Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1067447 razy)

Offline akrool

  • Wiadomości: 164
  • Ekspres: Bezzerà DUO TOP MN
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4875 dnia: 29 Styczeń 2022, 19:52:17 »

Tylko ja zrozumiałem ze kolega nalewa z podwójnej kolby do jednej filiżanki, wiec wtedy celować trzeba w 40-50, a tutaj ma 64g w 35 s, wiec być może w 30s zeszloby do 50g  i wtedy byłoby w okolicach górnej granicy ….
Tak, używam podwójnego sitka.
Kawa jest ciemno palona, blend pod espresso.
Czyli zmielić nieco drobniej i zmniejszyć uzysk do 50 gram - zmieścić się w 30 sekundach ekstrakcji?
Tak bym sugerował ….
"Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów" - Isaac Newton

Dawid1144

  • Gość
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4876 dnia: 29 Styczeń 2022, 20:37:22 »
Tak, musisz drobniej zmielić, proponuję zacząć od standardowych wytycznych, czyli w 25-35 sekund około 30ml espresso i później się uszczęśliwiać, cała reszta to jest fikcja, a na ważenie kawy to już na prawdę trzeba mieć sporo czasu, ale może to być wciągające, moje pojmowanie espresso kończy się co najwyżej na dysku poziomującym, a i tu mam wątpliwości i jeszcze się nie przekonałem bo uważam, że mam dość sprawne palce i lubię sobie podotykać. Espresso najlepiej smakuje w mediolańskiej kafejce, gdy możesz z rana zamienić kilka zdań z drugą osobą, której jeszcze nie znasz i szczerze zamienił bym te wszystkie dyski poziomujące na magazynie itp., na tą kulturę picia kawy, z drugiej strony u nas jak pijesz espresso przy ladzie to jesteś w centrum zainteresowania gości w kawiarni, ale to takie próżne w sumie nie mając za sobą kolejnego klienta w kolejce do espresso. W całym tym syfie mimo wszystko warto mieć tę dobrą kawę chociaż w domu i żyć nadzieją, że kiedyś i u nas się tego doczekamy, ale w obecnym składzie kiepsko to widzę... .


Sugerując się pojemnością wpadamy w jeden problem - crema jest znacznie lżejsza niż kawa. Więc te 30ml może być niemiarodajne. Dlatego obecne trendy są takie żeby mierzyć wagę naparu.

Co do wagi to nie wyobrażam sobie nie ważyć kawy. O ile nie zawsze ważę samo espresso podczas parzenia, bo mniej więcej wiem na oko w którym miejscu bede miał odpowiednią ilość, go ilość kawy która daje do kolby musi byv zważona, robiąc to na oko łatwo wsypać znacznie więcej i doprowadzić do nadekstrakcji.

Co do ratio to robiąc 50g z 16g kawy to trochę za dużo.

Wrzucę zdjęcie właśnie takiego espresso z 16g, uzysk 35g. Wygląda nie najgorzej, i przyzwoicie smakowało 
« Ostatnia zmiana: 29 Styczeń 2022, 20:39:35 wysłana przez Dawid1144 »

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1034
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4877 dnia: 29 Styczeń 2022, 20:54:55 »
Skoro masz dozę 16g to możesz nawet spróbować uzysku w okolicach 30g. Kawa ciemno palona często smakuje lepiej przy mniejszym ratio.

64g to już straszna lura i pewnie solidna porcja goryczy.

Offline akrool

  • Wiadomości: 164
  • Ekspres: Bezzerà DUO TOP MN
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4878 dnia: 29 Styczeń 2022, 20:59:37 »
Co do ratio to robiąc 50g z 16g kawy to trochę za dużo.
To zależy od kawy. Przykładowo na Lavazza gran espresso jest na etykiecie opisane zalecenie - z ok. 14 g kawy! Przy 92stC, 25s powinno dać ok. 20g uzysku, a 30s 25g (w jednej filiżance z podwójnej wylewki). Czyli jaka lejesz do jednej filiżanki to właśnie 50g.
Z innymi kawami jest różnie

Wrzucę zdjęcie właśnie takiego espresso z 16g, uzysk 35g. Wygląda nie najgorzej, i przyzwoicie smakowało 

 resize1642701003420.jpg (332.42 kB, 1783x1508 - wyświetlony 33 razy.)
Wyglada zacnie - z jakiej to kawy?
« Ostatnia zmiana: 29 Styczeń 2022, 22:35:42 wysłana przez akrool »
"Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów" - Isaac Newton

Dawid1144

  • Gość
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4879 dnia: 29 Styczeń 2022, 23:05:49 »
Co do ratio to robiąc 50g z 16g kawy to trochę za dużo.
To zależy od kawy. Przykładowo na Lavazza gran espresso jest na etykiecie opisane zalecenie - z ok. 14 g kawy! Przy 92stC, 25s powinno dać ok. 20g uzysku, a 30s 25g (w jednej filiżance z podwójnej wylewki). Czyli jaka lejesz do jednej filiżanki to właśnie 50g.
Z innymi kawami jest różnie

Wrzucę zdjęcie właśnie takiego espresso z 16g, uzysk 35g. Wygląda nie najgorzej, i przyzwoicie smakowało

 resize1642701003420.jpg (332.42 kB, 1783x1508 - wyświetlony 33 razy.)
Wyglada zacnie - z jakiej to kawy?

Dokanczam jeszcze kawę z marketu, nazywa się gimoka aurum, wygląda dobrze bo jest 40% robusty i stąd taka ładna crema. Mam już na półce kawę speciality, jak tylko skończę tą z marketu to się za nią wezmę.

Ale ta kawę speciality to też kupiłem z domieszką 20% robusty. Jakoś nie przepadam za 100% arabiką, jest trochę za kwaśna dla mnie

Offline Edtheduck

  • Wiadomości: 27
  • Ekspres: Oscar II
  • Młynek: Eureka Specialita
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4880 dnia: 31 Styczeń 2022, 06:43:36 »
Tak to teraz wygląda.
29 sekund i około 42 gramy naparu.

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1435
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4881 dnia: 31 Styczeń 2022, 07:26:27 »
Liczy się czas od momentu włączenia pompy.  Trzeba trochę skrócić czas i uzysk.
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline Edtheduck

  • Wiadomości: 27
  • Ekspres: Oscar II
  • Młynek: Eureka Specialita
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4882 dnia: 31 Styczeń 2022, 19:06:01 »
Liczy się czas od momentu włączenia pompy.  Trzeba trochę skrócić czas i uzysk.
Liczyłem czas od wciśnięcia guzika na ekspresie :)
To chyba już czas w normie?

Dawid1144

  • Gość
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4883 dnia: 31 Styczeń 2022, 20:14:17 »
Liczy się czas od momentu włączenia pompy.  Trzeba trochę skrócić czas i uzysk.
Liczyłem czas od wciśnięcia guzika na ekspresie :)
To chyba już czas w normie?

Zdecydowanie lepiej niż to co opisywałeś wcześniej .

Ale wygląd wyglądem, a jak smakowało? Nie wiem jakiej kawy używasz, w dobrych kawach zawsze jest opis tego jakie nuty smakowe można wyczuć .
« Ostatnia zmiana: 31 Styczeń 2022, 20:18:44 wysłana przez Dawid1144 »

Offline Edtheduck

  • Wiadomości: 27
  • Ekspres: Oscar II
  • Młynek: Eureka Specialita
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4884 dnia: 31 Styczeń 2022, 20:52:28 »

Zdecydowanie lepiej niż to co opisywałeś wcześniej .

Ale wygląd wyglądem, a jak smakowało? Nie wiem jakiej kawy używasz, w dobrych kawach zawsze jest opis tego jakie nuty smakowe można wyczuć .

To kawa od manufaktury kawy, w smaku wyczuwalna gorzka czekolada.
Choć ja przeważnie i tak piję z mlekiem, więc smak łagodniejszy.

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1435
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4885 dnia: 31 Styczeń 2022, 22:53:07 »
Liczy się czas od momentu włączenia pompy.  Trzeba trochę skrócić czas i uzysk.
Liczyłem czas od wciśnięcia guzika na ekspresie :)
To chyba już czas w normie?

W porządku. Myślałem, że waga liczy czas od pierwszej kropli.

http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline ktm777

  • Wiadomości: 16
  • Ekspres: Ascaso Dream
  • Młynek: Ascaso I-1 mini
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4886 dnia: 02 Luty 2022, 21:18:02 »
Ponieważ to mój pierwszy post na Forum, witam wszystkich.
Poradźcie proszę, w jakim kierunku iść dalej, bo utknąłem :sciana:
Młynek i ekspres jak w stopce. Próbuję uzyskać zbalansowane espresso, póki co walczę z przewagą 14 cytryn.
Kawa świeża (10-14 dni od palenia, Mujeres), doza 16g, uzysk 32g w 30 sekund, ładna krema, ciastko bez znaków tunelowania, więc niby książkowo, niestety przewaga „nut owocowych” zbyt mocna jak dla mnie.
Którą drogę wybrać: drobniejszy przemiał, wydłużenie ekstrakcji ewentualnie nieco lżej tamperem, czy odwrotnie: grubszy przemiał, jeszcze lżejsze ubicie. Ekspres podstawowy, z temperaturą czy ciśnieniem zbytnio nie powalczę, pozostaje praca na młynku, ten z kolej ma dużą retencję, boję się, że mi ziaren zabraknie na wszystkie testy :hihihi: Nie ukrywam, że liczę na odzew osób, które mają/miały styczność z SB Ascaso.

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4887 dnia: 03 Luty 2022, 07:56:26 »
Kawa świeża (10-14 dni od palenia, Mujeres)

Tu masz odpowiedź. Jedni forumowicze twierdzą, że odbierają espresso z niej jako lekko kwaskowate dla innych to 14 cytryn. Różnice w percepcji głównie.
Możesz próbować zwiększyć poziom ekstrakcji, czy to przez zwiększenie uzysku powyżej 1:2 lub/i zmielić drobniej i wydłużyć czas ekstrakcji. Nie przejmuj się siłą ubicia, rób jak zwykle.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline axis

  • Wiadomości: 18
  • Ekspres: Ascaso Dream PID
  • Młynek: Allground Sense
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4888 dnia: 03 Luty 2022, 09:41:24 »
Cześć. To mój pierwszy post, więc witam wszystkich fanów kawy.
Mam pytanie, może ktoś mi udzieli odpowiedzi. Kupiłem w grudniu Dream PID i nie jestem w stanie uzyskać poprawnego espresso, ciśnienie ustawione na ślepym sitku, sitko podwójne 14 g kawy, ciśnienie na manometrze ledwo przekracza 8 bar, a 55-60 ml dobija w ponad 50 sekund. Jak zmniejszę gradację, to ciśnienie spada znacznie poniżej oczekiwanego. Co mogę zrobić, żeby skrócić czas a nie zmniejszać ciśnienia?

Online pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4889 dnia: 03 Luty 2022, 11:37:25 »
Grubiej zmielić i zwiększyć dozę.
I popracować na dobrą dystrybucją kawy w sitku.
Dream PID ma chyba też możliwość preinfuzji, warto skorzystać.
Do tego zacznij od mniejszego uzysku, 15 gram kawy - > 30 gram w filiżance. (w około 30-35 sekund)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi