Autor Wątek: Waga dobrego espresso  (Przeczytany 63431 razy)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Waga dobrego espresso
« Odpowiedź #30 dnia: 09 Wrzesień 2014, 22:12:05 »
Mój Steel czekał sobie min 30 min z zapiętą kolbą aż się rozgrzał. Krócej - maszyna za zimna, wszystko kwaśne. Dało się ten czas do 10-12 minut skrócić przelewając od i ciut wody - ale prościej było programator zakupić i startować maszynę automatycznie. Budziłem się i maszyna była już zdatna do pracy.

Weź go włącz i zostaw ;) nie tykaj przez 30 minut - gwarantuję lepszy rezultat. Kolba będzie gorąca aż parzy - teraz raczej tak nie masz, mimo że teoretycznie woda w bojlerze ma prawidłową temperaturę. Po tych 30 minutach to i filiżanki (przykryte ściereczką) ładnie się podgrzewały.
LMWDP #469

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Waga dobrego espresso
« Odpowiedź #31 dnia: 09 Wrzesień 2014, 22:12:37 »
czy ja dobrze rozumiem, że Ty robisz kawę w kilka minut po załączeniu ekspresu?

Nie po włączeniu ekspresu tylko po drugim zgaśnięciu lampki która odpowiada za odpowiednią temperaturę wody do espresso.

No chyba macie rację że pierwszy strzał był przed 30 minutami. Dlatego dodatkowo wezmę ten ważny parametr pod uwagę. Mam programator na x ustawień i maszynę w czwartek włączę o 5 rano a o 7 heja do testowania.
« Ostatnia zmiana: 09 Wrzesień 2014, 22:15:11 wysłana przez manfred »

Offline Jaro Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 862
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
Odp: Waga dobrego espresso
« Odpowiedź #32 dnia: 09 Wrzesień 2014, 22:16:44 »
Chodziło mi o to, co napisał DrUsagi (w minutach, a nie ile zapaleń lampek mija)  ;)
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Waga dobrego espresso
« Odpowiedź #33 dnia: 09 Wrzesień 2014, 22:19:24 »
Chodziło mi o to, co napisał DrUsagi (w minutach, a nie ile zapaleń lampek mija)  ;)

No tak masz rację ale szczerze nie wiedziałem o tym. Dlatego do oceny smaku i innych parametrów przystąpię po kilkudziesięciu minutach i powiedzmy od trzeciego strzału.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Waga dobrego espresso
« Odpowiedź #34 dnia: 09 Wrzesień 2014, 22:26:08 »
Rozgrzej ekspres przez minimum kwadrans, następnie puść wodę przez grupę, przez dyszę pary/gorącej wody raczej nie musisz tego robić. Powinno być dobrze.


Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Waga dobrego espresso
« Odpowiedź #35 dnia: 11 Wrzesień 2014, 07:55:45 »
Ekspres wygrzany przez godzinę na tyle dobrze że filiżanki ciepłe. 18 gr do podwójnego sitka. 23s przemieniło się na 39 gr ekstraktu. Smakowało że hej.

Offline mmorka

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: Waga dobrego espresso
« Odpowiedź #36 dnia: 11 Wrzesień 2014, 09:23:05 »
Te 18 g nie dotyka prysznica ? (Moneta)
« Ostatnia zmiana: 11 Wrzesień 2014, 12:03:54 wysłana przez mmorka »

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Waga dobrego espresso
« Odpowiedź #37 dnia: 11 Wrzesień 2014, 09:32:41 »
I to jest dobry kierunek. Ja osobiscie bym celowal w jakies 30g ale to mój smak i gust
LMWDP #469

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Waga dobrego espresso
« Odpowiedź #38 dnia: 11 Wrzesień 2014, 10:47:34 »
Te 18 gr nie dotyka prysznica ? (Moneta)

Gr = grosz ;), to moneta.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Waga dobrego espresso
« Odpowiedź #39 dnia: 11 Wrzesień 2014, 11:02:34 »
I to jest dobry kierunek. Ja osobiscie bym celowal w jakies 30g ale to mój smak i gust

Teraz poszło 17 gr i wyszło z tego w sumie 50 gr w 23s. Z pierwszym siorbnieciem brak jakichkolwiek gorzkich smaków. Jestem zauroczony smakiem. Dopiero na sam koniec lekka gorycz ale az pasująca na zakończenie. Ekspress non stop na chodzie. Teraz daje mu przerwę do 15 i potem start. Ciastko na powierzchni delikatnie mokre ale w oka mgnieniu woda wchłania się. Nie jest suche i przy odbijaniu kruszy się i widać że jest mokro. A o monecie zapomniałem taki podniecony że sam na sam w domu z ekspresem że nikt mi nie truje poza uszami ;-)

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Waga dobrego espresso
« Odpowiedź #40 dnia: 11 Wrzesień 2014, 11:06:10 »
Ja tez preferuje ~1.5 do 1 wagi naparu do ziaren (66% brewing rate), to juz wlasciwie koniec zakresu ristretto, poczatek normale.

Brew ratio= ziarna/ waga naparu, 40-60% to normale, wiecej ristretto, mniej lungo

Np. dla 18gram zakres normalny to 30-45g naparu.
Dodatkowo czas zdaje sie miedzy 23-32 sekundy.

Ogladaj tez strumien, chcesz przerwac jak sie robi jasny i bez ciemnych paskow.
Dokladny punkt obciecia nie istnieje niestety i dodatkowo kolor zalezy od kawy, wieku itp.
« Ostatnia zmiana: 11 Wrzesień 2014, 11:18:19 wysłana przez lucasd »

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Waga dobrego espresso
« Odpowiedź #41 dnia: 11 Wrzesień 2014, 11:07:54 »
Ja tez preferuje ~1.5 do 1 (33%), to juz wlasciwie koniec zakresu ristretto, poczatek normale

Możesz jaśniej sorry ale śledzę ten wątek z wypiekami i na twarzy i w piekarniku bo chyba mi odwaliło i zaczynam ciasta piec masakra jakaś.

Parametry te same tylko ubijanie trochę mocniejsze na prostej ręce . Mam nadzieje że będzie powtarzalne. Wyszło 44 gr smak... niesamowity Brak 14 cytryn powoduje że strach przed piciem espresso póki co mija. Od mleka do ciemnej strony mocy.
« Ostatnia zmiana: 11 Wrzesień 2014, 14:54:03 wysłana przez manfred »

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Waga dobrego espresso
« Odpowiedź #42 dnia: 15 Wrzesień 2014, 20:30:48 »
17 gram 22 s i wychodzi 60 gr naparu. Gdy zaczynam mielić drobniej to w sitku robi mi się woda. Zmniejszam siłe ubicia to wchodzi 14 cytryn. Ciężko dojśc ładu z espresso.

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Waga dobrego espresso
« Odpowiedź #43 dnia: 15 Wrzesień 2014, 20:53:33 »
Robisz lungo ;)

ogolnie kwasnosc to zdaje sie poczatek ekstrakcji, gorycz koncowka. woda w sitku i co z tego?

Na tym poziomie zejsc kolejne ustawienia mlynka, az osiagniesz 34gram, obcinaj po czasie 27sekund

P.S> Nie ma lekko, BTW nie wiem czy doczytales ze mzodyfikowalem post wyzej...

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Waga dobrego espresso
« Odpowiedź #44 dnia: 15 Wrzesień 2014, 21:01:51 »
Czyli siłę ubicia zostawić,gramy w sitku zostawić, czas zostawić a tylko podkręcać młyn na miał. Co espresso będe podkręcał pięć półobrotów.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi