Autor Wątek: Espresso idealne: przyczyny i skutki  (Przeczytany 6217 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Espresso idealne: przyczyny i skutki
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Sierpień 2023, 09:31:24 »
Ta teoria DC nie jest podręcznikiem fizyki. Na siłę próbują coś wytłumaczyć. Na siłę, choć nazywają ją mocą (power), a de facto P jest ciężarem. Faktem jest tylko to, że nad mniejszą powierzchnią stoi lżejszy ciężar wody. Ale czy ma to jakiekolwiek znaczenie wobec tego, że nacisk na powierzchnię kawy czyli ciśnienie jest w każdym jej punkcie jednakowy, niezależnie od tego czy mamy 54mm czy 58mm powierzchni? Tak, w obu sitkach na powierzchnię kawy oddziałuje dokładnie takie samo ciśnienie wody... Każda drobina kawy czyli potencjalny kanał czuje tę samą presję z góry -- niezależnie od tego czy jest w małym czy w dużym sitku. Liczą się tylko plecy ;). Grube ciastko stanowi większy opór.

Natomiast na różne portafiltry działają różne siły -- na te większe działa większa siła, więc pewnie mocowania portafiltra 58mm muszą być mocniejsze ;). Może stąd panu DC ta moc w kilogramach się wzięła. Chyba tak ;).
« Ostatnia zmiana: 12 Sierpień 2023, 09:36:27 wysłana przez Antonio »

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5308
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Espresso idealne: przyczyny i skutki
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Sierpień 2023, 09:39:47 »
Liczą się tylko plecy . Grube ciastko stanowi większy opór.
Tak i idzie korekta w stronę grubszego przemiału
》tertium non datur《

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Espresso idealne: przyczyny i skutki
« Odpowiedź #17 dnia: 12 Sierpień 2023, 10:13:00 »
Jedno, co może (ewentualnie) z tej teorii wynikać, to mniejszy gradient ciśnienia wody w ciastku 54mm - nad ciastkiem mamy ciśnienie 9b, pod ciastkiem zero, wyższe ciastko, czyli mniejszy gradient. Tylko co to ma do rzeczy, to nie wiem.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5308
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Espresso idealne: przyczyny i skutki
« Odpowiedź #18 dnia: 13 Marzec 2024, 20:42:38 »
Myślę, że tu się przyda, bo Fux będzie kasować komentarze niezwiązane w innym wątku:

Zasada ścisłego dopasowania tampera do sitka jest prosta. Jeśli jakiś producent tamperów jest profesjonalistą, to wypuszczając bazę bardzo precyzyjną, tj ciasną, zrobi określony kształt:

¹ ostry trapezowy => "nieżyjący" TorrToys (mam trzy tampery tej firmy, a miałem 5, z nietuzinkowym GF-em (co nie @Cob ?) włącznie
² schodkowy Pullman bigstep
³ prosty, ale ma dwa rzędy frezów po okręgu.

W powyższych przypadkach możesz kupić do sitek VST (wykonane z grubszej blachy) bazę o średnicy 58,55÷58,60 (miałem kiedyś jeszcze większą 58,70 i było oki), natomiast jeśli kupisz tamper ze zwykłą, prostą bazą, to lepiej wziąć maksymalnie 58,40, bo może być efekt zasysania, tj będziesz wyciągał ubitą mielonkę. Do sitek z cieńszej blachy m.in. IMS średnica bazy może wynosić nawet 58,80mm. Dodam jeszcze tylko, że średnica zewnętrzna sitek do grupy 58 jest zawsze taka sama 60mm, tzn powinna być.
« Ostatnia zmiana: 13 Marzec 2024, 21:46:57 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5308
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Espresso idealne: przyczyny i skutki
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Kwiecień 2024, 07:07:34 »
Odwieczny dylemat preinfuzyjny: liczyć czy nie liczyć... o to jest pytanie 😁

https://www.home-barista.com/espresso-machines/shot-time-when-adding-pre-infusion-t93284.html
》tertium non datur《

Offline dav Mężczyzna

  • Wiadomości: 22
  • Ekspres: Sage Barista EXPRESS IMPRESS
  • Młynek: DF64 Black Gen. II
Odp: Espresso idealne: przyczyny i skutki
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Kwiecień 2024, 13:30:01 »
I jak jest odpowiedz? liczyć czy nie liczyć? :) jak Wy robicie - od kiedy liczycie?

Offline pawel890 Mężczyzna

  • Wiadomości: 668
  • Ekspres: Rancilio Silvia Auber PID / Flair 58+
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
Odp: Espresso idealne: przyczyny i skutki
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Kwiecień 2024, 14:02:30 »
Na logikę, jeśli pre-infuzja trwa z 10s~ i cała ekstrakcja miałaby się zamknąć w 25s, czyli właściwej ekstrakcji nagle robi się 40% mniej czasu, to znaczyłoby o wiele grubsze mielenie co skutkowałoby całkowitą zmianą ekstrakcji. Dlatego ja nie wliczam nigdy tego czasu.
Darmowe ogłoszenia sprzedaż aut - https://brumly.pl/

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Espresso idealne: przyczyny i skutki
« Odpowiedź #22 dnia: 06 Kwiecień 2024, 10:17:34 »
Wydaje mi się, że jest błąd w Twoim rozumowaniu. Preinfuzja zwykle skutkuje zwiększonym przepływem, więc chyba pociąga to raczej użycie drobniej zmielonej kawy.

Preinfuzja sama w sobie jest częścią procesu zaparzania.
« Ostatnia zmiana: 06 Kwiecień 2024, 10:23:43 wysłana przez Antonio »

Offline pawel890 Mężczyzna

  • Wiadomości: 668
  • Ekspres: Rancilio Silvia Auber PID / Flair 58+
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
Odp: Espresso idealne: przyczyny i skutki
« Odpowiedź #23 dnia: 06 Kwiecień 2024, 15:26:49 »
Dla mnie nie jest z prostego powodu, gdybym wliczał pre-infuzję w ekstrakcję to w ciągu jakiś 10s miałbym z 6g uzysku, po czym w kolejne 15s 30g uzysku, co skutkuje pod ekstrakcją i jasną cremą.
Darmowe ogłoszenia sprzedaż aut - https://brumly.pl/

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Espresso idealne: przyczyny i skutki
« Odpowiedź #24 dnia: 06 Kwiecień 2024, 15:32:54 »
Nie za bardzo rozumiem te czasowe ograniczenia i granice... Wszak czas jest względny. Na podekstrakcję rada jest prosta: drobniejsze zmielenie.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5308
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Espresso idealne: przyczyny i skutki
« Odpowiedź #25 dnia: 06 Kwiecień 2024, 15:49:15 »
Wszak czas jest względny
Tak i z espresso zrobisz drippa.
》tertium non datur《

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Espresso idealne: przyczyny i skutki
« Odpowiedź #26 dnia: 06 Kwiecień 2024, 16:26:42 »
Nie rozumiem. Jakiego drippa?

Offline pawel890 Mężczyzna

  • Wiadomości: 668
  • Ekspres: Rancilio Silvia Auber PID / Flair 58+
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
Odp: Espresso idealne: przyczyny i skutki
« Odpowiedź #27 dnia: 06 Kwiecień 2024, 16:50:54 »
Cytuj (zaznaczone)
Nie za bardzo rozumiem te czasowe ograniczenia i granice... Wszak czas jest względny. Na podekstrakcję rada jest prosta: drobniejsze zmielenie.

Zdecydowana większość osób stara się robić swoje receptury w sztywnych ramach czasowych, żeby dążyć do upragnionej powtarzalności.
Jeśli drobniej zmielę to w ten oto magiczny sposób wychodzimy z ram 25s na 35s jeśli robię pre-infuzję w ciągu 10s.

To pomaga mi uzyskiwać świetnej jakości ekstrakcję, bez skaz widocznych gołym okiem, jednocześnie mogę polegać na jednej stałej czyli ramach czasowych.
Stała temperatura, stała doza, stały czas ekstrakcji, jedyną zmienną jest grubość mielenia.
Darmowe ogłoszenia sprzedaż aut - https://brumly.pl/

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5308
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Espresso idealne: przyczyny i skutki
« Odpowiedź #28 dnia: 06 Kwiecień 2024, 16:59:19 »
Nie rozumiem. Jakiego drippa?
Jasne palenie, grubsze mielenie i w ciągu 40s mamy z 20g na VST25 ratio 1:8.
》tertium non datur《

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Espresso idealne: przyczyny i skutki
« Odpowiedź #29 dnia: 06 Kwiecień 2024, 17:56:15 »
Stała temperatura, stała doza, stały czas ekstrakcji, jedyną zmienną jest grubość mielenia.
Jest jeszcze jedna zmienna, rodzaj kawy.

I ostatni test. Smakuje albo nie.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi