunktG/ethiopia-abyssinian-mocca-natural.html
« Ostatnia zmiana: 30 Maj 2019, 17:54:10 wysłana przez pj.w »

RadoGost

  • Gość
Odp: Kawowa sensoryka, jak ją ugryźć?
« Odpowiedź #23 dnia: 30 Maj 2019, 17:50:41 »
Dzięki @pj.w :-)

@Antonio, masz coś takiego? Nie musi być pod espresso, nie boję eksperymentować.

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Kawowa sensoryka, jak ją ugryźć?
« Odpowiedź #24 dnia: 30 Maj 2019, 18:23:40 »
W kwestii smaku mam ubogą percepcję: kwaśny-gorzki.
Z czego to wynika - bo ja mam podobnie i zastanawiam się jak to zmienić?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kawowa sensoryka, jak ją ugryźć?
« Odpowiedź #25 dnia: 30 Maj 2019, 18:30:30 »
@Piszę bzdury, Inaczej tego nie mogłem określić:
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8...

Kawy z obróbki naturalnej i Honey :). Nr 4 i 6 kończą się z tymi wydaniami, więc polecam.

@rubin, ale po co zmieniać coś prawidłowego? Smak to podstawa i tutaj jesteśmy między kwaśnym a gorzkim. Nasz węch nadaje tym prostym wrażeniom tysiąca znaczeń i kolorów, ale ta podstawa wciąż jest prosta. Najbardziej wrażliwym z naszych zmysłów jest węch i on nas "wodzi za nos" :).
« Ostatnia zmiana: 30 Maj 2019, 18:32:36 wysłana przez Antonio »

RadoGost

  • Gość
Odp: Kawowa sensoryka, jak ją ugryźć?
« Odpowiedź #26 dnia: 30 Maj 2019, 18:35:50 »
Dzięki, Andy, będę miał na uwadze przy zamówieniu :D

Offline tom517

  • Wiadomości: 1787
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Kawowa sensoryka, jak ją ugryźć?
« Odpowiedź #27 dnia: 30 Maj 2019, 18:55:38 »
Zawsze mnie zastanawiało, skąd się biorą te opisy smakowe  kaw. Zakładam, że ktoś na początku tak stwierdził, reszta się doszukuje.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kawowa sensoryka, jak ją ugryźć?
« Odpowiedź #28 dnia: 30 Maj 2019, 19:00:06 »
To są węchowe opisy najczęściej :).

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Kawowa sensoryka, jak ją ugryźć?
« Odpowiedź #29 dnia: 30 Maj 2019, 19:16:18 »
To co piszesz Antonio to bardzo pocieszające dla mnie jest - bo to znaczy, że nie ma u mnie dramatu. W kwestii węchu czuje dużo, tylko nie potrafię tego nazwać - muszę ćwiczyć. Np. Twojej ostatniej Chocolate Wave oprócz fali czekolady czułem w nosie coś mi majaczyła miedzy karmelem/tofi a ... świeżym pieczywem - może nawet jakimś słodkim.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi