Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1068369 razy)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2700 dnia: 10 Czerwiec 2018, 10:10:10 »
Stąd rodzi się moje pytanie jak mniej więcej ustawić młynek pod espresso na samym początku?   
A jaki masz przepis na espresso. Jaka doza, uzysk, czas? 

Offline mr.w7 Mężczyzna

  • Wiadomości: 15
  • Ekspres: Bialetti
  • Młynek: Severin 3873
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2701 dnia: 10 Czerwiec 2018, 13:55:52 »
Doza jak podana przez producenta na podwójne 14 g czas ekstrakcji 25-28 s

Offline mr.w7 Mężczyzna

  • Wiadomości: 15
  • Ekspres: Bialetti
  • Młynek: Severin 3873
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2702 dnia: 10 Czerwiec 2018, 14:06:08 »
A uzysk podam dzisiaj bo wcześniej było na oko ale za pierwszym razem było zdecydowanie za mało natomiast za drugim i trzecim razem zdecydowanie więcej lecz chyba eksyrakcja przebiegła za szybko bo kawa byla trochę lurowata

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2703 dnia: 10 Czerwiec 2018, 14:25:43 »
Bez ważenia uzysku masz kombinacje na ślepo. Czy jest dobry to trochę jak z pszczółką Mają... Ileś jest, lecz nie wiadomo ile. I nie da się podpowiedzieć ;)

Offline mr.w7 Mężczyzna

  • Wiadomości: 15
  • Ekspres: Bialetti
  • Młynek: Severin 3873
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2704 dnia: 10 Czerwiec 2018, 17:45:30 »
ok kolejna próba 14g kawy 25 s ekstrakcji = uzysk 85g ale zamiast ciastka błoto, kolejna próba podkręciłem młynek chyba za bardzo bo otrzymałem 33g ekstraktu... tym razem ciastko wypadło ale z widocznymi trzema punktami

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2705 dnia: 10 Czerwiec 2018, 17:52:00 »
ok kolejna próba 14g kawy 25 s ekstrakcji = uzysk 85g ale zamiast ciastka błoto, kolejna próba podkręciłem młynek chyba za bardzo bo otrzymałem 33g ekstraktu... tym razem ciastko wypadło ale z widocznymi trzema punktami

33g z 14g kawy to dobry uzysk. Aptekarz się przyczepi, że nie 28g (książkowe ratio 1:2). I jak ci te 33g smakowało? Z jakiej konkretnie kawy to parzyłeś? Błotkiem to się zainteresuj jak już kawa ci będzie smakować.

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2706 dnia: 10 Czerwiec 2018, 20:27:50 »
ciastko wypadło ale z widocznymi trzema punktami

Jest ok, te trzy punkty to norma w ascaso - wynikają z konstrukcji grupy.

Offline mr.w7 Mężczyzna

  • Wiadomości: 15
  • Ekspres: Bialetti
  • Młynek: Severin 3873
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2707 dnia: 10 Czerwiec 2018, 20:35:54 »
Z tych 33 g to średnio byłem zadowolony bo kawa wyszła strasznie gorzka a ziarno to Mix 9 arabica z eurocafe
W sumie to muszę się wybrać do dobrej kawiarni na espresso żeby mieć porównanie

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2708 dnia: 10 Czerwiec 2018, 20:40:05 »
Zwiększ dozę do 15-16g. Trochę grubiej zmiel. Kończ ekstrakcję na 30g uzysku.
I pracuj na dobrą dystrybucją. Młynek masz już w zasadzie w zakresie espresso.

Offline mr.w7 Mężczyzna

  • Wiadomości: 15
  • Ekspres: Bialetti
  • Młynek: Severin 3873
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2709 dnia: 11 Czerwiec 2018, 21:23:45 »
pierwsza kawa dzisiaj i trochę mały uzysk bo 26g z 14g kawy przez 25s i było czuć delikatną kwaskowatość, kolejna już lepiej bo z 16g kawy otrzymałem 33g ale wydłużyłem ekstrakcje do 30s i tym razem czuć trochę goryczy. Czy warto przed podpięciem pf robić flush bo jak robie 5sekund to nawet nie zapala się dioda informująca o dogrzewaniu?

Offline uman Mężczyzna

  • Wiadomości: 441
  • Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2710 dnia: 12 Czerwiec 2018, 10:04:49 »
Ja około 16g zawsze mam w podwójnym sitku - zależy od kawy. Myślę, że w termobloku flush niepotrzebny, ale jeśli chcesz startować z ekstrakcją zawsze w tym samym momencie to zrób flush aż do zapalenia grzania, i po zgaśnięciu startuj np po 10 sek.

Offline mr.w7 Mężczyzna

  • Wiadomości: 15
  • Ekspres: Bialetti
  • Młynek: Severin 3873
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2711 dnia: 12 Czerwiec 2018, 21:05:59 »
I tak staram się robić, przed chwilą dwa strzały pierwszy doza bez zmian 16g kawy czas ekstrakcji 25 s uzysk prawie idealny bo 33g ale był za krótki flush i nie zapaliło się grzanie i oto mamy 14 cytryn ciastko nie chciało wypaść. Następny strzał dłuższy flush zapalone grzanie odczekałem ok 10s doza bez zmian wydłużyłem ekstrakcje do 30s i znów uzysk 31 g i tym razem taka gorycz aż pozostaje na języku przez jakiś czas, ciastko suche ładnie odeszło. Już nie wiem w którą stronę mam iść...
« Ostatnia zmiana: 12 Czerwiec 2018, 21:12:34 wysłana przez mr.w7 »

Offline mr.w7 Mężczyzna

  • Wiadomości: 15
  • Ekspres: Bialetti
  • Młynek: Severin 3873
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2712 dnia: 13 Czerwiec 2018, 06:00:55 »
Poranny strzał i chyba delikatny progres doza 16g czas 25s uzysk 42 g dociskalem na wadze łazienkowej i wcześnie chyba za mocno dobijalem. A i strzał bez flusha tylko przed wyjście pf przesłałem trochę wody. W smaku trochę kwaśna ale na pewno nie jest to 14 cytryn. Chyba zainwestuje w wagę jubilerska bo ta kuchenna waży do 1g

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2713 dnia: 13 Czerwiec 2018, 06:32:03 »
Poranny strzał i chyba delikatny progres doza 16g czas 25s uzysk 42 g dociskalem na wadze łazienkowej i wcześnie chyba za mocno dobijalem. A i strzał bez flusha tylko przed wyjście pf przesłałem trochę wody. W smaku trochę kwaśna ale na pewno nie jest to 14 cytryn. Chyba zainwestuje w wagę jubilerska bo ta kuchenna waży do 1g
Waga kuchenna nadaje się do alternatyw -  pomijając fakt wyłączania się, ale da się z tym żyć. Do espresso warto mieć coś dokładniejszego i przede wszystkim szybszego.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2714 dnia: 13 Czerwiec 2018, 06:42:35 »
Nie zgodzę się waga szara za ok 60zl spokojnie wystarcza. A ta aptekarska dokładność musi mieć granice.
Tak na marginesie kiedy zaczną produkować ekspresy z wagą?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi