Osobiście, mnie opisy na stronie nie przekonują. Kawę bez szczegółowego opisu kupowałem kilka lat temu, teraz wiem że nie stoi za nią nic dobrego. Mam nadzieję, że z Twoją jest inaczej, lecz ja nie kupię. Masz prawo mieć taką politykę, my mamy prawo ją ocenić..
Jeszcze w marcu na stronie pojawią się pełne, kompletne informacje o każdej kawie, łącznie ze zbiorem, źródłem, wysokością, oceną SCA, profilem sensorycznym, itp. Z wyjątkiem kawy kawowego guru rzecz jasna.
Do tej pory tego nie było, bowiem na początku postanowiłem, że palarnia będzie dla wszystkich, nie tylko dla baristów czy branżowego topu / niszy. Dlatego opisy powstały w dość ogólnej formie, zrozumiałej dla zwykłego człowieka który po prostu szuka dobrej jakościowo kawy, któremu SHG EP nic nie powie.
I to się przyjęło, opisy były chwalone przez Klientów, dlatego nie miałem motywacji żeby to zmieniać.
Teraz rynek specialty w Polsce poszedł bardzo do przodu i Klienci tego zaczynają oczekiwać. Dlatego w sensie IT prace ruszyły w listopadzie i są już na ukończeniu - jak napisałem, w marcu będzie to opublikowane. To dla nas bardziej skomplikowane niż "tylko wrzucenie na stronę", bo palimy sporo kawy, wszystkie informacje o produktach są w centralnej bazie, zintegrowane z ERP'em, GTIN, kilkoma dużymi odbiorcami, systemem śledzenia produktów / HAACP, etc. I zmiany struktury w produkcie są dość trudne.
Szanuję każdą ocenę, choćby najbardziej krytyczną. Ale w ostatnich postach były wyrażone poglądy i zwykły hejt tego, że w jednej kawie nie publikuję składu.
Dla mnie ocena kawy ma wartość wtedy, kiedy została wydana po cuppingu (pomijając już wartość sędziowską oceniającego).
Ocena polityki - napisałem wielokrotnie wcześniej, że ją szanuję i przyjmuję, ale jej nie zmienię.
Reszta jest milczeniem, którą pozostawiam inteligencji innych forumowiczów.
Nie obraziłem się, przeciwnie.