Cześć,
Pytanie o znawców tematu dot. kaw jakości speciality - czy, i jeśli tak, to w jaki sposób można rozpoznać czy dana kawa jest rzeczywiście jakości/oceniona jako speciality?
Wiecie, jeśli już widzę sporą cenę, chciałbym mieć (względną) pewność, że to co kupuję, jest tym o czym myślę.
Rozumiem, że pierwsze czego szukam, to punktacji q-score na opakowaniu - jeśli jej nie ma, mogę założyć, że nie jest ona speciality....
A jeśli jest, to skąd wiem, że, mówiąc brzydko, palarnia mnie nie oszukała? Gdzieś na stronie Specialty Coffee Association da się to sprawdzić - że konkretne ta jest albo nie jest speciality?
Przykładów fałszowania w zakresie żywności jest masa, a im produkt ma być bardziej premium, tym większa pokusa i zyski... Niestety nie wierzę też w argumenty, że 'przecież to by wyszło, bo ktoś by wyczuł smak/zapach/jakość itp.' - wystarczy spojrzeć na rynek oliwy (ostatnio ciekawy reportaż tvn wyszedł w tej sprawie), gdzie do ogromnej masy restauratorów szła ta oliwa - i długo nikt nie 'poczuł różnicy'...
Oczywiście zdałbym się na swoje kubki smakowe, ale niestety nie wykryją one subtelnych różnic między kawami z np. 70 pkt a 85 pkt (szczególnie jak ktoś nie przeszedł szkolenia na q-sensoryka)...
Przykładowo, myślałem, że wszystkie kawy z oferty Hayb są Speciality, ale zauważyłem, że oni często tak się nazywają merketingowo 'Hayb Speciality Coffee', ale nie wszystkie ich wyroby są > 80 pkt (nawet na ich stronie widać, które są (bo podają punkty), a które nie.