1
Kawa / Odp: Krótkie opinie o kawach
« Ostatnia wiadomość wysłana przez krystians dnia Dzisiaj o 13:05:55 »Do mytych z DAKa nie podchodź bez 97 stopni wysokość 1850m to można gotować w czajniku.Generalnie sprawdziło się to co pisałeś. Napisałem do nich i dostałem przepis dla tej konkretnej kawy do Kality:
doza: 16 g
temperatura: 99 °C
czas całkowity: 3:30
preinfuzja 60g,
potem 0:45 do 160 g
i 1:30 do 260 g.
Zdecydowanie pomogło, uzyskałem w ten sposób 20.22% ekstrakcji i i TDS 1.45.
Co do cuppingu to pytałem i zalewają wrzątkiem swoje kawy, dlatego też u mnie przy niecałych 95 stopniach wyszło bez wyrazu.
Także wracając do mojej opinii o kawie muszę ją zrewidować. Jest całkiem spoko, dość zniuansowana, ale aromaty raczej delikatne. Rzeczywiście pojawia się kwaskowość mogąca się kojarzyć z kiwi, są też takie słodko kwaskowe nuty trochę jak w naparze z suszu owocowego, nawet lekka kwiatowośś jest gdzieś w tle. Pomimo niezbyt dużej intensywności posmak utrzymuje się dość długo.
Swoją drogą to takie kawy mogą powstać tylko na nizinach jak W Holandii, mieszkańcy terenów wzniesionych ponad 500 m n.p.m. już za dobrze jej nie zaparzą.