Autor Wątek: La Peppina - FE-AR  (Przeczytany 31967 razy)

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2411
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: La Peppina - FE-AR
« Odpowiedź #60 dnia: 01 Sierpień 2016, 20:13:31 »
Kabel muszę kupić i wymienić. Trzeba będzie pewnie jakoś zdezynfekowac czy wyparzyc wrzątkiem. Koledzy na co zwrócić uwagę przy przeglądzie? Wymienić uszczelki? Gdzie kupować części? Jak myślicie wrzucić niektóre elementy do zmywarki - bojler, zlewke ewentualnie Kolbe?


Wygląda bardzo godnie ;-) Zdradzisz kwotę za jaka nabyłeś ?

A tu link może się przyda podczas konserwacji, ja bym wymył, odkamienił i dał nowe uszczelki na dzień dobry.
http://ww.orphanespresso.com/LA-PEPPINA-Espresso-Machine-Rebuild_ep_540-1.html

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: La Peppina - FE-AR
« Odpowiedź #61 dnia: 01 Sierpień 2016, 20:16:57 »
Części zapasowe - Francesco

Na OE masz dokładny manual co i jak zdjąć.

Zmywarki bym unikał.

Odkryć motylek w środku,  zdejmij bojler i trzymaj kciuki żeby rdzy na rancie nie było.  Przy okazji zobaczysz grzałkę i ocenisz czy jest tam kamień.
Na grzałce masz wybity miesiąc i rok produkcji.

Od spodu zobacz czy nie ma śladów po wyciekach. Powinieneś też sprężyne widzieć.

Tamper 45mm od Rogera załatwiłem.

Ładna jest skubana. Gratulacje
LMWDP #469

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: La Peppina - FE-AR
« Odpowiedź #62 dnia: 01 Sierpień 2016, 20:23:42 »
Zielone jabłuszko :D

Offline Biogon35

  • Wiadomości: 282
  • Ekspres: Izzo Alex Duetto
  • Młynek: Mahlkönig K30
Odp: La Peppina - FE-AR
« Odpowiedź #63 dnia: 01 Sierpień 2016, 21:05:40 »
Piękna! Gratulacje  :brawa:

Offline lubusz Mężczyzna

  • Wiadomości: 495
  • Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: La Peppina - FE-AR
« Odpowiedź #64 dnia: 01 Sierpień 2016, 21:29:20 »
Piękna :uklony: Gdyby się okazało, że na rantach bojlera nie ma rudej, to bajka.
Kolega @mlopus podał link bez jednego w.. poprawny http://www.orphanespresso.com/LA-PEPPINA-Espresso-Machine-Rebuild_ep_540-1.html. Przy rozkręcaniu uważaj na bardzo miękkie śruby przy prysznicu.
Większość o-ringów Viton kupisz w oddziałach Passerotti sp.z o.o. Najłatwiej, tak jak napisał @DrUsagi u Francesco. Co jeszcze ? Jak rozkręcisz, to na gorze cylindra będzie okrągła płaska uszczelka pełniąca rolę zaworu. Wymień koniecznie na nową. Jak zostawisz starą, sztywną to będziesz miał problemy z zassaniem wody.
Opisuj wrażenia z remontu. Jestem ciekaw.
« Ostatnia zmiana: 01 Sierpień 2016, 22:04:29 wysłana przez lubusz »

Offline pali112 Mężczyzna

  • Wiadomości: 298
  • Ekspres: Kazak Rota, Gaggia Classic, Brasilia Lady, alternatywy
  • Młynek: MSJ, Mahlkonig Vario, Ascaso i-1 mini, Lido2, MYM54
Odp: La Peppina - FE-AR
« Odpowiedź #65 dnia: 01 Sierpień 2016, 22:55:04 »
Dzięki :) Peppine wyhaczylem za 245 EUR czyli coś około 1060 zl z wysyłką. Patrzyłem na rant, nie ma tam rdzy. Od spodu jest czysta, grzałka wygląda również na czystą (widać tutaj jednak trochę  śladów kamienia). Uszczelka no tutaj chyba też jest ok, ale kupię zestaw uszczelek i wymienię dla pewnosci. Będę pisał w kolejnych postach co i jak :)
« Ostatnia zmiana: 01 Sierpień 2016, 23:03:26 wysłana przez pali112 »

Offline pali112 Mężczyzna

  • Wiadomości: 298
  • Ekspres: Kazak Rota, Gaggia Classic, Brasilia Lady, alternatywy
  • Młynek: MSJ, Mahlkonig Vario, Ascaso i-1 mini, Lido2, MYM54
Odp: La Peppina - FE-AR
« Odpowiedź #66 dnia: 02 Sierpień 2016, 18:14:26 »
Peppina działa!! :):) Z początku miałem lekka wątpliwość bo po założeniu bojlera ciekla woda - okazało się że zbyt lekko dokrecilem motylek. Poprawiłem, nalalem jeszcze raz wodę, założyłem nowy kabel i podłączyłem. Lekko się odsunalem dla pewności.. czekam cisza nic się nie dzieje, nie wybuchło myślę sobie dobry znak:) założyłem termometr elektroniczny i widzę wzrost temperatury - fajnie grzałka działa. Postawiłem filiżankę i bez kawy pociagnalem za wajche w dół i w górę a woda poleciała- jest super.

Kawy jeszcze nie będę z niej robił muszę wszystko opanować tak z samą wodą. Myślę nad uszczelkami. Może faktycznie jak napisał @lubusz poszukać uszczelek w polskich sklepach, albo kupić od Francesco. Macie doświadczenie z uszczelkami? Gdzie kupowaliscie?
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpień 2016, 18:20:11 wysłana przez pali112 »

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4977
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: La Peppina - FE-AR
« Odpowiedź #67 dnia: 02 Sierpień 2016, 18:39:52 »
Najpewniej kupić komplet uszczelek od Francesca, dokładnie pomierzyć i później można zamawiać w naszych firmach.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: La Peppina - FE-AR
« Odpowiedź #68 dnia: 02 Sierpień 2016, 21:40:39 »
Francesco podeślę Ci też śrubki do prysznica. Taniej można w PL kupić ale ja wybrałem wygodę. Nie wiem czy nie zmyślam ale Peppina ma tylko oringi więc w sumie nie powinno być kłopotu z uszczelkami w PL. Byle 120C  wytrzymały i miały papiery na kontakt z żywnością.


13€ plus wysyłka.

W kwestii bezpieczeństwa - nie trzymaj twarzy w okolicy dźwigni,  w razie złej dystrybucji kawy może szybko i energicznie wrócić do pozycji wyjściowej.

Ja dziś moją znów odpaliłem. 14.5-15g kawy to u mnie optimum.
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpień 2016, 21:43:13 wysłana przez DrUsagi »
LMWDP #469

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4977
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: La Peppina - FE-AR
« Odpowiedź #69 dnia: 02 Sierpień 2016, 21:48:45 »
Przy okazji można też smar zamówić.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: La Peppina - FE-AR
« Odpowiedź #70 dnia: 02 Sierpień 2016, 21:56:56 »
Akurat smar Francesco daje w gratisie.   Taka porcja na 3-4 razy.
LMWDP #469

Offline lubusz Mężczyzna

  • Wiadomości: 495
  • Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: La Peppina - FE-AR
« Odpowiedź #71 dnia: 02 Sierpień 2016, 22:11:46 »
40 x 4,0 mm
45 x 3.5 mm ( tłok)
31,33 x 3.5 mm  ( w Passerotti w Poznaniu mieli tylko calowe ale pasuje. wymiar metryczny 32 x 3.5 )
95 x 3.5 mm  pod bojler

W Passerotti kupisz podając wymiary. Viton są najlepsze. Nie maja tam płaskich. Dużo nie zaoszczędzisz. Ja bym kupił komplet od Francesco.
Smar MOLYKOTE 111 COMPOUND kupisz na polskich stronach. Jak Ci to wszystko fajnie śmiga, za jednym pociągnięciem dźwigni zassałeś wodę, to może nie warto jej rozbierać. Przepuść przez nią ze 2 litry wrzątku i śmigaj z espresso :ogien:

Offline pali112 Mężczyzna

  • Wiadomości: 298
  • Ekspres: Kazak Rota, Gaggia Classic, Brasilia Lady, alternatywy
  • Młynek: MSJ, Mahlkonig Vario, Ascaso i-1 mini, Lido2, MYM54
La Peppina - FE-AR
« Odpowiedź #72 dnia: 02 Sierpień 2016, 22:22:20 »
Ok dziękuje bardzo :) powiedzcie proszę, czy wlanie do bojlerka roztworu typu CAFIZA oraz przepuszczenie przez cały układ to dobry pomysł? Ewentualnie roztworu do odkamieniania w dalszej kolejności?
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpień 2016, 22:25:38 wysłana przez pali112 »

Offline pali112 Mężczyzna

  • Wiadomości: 298
  • Ekspres: Kazak Rota, Gaggia Classic, Brasilia Lady, alternatywy
  • Młynek: MSJ, Mahlkonig Vario, Ascaso i-1 mini, Lido2, MYM54
Odp: La Peppina - FE-AR
« Odpowiedź #73 dnia: 02 Sierpień 2016, 23:58:10 »
A jednak jest kilka kropek rdzy w moim bojlerze. Wczoraj patrzyłem w złym miejscu ( nie na bojler). Muszę to zabezpieczyć? Smarować co kilka dni?

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: La Peppina - FE-AR
« Odpowiedź #74 dnia: 03 Sierpień 2016, 00:10:54 »
Jeśli widać kamień na grzałce to najpierw odkamień.
Cafiza na drugi rzut.
Bojlerze tam gdzie rdza najlepiej smarem pokryć. Cieniutko, żeby tylko film był.
LMWDP #469

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi