Autor Wątek: Skąd w Polsce alternatywne metody?  (Przeczytany 4688 razy)

Offline Paweł

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 75
    • Podcast o Kawie
Skąd w Polsce alternatywne metody?
« dnia: 14 Lipiec 2014, 23:24:43 »
Witam,
znajomy w rozmowie o dripach, chemexie i aeropressie zadał ważne pytanie: "A skąd to przyszło do Polski?"
Jak myślicie skąd? Skandynawia? Niemcy? Z której strony napłynęła popularność tych metod?
https://podcastokawie.pl
Podcast o Kawie - słuchaj i pij dobrą kawę, gdziekolwiek jesteś

Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: Skąd w Polsce alternatywne metody?
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Lipiec 2014, 23:26:15 »
Ogólnie rzecz można ująć - Zachód : ) po prostu. Polacy, jeżdżąc za pracą, za piniędzmi, zobaczyli, że coś jest na rzeczy. I były to zarówno Niemcy, jak i Skandynawia, Wyspy czy USA, bo wszędzie tam jednak mamy silną polonię.

Ale może ktoś ma dokładniejsze dane, choć wątpię :)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Skąd w Polsce alternatywne metody?
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Lipiec 2014, 00:34:22 »
Wiele alternatywnych metod poznalismy po otwarciu granic. Ot taki FP czy ceramiczne drippery z papierowym filtrem czy syfon Cona.

Popularyzacja to chyba dzieki dostepowi do informacji i łatwości podróżowania.
LMWDP #469

Offline maro

  • Wiadomości: 969
  • Ekspres: Vibiemme Domobar, Wega mini, Harrio V60, Hario syphon, Chemex, Eva Solo, Bodum FP, Bialetti, G.A.T. Phin, Rancilio Epoca, Faema Enova, Isomac Tea II,
  • Młynek: Baratza Preciso, Peugeot, Hario Skerton, Faema
Odp: Skąd w Polsce alternatywne metody?
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Lipiec 2014, 09:50:11 »
Internet też zrobił swoje.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Skąd w Polsce alternatywne metody?
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Lipiec 2014, 10:17:13 »
Zachód Zachodem, internet internetem, a Spółdzielnia Przodownik, z Gliwic chyba, w czasach PRL-u produkowała taki elektryczny zaparzacz, działający jak Cona czy syfon Hario:


http://images61.fotosik.pl/1169/ad5bb4a1eac40490.jpg
Skąd w Polsce alternatywne metody?


Do parzenia ziół, herbaty, także kawy, używane były też takie zaparzacze (Phiny), pochodzące sprzed II wojny światowej:

http://images65.fotosik.pl/1172/5d48ed828636bd74.jpg
Skąd w Polsce alternatywne metody?

Offline maro

  • Wiadomości: 969
  • Ekspres: Vibiemme Domobar, Wega mini, Harrio V60, Hario syphon, Chemex, Eva Solo, Bodum FP, Bialetti, G.A.T. Phin, Rancilio Epoca, Faema Enova, Isomac Tea II,
  • Młynek: Baratza Preciso, Peugeot, Hario Skerton, Faema
Odp: Skąd w Polsce alternatywne metody?
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Lipiec 2014, 11:40:06 »
No i okazało się, że huta Hario ogrzewa tylko Polskiego kotleta  ;) Na dodatek nieudolnie bo nasz patent nie potrzebuje palnika  ;D

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Skąd w Polsce alternatywne metody?
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Lipiec 2014, 16:35:59 »
Popieram wersję co to za różnica skąd. Dziś z tzw. zachodu, bo większość tam spogląda (czy Japonia to jeszcze zachód czy już wschód?), ale równie dobrze może być i z południa. Ja np. pierwszy raz o phinie usłyszałem od czeskiej strony. Dodajmy do tego, że różni ludzie w różnych częściach świata wpadają na podobne pomysły (phin jest tu doskonałym przykładem, oprócz powyższych, oprócz podobnego szklanego zaparzacza bodaj z Niemiec, mamy jeszcze napolitanę i pewnie dziesiątki innych podobnych filtrów po całym świecie) i mamy pełnię sytuacji.

Poza tym, skłaniam się również do wersji, że tzw. alternatywy są pierwotne, a ciśnieniowe maszyny są dla nich alternatywą sprzed chwili. Przecież proście zalać i przefiltrować niż stworzyć ekspres, a prościej zawsze jest wcześniej.

Dzisiejszy rozkwit przelewowego parzenia wiąże się głównie z dostępem do lepszej kawy. Więc jeśli już pytać skąd, to raczej o kawę, a nie o przelewanie. A tu dopatrywałbym się roli SCAA i ogólnie kawowego biznesu, w którym jeszcze wiele $$ tkwi.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi