Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1069054 razy)

Offline hwr

    • -
  • Wiadomości: 26
  • Ekspres: -
  • Młynek: Comandante
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4800 dnia: 04 Grudzień 2021, 18:14:10 »
To fakt - filiżanka zimna - może dlatego. Już grzeje :)

Za każdym razem zostaje mi delikatne błoto w porta filtrze. Zmieliłem teraz trochę grubiej, zwiększyłem dozę i docisk i to samo :)

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4845
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4801 dnia: 04 Grudzień 2021, 18:22:22 »
Nie zwiększać a zmniejszać grubość w takiej sytuacji. Drobniejsze mielenie, mniejsza doza, po ubiciu górna krawędź tampera ma się pokrywać z krawędzią sitka.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline hwr

    • -
  • Wiadomości: 26
  • Ekspres: -
  • Młynek: Comandante
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4802 dnia: 06 Grudzień 2021, 13:23:36 »
Ok, wyniki z dzisiaj:
Doza - 15g
Czas - 26-27 sęk
Uzysk - 36g

Espresso trochę rozwodnione, bez cremy i w filtrze błoto:)

Zmniejszyć uzysk? Zmienić stopień zmielenia?

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4803 dnia: 06 Grudzień 2021, 13:48:24 »
Bez cremy? A co to za kawa, jak dawno temu palona? Wodą w portafitrze się nie przejmuj, ważne to, co w filiżance. Przed piciem, kawę w filiżance zamieszaj porządnie.
« Ostatnia zmiana: 06 Grudzień 2021, 13:50:39 wysłana przez krystians »

Offline hwr

    • -
  • Wiadomości: 26
  • Ekspres: -
  • Młynek: Comandante
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4804 dnia: 06 Grudzień 2021, 14:29:58 »
Crema jest na początku ale bardzo krótko się utrzymuje - chwile po zaparzeniu zaczyna prześwitywać. Peru z Hard Beans. Zamówiłem Jeszce Arcaffe. :)

Offline MarcinK Mężczyzna

  • Wiadomości: 249
  • Ekspres: Quick Mill Carola PID, V60, AP, FP
  • Młynek: Aergrind, Kazak Tura, Niche Zero
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4805 dnia: 06 Grudzień 2021, 14:42:23 »
Hej, pamiętaj o wygrzaniu ekspresu ok 30-40 minut.

Najlepiej zaopatrz się też w NPF. Wtedy będziesz widział czy ekstrakcja jest ok i będziesz wiedział, czy poprawić dystrybucję. Polecam WDT. Poczytaj o tym :)

Ps. Czy używasz firmowego sitka -18g. Stety/niestety moim zdaniem jest ono dużo trudniejsze niż np. sitko VST lub chociażby potrójne 21 g które być może miałeś w zestawie?

Offline hwr

    • -
  • Wiadomości: 26
  • Ekspres: -
  • Młynek: Comandante
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4806 dnia: 06 Grudzień 2021, 14:54:57 »
Używam sitka z zestawu podpisanego 2 coffees 14g. :)
Wchodzi do niego ok 16g - jakżeby po ubiciu zrównały się krawędzie tampera i sitka :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4807 dnia: 06 Grudzień 2021, 14:57:07 »
Bardziej tu chodzi o to, by powierzchnia kawy w sitku nie przylegała za bardzo do prysznica. Między jednym a drugim powinien być jakiś minimalny dystans. Kawa w trakcie zaparzania pęcznieje, zwiększa swoją objętość -- trzeba to przewidzieć, odpowiednio pakując ją w sitku. Może lepiej będzie, gdy zaczniesz od Arcaffe -- zawsze to konkretnie wypalone kawy.
« Ostatnia zmiana: 06 Grudzień 2021, 15:07:01 wysłana przez Antonio »

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4845
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4808 dnia: 06 Grudzień 2021, 15:18:56 »
Czy sitko które używasz nie jest przypadkiem z podwójnym dnem ?
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline hwr

    • -
  • Wiadomości: 26
  • Ekspres: -
  • Młynek: Comandante
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4809 dnia: 06 Grudzień 2021, 15:37:06 »
Nie - używam podwójnego - opisane na boku „2 coffees 14 g”

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4845
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4810 dnia: 06 Grudzień 2021, 15:51:21 »
A jaki symbol jest wygrawerowany po tych 14g ?
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline hwr

    • -
  • Wiadomości: 26
  • Ekspres: -
  • Młynek: Comandante
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4811 dnia: 06 Grudzień 2021, 15:56:37 »
I.1605

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4845
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4812 dnia: 06 Grudzień 2021, 16:00:29 »
W porządku. To jest sitko tradycyjne. Spróbuj na innej kawie.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline hwr

    • -
  • Wiadomości: 26
  • Ekspres: -
  • Młynek: Comandante
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4813 dnia: 06 Grudzień 2021, 16:06:10 »
Ale na początku faktycznie parzyłem na zlym sitku:)

Offline hwr

    • -
  • Wiadomości: 26
  • Ekspres: -
  • Młynek: Comandante
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4814 dnia: 08 Grudzień 2021, 23:49:55 »
Przyszła arcaffe mokacrema.
Doza - 15.5 - robiłem test monety - przy tej dozie 10gr odciska
sie bardzo delikatnie na powierzchni kawy.
Uzysk - 30
Czas - 35s (trochę długo)
Tak to wyglada podczas parzenia - youtube.com/shorts/M4edkg1iEGA?feature=share


Smak - nie ma dużo kwasu ale kawa wydaje mi się trochę rozwodniona. Mam teraz COVID - niewykluczone, ze mam jakieś zaburzenia smaku bo wszystko wskazuje na to, ze powinno być względnie ok.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi