Autor Wątek: Single Origin - Rzemieślnicza Palarnia Kawy  (Przeczytany 21959 razy)

Offline Michał Single Mężczyzna

    • Palarnia Single Origin
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 68
    • Single Origin - Rzemieślnicza Palarnia Kawy
  • Ekspres: Faema Enova A2, Aeropress i inne
  • Młynek: Mahlkonig Guatemala, Hario, Comandante
Single Origin - Rzemieślnicza Palarnia Kawy
« dnia: 01 Lipiec 2014, 09:34:41 »
Drodzy miłośnicy kawy!

Serdecznie zapraszamy do zakupów w Single Origin!

Single Origin to mała palarnia kawy. Sprowadzamy surowe, zielone ziarna z różnych regionów świata i wypalamy je pod Wasze zamówienia. Nie trzymamy gotowej kawy na półkach – od razu po wypaleniu (no, prawie od razu – kawa po wypaleniu musi kilka godzin „odpocząć”) wysyłamy ją do Was.

W ofercie mamy zarówno klasyczne odmiany arabiki z różnych krajów, takie jak Santos z Brazylii, czy Yirgacheffe z Etiopii, ale także rzadziej spotykane ziarna, np. Bourbon z Rwandy.

Dla lubiących eksperymenty lub dla tych, którzy mają nieco większą wiedzę na temat kawy, umożliwiamy samodzielny wybór stopnia palenia (zawsze informujemy jaka jest nasza rekomendacja, ale jeżeli ktoś sobie życzy, aby dana kawa była wypalona jasno lub bardzo ciemno – nie ma problemu, klient nasz Pan).

Do zobaczenia na forum i na www.SingleOrigin.pl !

Offline Michał Single Mężczyzna

    • Palarnia Single Origin
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 68
    • Single Origin - Rzemieślnicza Palarnia Kawy
  • Ekspres: Faema Enova A2, Aeropress i inne
  • Młynek: Mahlkonig Guatemala, Hario, Comandante
Odp: Single Origin - Rzemieślnicza Palarnia Kawy
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Lipiec 2014, 09:38:18 »
I jeszcze jedna sprawa: rabaty dla forumowiczów  :taktak:

Co tydzień będziemy proponowali coś fajnego, żebyście cenowo lub ilościowo byli uprzywilejowani.

W tym tygodniu oferta +20%    -   do każdego zamówienia dodajemy 20% kawy, tzn. jeżeli kupicie 1 kg oferowanej przez nas kawy, wyślemy Wam 1,2 kg.

Aby oferta była zrealizowana, proszę podać swój nick w komentarzu do zamówienia.
« Ostatnia zmiana: 28 Luty 2020, 10:53:48 wysłana przez Spinacz »

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4725
Odp: Single Origin - Rzemieślnicza Palarnia Kawy
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Lipiec 2014, 09:39:38 »
Palicie raczej pod ekspres czy alternatywne metody?
« Ostatnia zmiana: 28 Luty 2020, 10:54:01 wysłana przez Spinacz »

Offline Michał Single Mężczyzna

    • Palarnia Single Origin
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 68
    • Single Origin - Rzemieślnicza Palarnia Kawy
  • Ekspres: Faema Enova A2, Aeropress i inne
  • Młynek: Mahlkonig Guatemala, Hario, Comandante
Odp: Single Origin - Rzemieślnicza Palarnia Kawy
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Lipiec 2014, 09:45:08 »
To zależy od kawy - oferujemy wybór stopnia palenia, więc klient, który ma wiedzę może sam to wybrać. Testujemy nasze kawy na ekspresie Faema Enova A2, a także na całej gamie alternatywnych zaparzaczy, na czele z naszym ulubionym Aeropressem.
« Ostatnia zmiana: 28 Luty 2020, 10:54:12 wysłana przez Spinacz »

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4725
Odp: Single Origin - Rzemieślnicza Palarnia Kawy
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Lipiec 2014, 09:46:13 »
A macie jakieś ziarenka, z których szczególnie jesteście dumni? :)
« Ostatnia zmiana: 28 Luty 2020, 10:54:23 wysłana przez Spinacz »

Offline Michał Single Mężczyzna

    • Palarnia Single Origin
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 68
    • Single Origin - Rzemieślnicza Palarnia Kawy
  • Ekspres: Faema Enova A2, Aeropress i inne
  • Młynek: Mahlkonig Guatemala, Hario, Comandante
Odp: Single Origin - Rzemieślnicza Palarnia Kawy
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Lipiec 2014, 09:50:56 »
Jest nas kilku w palarni i każdy ma swojego faworyta. Ja lubię mocno palone kawy z Ameryki Środkowej - Gwatemala, Kostaryka itp. Koleżanka, która zajmuje się logistyką uwielbia z kolei delikatnie wypaloną Yirgacheffe.
Od niedawna mamy ciekawą kawę z Rwandy, ale lada chwila chcielibyśmy wprowadzić jakieś 2 nowe niszowe odmiany. Może zaproponujemy kilka możliwości i zapytamy o nie forumowiczów?
« Ostatnia zmiana: 28 Luty 2020, 10:54:34 wysłana przez Spinacz »

Offline mmorka

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: Single Origin - Rzemieślnicza Palarnia Kawy
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Lipiec 2014, 11:04:24 »
Z kiedy macie crop tej rwandy ?

Wysłane z mojego GT-I9000 przy użyciu Tapatalka

« Ostatnia zmiana: 28 Luty 2020, 10:57:58 wysłana przez Spinacz »

Offline Michał Single Mężczyzna

    • Palarnia Single Origin
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 68
    • Single Origin - Rzemieślnicza Palarnia Kawy
  • Ekspres: Faema Enova A2, Aeropress i inne
  • Młynek: Mahlkonig Guatemala, Hario, Comandante
Odp: Single Origin - Rzemieślnicza Palarnia Kawy
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Lipiec 2014, 21:41:01 »
Z kiedy macie crop tej rwandy ?

Wysłane z mojego GT-I9000 przy użyciu Tapatalka



Rwanda jest z początków tegorocznych zbiorów, z marca.
« Ostatnia zmiana: 28 Luty 2020, 10:58:12 wysłana przez Spinacz »

Offline Michał Single Mężczyzna

    • Palarnia Single Origin
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 68
    • Single Origin - Rzemieślnicza Palarnia Kawy
  • Ekspres: Faema Enova A2, Aeropress i inne
  • Młynek: Mahlkonig Guatemala, Hario, Comandante
Odp: Single Origin - Rzemieślnicza Palarnia Kawy
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Lipiec 2014, 12:12:54 »
Kontynuując jeszcze przez chwilę sprawy off-topicowe (ale w kwestii kawowej), ciekaw jestem Waszych opinii o Kaldi Coffee.

Nasza palarnia działa pod dwoma szyldami. Jako Single Origin wypalamy i sprzedajemy kawy jednorodne. Działamy też pod nazwą Kaldi Coffee i produkujemy 3 kawy: Milano,Venezia i Napoli, które dystrybuujemy przez sklepy, delikatesy itp. Jak Wam się podobają (wizualnie) te kawy?

http://kaldicoffee.pl/
« Ostatnia zmiana: 28 Luty 2020, 10:58:21 wysłana przez Spinacz »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 9061
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Single Origin - Rzemieślnicza Palarnia Kawy
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Lipiec 2014, 12:19:30 »
A np. o wspomnianej Rwandzie możesz napisać coś więcej niż Bourbon? Większość ziaren stamtąd jest odmiany Bourbon.
« Ostatnia zmiana: 28 Luty 2020, 10:58:31 wysłana przez Spinacz »

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4725
Odp: Single Origin - Rzemieślnicza Palarnia Kawy
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Lipiec 2014, 12:26:24 »
Opakowania 250g dają wrażenie "produktu ekskluzywnego", natomiast 1kg... takie zwyczajne. Czego dotyczy słowo "moc"? Jeśli zawartości kofeiny to OK, ale jeśli aromatów, wrażeń smakowych itp. to chyba lepsza byłaby np. "intensywność".
« Ostatnia zmiana: 28 Luty 2020, 10:58:45 wysłana przez Spinacz »

Offline Michał Single Mężczyzna

    • Palarnia Single Origin
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 68
    • Single Origin - Rzemieślnicza Palarnia Kawy
  • Ekspres: Faema Enova A2, Aeropress i inne
  • Młynek: Mahlkonig Guatemala, Hario, Comandante
Odp: Single Origin - Rzemieślnicza Palarnia Kawy
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Lipiec 2014, 14:20:56 »
Opakowania 250g dają wrażenie "produktu ekskluzywnego", natomiast 1kg... takie zwyczajne. Czego dotyczy słowo "moc"? Jeśli zawartości kofeiny to OK, ale jeśli aromatów, wrażeń smakowych itp. to chyba lepsza byłaby np. "intensywność".

Faktycznie, nasze 250g są pozycjonowane raczej jako produkt ekskluzywny - składają się z dobrych ziaren, mają eleganckie opakowania. Cieszą się popularnością, zwłaszcza jako prezenty. Natomiast opakowania 1 kg są kierowane na użytek biur i firm, więc opakowanie musi być nieco bardziej ekonomiczne...
Produkujemy też kawę w opakowaniach indywidualnie zaprojektowanych - jako gadżet marketingowy, np. dla Muzeum Diecezjalnego w Siedlcach zrobiliśmy taką kawę z okazji przypadającego właśnie roku El Greco (mają tam jego obraz) http://kaldicoffee.pl/wp-content/uploads/elgreco_kawa.jpg
Określenie "moc" w naszym zamyśle ma oznaczać właśnie "intensywność". Te kawy są kupowane często przez laików i musieliśmy wybrać takie określnie, które będzie w miarę zrozumiałe...
« Ostatnia zmiana: 28 Luty 2020, 10:58:54 wysłana przez Spinacz »

Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: Single Origin - Rzemieślnicza Palarnia Kawy
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Lipiec 2014, 14:26:59 »
No właśnie, czy można znać jakieś konkrety na temat singli? Metoda obróbki, region, plantacja, profil smakowy, etc?
« Ostatnia zmiana: 28 Luty 2020, 10:59:04 wysłana przez Spinacz »

Offline Michał Single Mężczyzna

    • Palarnia Single Origin
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 68
    • Single Origin - Rzemieślnicza Palarnia Kawy
  • Ekspres: Faema Enova A2, Aeropress i inne
  • Młynek: Mahlkonig Guatemala, Hario, Comandante
Odp: Single Origin - Rzemieślnicza Palarnia Kawy
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Lipiec 2014, 14:30:09 »
A np. o wspomnianej Rwandzie możesz napisać coś więcej niż Bourbon? Większość ziaren stamtąd jest odmiany Bourbon.

Jest to kawa z regionu Kirambo, z plantacji położonej na wysokości 1650-1700 m.n.p.m., obrabiana na mokro, ziarna klasy A1 (wg klasyfikacji rwandyjskiej)

Wg naszych testów najlepiej wychodzi w paleniu średnim (City, City+). Można zrobić z niej espresso, będzie dość oryginalne, ale na pewno lepiej wychodzi w zaparzaczach alternatywnych.
« Ostatnia zmiana: 28 Luty 2020, 10:59:18 wysłana przez Spinacz »

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2594
  • Ekspres: Był Izzo Alex Duetto, Jest Moccamaster, tygielek
  • Młynek: Macap M4D
Odp: Single Origin - Rzemieślnicza Palarnia Kawy
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Lipiec 2014, 15:24:45 »
Piękna rzecz.
Cieszy oko.

« Ostatnia zmiana: 28 Luty 2020, 10:59:30 wysłana przez Spinacz »
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi