Autor Wątek: Sage Barista Express problem ze zrobieniem świeżo zmielonej kawy.  (Przeczytany 3469 razy)

Offline loczkin

  • Wiadomości: 4
  • Ekspres: Sage Barista Express
Cześć Wszystkim.
Chciałbym się napić dobrej kawy ale nie umiem w te komputery, taki żart 😀 Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem owego ekspresu, kupowałem go z myślą, dam radę i się nauczę ale coś mi to topornie idzie. Problem polega na tym, że jak robię świeżo zmieloną kawę to albo nie ma przelewu albo wg. Instrukcji jest ona przepalona. Bawiłem się ustawieniami młynka i jedyna kawa jaka mi wychodzi jest mielona na grubości 8 (optymalna według instrukcji). Nie wiem czy za mocno ubijam, czy zbyt delikatnie mielę kawę ale jest słabo. Kupiłem dystrybutor żeby ułatwić sobie życie ale chyba za mało umiem 😀 Dodam, ze kupiłem do testów kawę która jest już zmielona i wychodzi bardzo dobra, ciśnienie idealne, kolor, smak w najlepszym porządku. Jeśli chodzi o ilości to sypie tak 17/18g kawy, a kaset jaką mam to ziarnista Lavazza crema e aroma i Etno Cafe, a mielona to Pellini n20. Ekspres zostawiam tak na 30 minut żeby się nagrzał, przed zrobieniem kawy przepłukuje grupę. Ktoś ma jakiś pomysł gdzie popełniam błąd i co robię źle ze wychodzi to co wychodzi? 😂

Offline yarbin

  • Wiadomości: 245
  • Ekspres: Lelit Grace/ V60 / Aeropress
  • Młynek: Timemore Sculptor 078S / Timemore C3
Odp: Sage Barista Express problem ze zrobieniem świeżo zmielonej kawy.
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Grudzień 2020, 08:11:43 »
Trudno coś poradzić jak podałeś tak mało informacji. Na początek - skup się na ziarnistej kawie z Etno, nie patrz na instrukcję tylko "wyceluj" z przemiałem aż na podwójnym sitku (bez super cremy) z tych 17-18 gramów w ok. 30 sekund uzyskasz 35-40 gramów naparu, potem skupisz się na detalach.

Offline loczkin

  • Wiadomości: 4
  • Ekspres: Sage Barista Express
Odp: Sage Barista Express problem ze zrobieniem świeżo zmielonej kawy.
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Grudzień 2020, 14:24:18 »
Jakbyś mógł to powiedz o jakie jeszcze informacje chodzi, opiszę wszystko co trzeba.

Offline yarbin

  • Wiadomości: 245
  • Ekspres: Lelit Grace/ V60 / Aeropress
  • Młynek: Timemore Sculptor 078S / Timemore C3
Odp: Sage Barista Express problem ze zrobieniem świeżo zmielonej kawy.
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Grudzień 2020, 16:39:54 »
Napisałeś ile sypiesz kawy, ale nie napisałeś jaki uzysk w jakim czasie - a to "podstawowe" parametry espresso to napar o wadze 2-2,5x waga użytej kawy uzyskany w 30 sekund, to taki punkt wyjścia, od którego później "dostraja się" proces. Spróbuj uzyskać parametry jakie podałem w poprzednim poście i jak to uzyskasz i będziesz chciał coś poprawić to bardziej doświadczeni użytkownicy na pewno Ci pomogą. Co do siły ubicia, to bez przesady, najlepiej zobacz kilka filmów na yt bo ciężko to opisać.

Offline loczkin

  • Wiadomości: 4
  • Ekspres: Sage Barista Express
Odp: Sage Barista Express problem ze zrobieniem świeżo zmielonej kawy.
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Grudzień 2020, 20:20:43 »
Kawa Etno Cafe Djimmah, ilość to 17g, tym razem ustawiłem stopień zmienienia na grubiej (10). Czas 26 sekund, uzyskałem jakieś 45 ml.

Offline yarbin

  • Wiadomości: 245
  • Ekspres: Lelit Grace/ V60 / Aeropress
  • Młynek: Timemore Sculptor 078S / Timemore C3
Odp: Sage Barista Express problem ze zrobieniem świeżo zmielonej kawy.
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Grudzień 2020, 08:00:37 »
To zmiel "oczko" drobniej i ponów próbę i tak do skutku aż zejdziesz poniżej 40 gramów w 30 sekund.

EDIT:
Lepiej używać wagi niż objętości, przez cremę to bardzo zaburza obraz.

Offline loczkin

  • Wiadomości: 4
  • Ekspres: Sage Barista Express
Odp: Sage Barista Express problem ze zrobieniem świeżo zmielonej kawy.
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Grudzień 2020, 14:09:47 »
Kupiłem sobie Double Shot Glass 70 ml i wg. Miarki na nim tyle wyszło.

Offline pmichal Mężczyzna

  • Wiadomości: 1072
  • Ekspres: Kalita
  • Młynek: Arco
Odp: Sage Barista Express problem ze zrobieniem świeżo zmielonej kawy.
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Grudzień 2020, 20:14:32 »
Objętość nijak się ma do wagi - jedne kawy będą produkować więcej cremy, inne mogą mało. Dlatego w dzisiejszym espresso waży się ile dajemy kawy i jaki uzysk dostajemy z dokładnością do 0,1 grama.
Jeżeli nie masz wagi zakup prostą wagę jubilerską z allegro.
Co do kawy to następną jaką kupisz to najlepiej sprawdzone na forum Mujeres lub Ariadna - świetne kawy do nauki.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi