Co jest wobec tego zadaniem wentylatora?
Jest tak jak powiedział Siewcu. Jak interesuje Ciebie to dogłębnie, wentylator głównie chłodzi uzwojenie stojana które jest odkryte.
Co ciekawe i zarazem mądre wentylator jest uruchamiany podczas pierwszego mielenia i trwa chłodzenie jeszcze jakieś 15 s po zakończeniu mielenia.
Daje nam to, że komora mieląca od środka nie nagrzewa się ciepłem od silnika.
Można śmiało rzec, że robiąc np. 2 kawy w odstępstwie 30 min. praca wentylatora już spełnia swoje zadanie i jest to zasadne nawet w domowym użytkowaniu.
Ale to tyczy się tylko Fiorka EVO 64. Inni producenci mają swoje "patenty" na odprowadzanie ciepła, bez wentylatorów.
Podsumowując, wytwarzanie ciepła podczas cięcia ziarna to jedno wielkie zło. Wraz ze wzrostem temperatury komory mielącej wzrasta nam również temperatura mielonego ziarna.
Jak wygląda w nim retencja?
Retencja to są pierdoły, które pewnie wylansowali producenci młynków ręcznych.
To tak jak ktoś piję kawę rano i wieczorem i przez 8 godz. postoju kawa mu całkowicie zwietrzała, nawet ta jeszcze nie docięta do końca.
Rób więcej kaw, to nauczy Ciebie więcej niż sterta przeczytanych książek. Masz przynajmniej pewność, że nie wkradł się błąd, który może pozostać na długie lata.