Czas na podsumowanie nowych kaw
EspressoDominikana Finca Ibonna - Dominikana u bas po raz pierwszy, dużo nut kakaowych, słodka, o niskiej kwasowości. Alternatywa dla Brazylii Sweet Harmony, która nie jest z Brazylii.
Nikaragua Martha Castilblanco - bardzo słodka i owocowa, spore uderzenie cytrusów zmieszane z czekoladą/marcepanem. Interesujący finisz kandyzowanych wiśni. Bardzo fajna kawa!
Tanzania Aranga PB - bardzo uniwersalna i smaczna. Poprzednio mieliśmy Tanzanię Amkeni - ta działa podobnie, ale jest ciut bardziej owocowa od tamtej. Dłuższe szoty wychodzą słodko, a szybsze pokażą jej afrykański charakter. Bardzo smaczne americano, cappuccino również.
Brazylia/Ekwador - to jest bardzo dobre piciu, oba ziarna świetnie się uzupełniają. To jest taki złożony i niezwykle przyjemny klasyk, palimy go odrobinę jaśniej dzięki czemu kawy pokazują swoją głębię. Co mnie zdumiewa, to fakt że kwiatowości mieszance nadaje Brazylia. To kwiatowość w stronę róży. Ekwador przynosi cytrusy, kandyzowane owoce a oba ziarna spotykają się w sferze migdałów i czekolady. Delikatniejsza propozycja, ale bardzo uniwersalna i pije się z dużym uśmiechem na twarzy.
PrzelewyDR Konga Kavumu - klasyczna propozycja z dużą porcją słodyczy, ale jak przestygnie to potrafi zaskoczyć. Kto lubi "kwaśniaki" z Afryki raczej nie powinien sięgać po te ziarenka. Natomiast polecam ją wszystkim poszukującym fajnej kawy codziennej.
Rwanda Rushashi-Ishema - klasyka z Rwandy, lekki herbaciano-brzoskwiniowy washed
Ekwador Cruz Loma Honey - ziarenka, które powinni docenić wszyscy lubiący balans w naparze. Ma taki moment, że przypomina nam delicje pomarańczowe. Im zimniejsza, ty, więcej cytrusów. Polecamy przelewać odrobinę szybciej - w granicach 2:10-2:20/300ml. W Aeropresie wychodzi z niej sporo owoców. Zdecydowanie Cruz Loma ma coś w sobie, błyszczała na stole cuppingowym jak przyszły do nas sample. Błyszczy solo w przelewie, również w mieszance z Brazylią. To taka kawa, która ma sprawiać przyjemność.
Ekwador El Rocio Caturra/Gesha - w kwestii jakości to samo co wyżej, jest super. Dużo delikatnych akcentów: kwiatowość, kremowość, dużo subtelnych i różnorodnych owoców. Nie pamiętam z którego zaparzacza i w który dzień po wypaleniu, ale pokazała nam się taka etiopska bergamotka. Napar nie krzyczy, mieni się różnymi smakami i można dać się uwieść.
W opisie na stronie jest sporo informacji dlaczego tak trudno o ziarna z Ekwadoru i dlaczego rolnicy z tego kraju mają trudniej, niż inni. Mam nadzieję, że będzie ostatecznie zainteresowanie, które przełoży się na zakup (czyt. wsparcie) w kolejnym roku. Jakość tych kaw jest po prostu fantastyczna, są droższe bo inaczej w Ekwadorze nie da rady produkować. Ta nawet nie są mikroloty, cały zbiór danej partii to średnio 100-150kg czyli 2-3 worki. Opisy jakie dostaliśmy można byłoby zawrzeć w 3-4 zdaniach a jest w nich zawarte czyjeś 10-15 lat pracy, CV się tutaj nie rozwija na kilka stron, jest ciężka i wieloletnia mrówcza praca.
OmniroastUganda Mitapila - kto polubił się z Kolumbią Tabi 2-3 miesiące temu, ten raczej będzie zadowolony z Ugandy. Dużo naturalnej słodyczy jak w Tabi, nuty malin i suszonych owoców (mango?). Nie są identyczne, ale uważam że Uganda może spokojnie czarować w espresso. Daje bez problemu radę z mlekiem w cappuccino, co jest zawsze najlepszym testem "lepkości" dla omniroastu. W przelewie przypomina nam ciemną czekoladę Studenstka, z kwaskowatymi żelkami i finiszem suszonego mango, który dłuuuugo się ciągnie.
Omniroasty znalazły się w osobnym dziale, są teraz 2 i postaram się, żeby takie minimum zostało.
Nowa
cascara pochodzi z Rwandy i zaryzykuję stwierdzenie, że jest tak dobra jak poprzednia tylko bardziej złożona. Jak zwykle miód, śliwki, owoce suszone, trochę świeżych cytrusów prosto z originu. Zostawia taki delikatnie kwiatowy finisz, co mnie bardzo pozytywnie w niej zaskakuje. Nie jest kwaśna, raczej wyważona i ciekawa.
Bardzo dużo nowości! Mam nadzieję, że udało się je odpowiednio wyważyć i będą Wam smakować.
----------
Końcówki:
Pink Bourbon przelew 3kg
Burundi Izuba przelew 8kg
Nikaragua Los Milagros przelew 7kg
Kolumbia Villamaria espresso 1kg
Bezka Gwatemala espresso 5kg
Nikaragua Las Brumas espresso 15kg
Pozdrawiam,
Paweł