forum.wszystkookawie.pl

Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Przygotowanie kawy => Wątek zaczęty przez: audiofil w 12 Kwiecień 2019, 11:18:27

Tytuł: wątpliwości ciąg dalszy
Wiadomość wysłana przez: audiofil w 12 Kwiecień 2019, 11:18:27
prawidłowe parametry espresso wszyscy znamy ale ja jednak pragnę poznać Waszą opinię-w moim ECM Casa IV jest możliwa zmiana ciśnienia od mniej więcej 9 do 12-13 bar i ciągle nurtuje mnie jedno pytanie- na ile ciśnienie wpływa na smak espresso.Przyjmijmy taki oto schemat-1 próba ciśnienie 9 bar i 2 próba 10,5.Przy tych samych nastawach młyna i tym samym ubiciu kawy w PF (doppio 15 gram) przy ciśnieniu 10,5 kawa przepływa szybciej,bo łatwiej jej się przecisnąć przez porcję kawy-czy tak? I teraz najważniejsze co do smaku-żeby zachować prawidłową ilość naparu przy zachowaniu parametrów co do ilości kawy i ubicia,żeby ona przy wyższym ciśnieniu zbyt szybko nie przelatywała należało by zmniejszyć grubość przemiału-czy tak? i teraz czysto teoretycznie porównanie smaków-czy ustawiać na 9 bar czy mielić ciut drobniej i dawać 10,5 barów oczywiście przy zachowaniu tej samem ilości kawy i temperatury oraz tej samemej siły tampingu? Jakie macie doświadczenia?
Tytuł: Odp: wątpliwości ciąg dalszy
Wiadomość wysłana przez: kulka w 12 Kwiecień 2019, 11:37:34
Generalnie tak - im wyższe ciśnienie na ciastku tym drobniej trzeba zmielić. A które ciśnienie lepsze? Zależy od maszyny, kawy, smaku który chce się uzyskać. Generalnie wyższe ciśnienie ma podbijać nuty orzechowe, czekolady, a niższe wydobywać owocowe/kwiatowe smaczki. Ale czy to nie wynika z grubości mielenia?

Przez parę dni dziwiłem się, że kawa zmieniła smak, kombinowałem z mieleniem, dozą, temperaturą, aż okazało się że dobiłem do 10bar. Szybko wróciłem do bazowego 9. Bardzo miło wspominam 7,5-8, chyba muszę znowu do tego wrócić.
Tytuł: Odp: wątpliwości ciąg dalszy
Wiadomość wysłana przez: audiofil w 12 Kwiecień 2019, 19:21:40
chyba masz rację co do zależności smaku i ciśnienia.Na 10 bar kawa Jolly Firenze ma więcej czekolady gorzkiej i orzecha w sobie może nawet ciut prażonego migdała.Jak zszedłem dziś do 9 bar orzech jakby mniejszy a więcej  czekolady mlecznej i gładkości oraz łagodności.Ha ha-ot kawowa magia  :)
Tytuł: Odp: wątpliwości ciąg dalszy
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 12 Kwiecień 2019, 21:49:09
Jak zejdziesz niżej, na pewno znajdziesz fiołki ;).
Tytuł: Odp: wątpliwości ciąg dalszy
Wiadomość wysłana przez: audiofil w 13 Kwiecień 2019, 11:44:08
rozumiem,że fiołki o których piszesz to oczywiście przenośnia smakowa,ale jak rozumiem jesteś zwolennikiem niższych ciśnień-czy tak?
Tytuł: Odp: wątpliwości ciąg dalszy
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 13 Kwiecień 2019, 12:00:50
To prawdziwe wrażenie, nie przenośnia ;). Ale to tylko nawiązanie do czekolady, orzechów, migdałów, przez Ciebie wspomnianych ;).
Tytuł: Odp: wątpliwości ciąg dalszy
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 13 Kwiecień 2019, 12:22:58
Fiołki w kawie bywają ;) Zależnie od kawy i sposobu zaparzania, ale Antonio prawdę mówi.
Tytuł: Odp: wątpliwości ciąg dalszy
Wiadomość wysłana przez: audiofil w 13 Kwiecień 2019, 17:56:16
tak osobiście za nutami kwiatowo-cytrusowymi nie przepadam.Wolę czekolade,marcepan,delikatny posmak orzecha ,no może z owoców tylko skórkę pomarańczy.Zdecydowanie nie lubię smoły i asfaltu w filiżance.Tak ad-hock.