Ostatnie wiadomości

Strony: Prev 1 [2] 3 4 ... 10 Next
11
Kawa / Odp: Kawa speciality - jak rozpoznać/potwierdzić autentyczność
« Ostatnia wiadomość wysłana przez krystians dnia 22 Kwiecień 2024, 23:23:31 »
Jest jeszcze kwestia potencjału leżącego w odmianie, uprawie i klimacie. Dla mnie dobra kawa commodity z Kenii czy Etiopii moze być lepsza niż kiepska specialty z Ameryki. No i 85 pkt. SCA Tanzania będzie mi najprawdopodobniej bardziej smakować niż 85 pkt SCA z Brazylii.
12
Kawa / Odp: Kawa speciality - jak rozpoznać/potwierdzić autentyczność
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Antonio dnia 22 Kwiecień 2024, 23:10:02 »
Ziarna "wycenione" na 88-90 to już naprawdę świetna jakość, zero defektów, treść konkretna, niepłaska, niesucha, ze sporym, żywym potencjałem. Palenie takich kaw jest bardziej wdzięczne niż tych pospolitych poniżej pewnego progu jakościowego. Z pustego i Salomon nie naleje.
13
Młynki / Odp: MAZZER Super Jolly V Pro Electronic
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Antonio dnia 22 Kwiecień 2024, 22:58:20 »
Kanał wyjściowy z komory żaren jest tak centralnie ułożony? Lata temu widziałem nieco inny koncept -- z kanałem wyjściowym ukośnie poprowadzonym, tak by zmielona kawa wpadła w ruch wirowy na metalowym lejku. Najwyraźniej wycofali się z tego. Sam nie wiem, niby jest SJ ponadczasowym modelem... Dobrze chociaż, że zrezygnowali ze sprężynek ;).
14
Młynki / Odp: MAZZER Super Jolly V Pro Electronic
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Biki14 dnia 22 Kwiecień 2024, 22:43:31 »
Jak dotrze Mazzer i go przetestujesz, to daj proszę znać jak się ma jego praca do Fiorenzato Allground Sense 
Również podpisuję się pod prośba o opinie porównawcza :)
15
Kawa / Odp: Ostrzeżenie przed oszustwem - sklep internetowy kraftowa com
« Ostatnia wiadomość wysłana przez mariuszdbki dnia 22 Kwiecień 2024, 22:40:15 »
Świetne są certyfikaty w zakładce marka :D Nie mówię, że nie prawdziwe, chociaż google nie znajduje wymienionych tam instytucji certyfikujących. Zresztą nazwy są na tyle śmieszne, że chyba nie generowała ich naturalna inteligencja ;) Na pewno ciekawostką może być certyfikat dobrych cen przyznany w 2020 roku dla sklepu internetowego, którego domena została zarejestrowana dopiero w 2023. Raczej nie odważyłbym się kupić tam czegokolwiek.
16
Kawa / Odp: Ostrzeżenie przed oszustwem - sklep internetowy kraftowa com
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Kawko dnia 22 Kwiecień 2024, 21:56:40 »
Na swojej stronie piszą, że są firmą z długą tradycją

Patrząc na nazwę i rok założenia od razu widać, że to ściema. Gdyby ktoś w 1989 otwierał firmę zajmującą się kawą, to nazwałby ją "Kawex" lub "Pol-Kaw", a nie jakaś "manufaktura". ;)
17
Ekspresy dźwigniowe / Odp: Kees van der Westen Spiritello
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Paolo dnia 22 Kwiecień 2024, 21:09:04 »
Za 12,9k € brutto można kupić La Marzocco Leva X 1 group
18
Ekspresy dźwigniowe / Odp: Kees van der Westen Spiritello
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Paolo dnia 22 Kwiecień 2024, 21:03:09 »
Jeżeli to cena netto to kosmos, mówiąc nieelegancko przegieli pałę. Czy to zrobi espresso dwa czy trzy razy lepiej aniżeli L-type od Nurri to chyba šmiem wątpić
19
Ekspresy kolbowe / Odp: Chyba oszaleje - jaki ekspres wybrać.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez wjp dnia 22 Kwiecień 2024, 20:38:43 »
Miałem ASCASO UNO PID. Polecam.
20
Ekspresy kolbowe / Odp: Chyba oszaleje - jaki ekspres wybrać.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Janusz dnia 22 Kwiecień 2024, 20:34:02 »
dlaczego PID nie wiele da... ?

Niewiele da ponieważ w ekspresach z wymiennikami ciepła HX PID steruje temperaturą wody w bojlerze. Nie w wymienniku ciepła. To samo można uzyskać poprzez regulację ciśnienia w bojlerze. Wyższe ciśnienie - wyższa temperatura wody w bojlerze. Regulacja poprzez PID czy też poprzez regulację ciśnienia nie przekłada się bezpośrednio na temperaturę wody w wymienniku ciepła. Gdy nie wykonujesz kawy woda w wymienniku ciepła stoi i przejmuje temperaturę od temperatury wody w bojlerze. Jeśli ustawisz tę temperaturę na 120 st. C to i w wymienniku HX będzie 120 st. C. Woda będzie przegrzana - zbyt gorąca na ekstrakcję kawy. Musisz wymusić obieg wody w HX dokonując spustu wody z grupy aby obniżyć temperaturę przed ekstrakcją kawy. Jaki długi ma to być spust ? To jest kwestia z jednej strony doświadczenia baristy a z drugiej strony ustawionej temperatury, pojemności wymiennika i szybkości przepływu wody. Nie można też przesadzić w drugą stronę - obniżysz temperaturę poniżej 100 st. C to będziesz miał problem z parą.
Jeśli więc bardziej zależy Ci na jakości espresso, na możliwości wpływania na smak kawy poprzez zmianę temperatury ekstrakcji kawy to lepszym rozwiązaniem będą ekspresy z termoblokami, ekspresy jednobojlerowe z bojlerem umieszczonym bezpośrednio nad grupą kawową lub ekspresy z dwoma termoblokami / dwoma bojlerami (osobny na kawę, osobny na parę).
Strony: Prev 1 [2] 3 4 ... 10 Next


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi