Autor Wątek: Aeropress  (Przeczytany 438873 razy)

Offline kabzior

  • Wiadomości: 648
  • Ekspres: Bianka v3; AP; v60
  • Młynek: Mignon Specialita, 1Zpresso Q2
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1935 dnia: 13 Październik 2022, 15:02:37 »
mieszam

Trząchając APem czy przy użyciu tej szpatułki dołączonej?

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5466
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrocks mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1936 dnia: 13 Październik 2022, 16:57:58 »
Najlepiej mi się miesza małą łyżeczką,  bo można to robić dość dynamicznie nie rozlewając, ew. mieszadłem do drinków. Dobrs dynamika dużo pomaga w kwestii ekstrakcji. Natomiast w oryginale mistrz Sławomir Saran miesza bardzo zachowawczo 3x drewnianą szpatułką, zbliżoną do tej od AP. Aczkolwiek piłem napar od mistrza i osobiście wolę dynamiczniejsze mieszanie, dające bardziej intensywne napary. Jednsk na zawodach ważniejsza jest powtarzalność i balans.
« Ostatnia zmiana: 13 Październik 2022, 17:08:36 wysłana przez krystians »

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5466
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrocks mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1937 dnia: 13 Październik 2022, 23:10:20 »
@THRaKeD @kabzior przepraszam, korekta: temperatura powinna być ok. 96 °C w przepisie, bo takiej używam. Ostatnio jej nie mierzyłem, gotuję w zwykłym czajniku bez termometru i zalewałem po prostu po ustabilizowaniu wody. Dziś zmierzyłem tę temperaturę, gdy woda całkowicie się uspokaja u mnie w czajniku i jest to 95,5 - 96 °C.  Sławek używa 97°, ale mieli grubiej i mniej miesza. 

Jeśli ktoś może, to niech scali z poprzednim postem (minął czas) i skoryguje przepis https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=68.msg262894#msg262894
« Ostatnia zmiana: 13 Październik 2022, 23:17:03 wysłana przez krystians »

Offline Sshim278

  • Wiadomości: 131
  • Ekspres: V60, Chemex, Aeropress
  • Młynek: Comandante MK4
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1938 dnia: 14 Październik 2022, 11:30:39 »
@THRaKeD @kabzior przepraszam, korekta: temperatura powinna być ok. 96 °C w przepisie, bo takiej używam. Ostatnio jej nie mierzyłem, gotuję w zwykłym czajniku bez termometru i zalewałem po prostu po ustabilizowaniu wody. Dziś zmierzyłem tę temperaturę, gdy woda całkowicie się uspokaja u mnie w czajniku i jest to 95,5 - 96 °C.  Sławek używa 97°, ale mieli grubiej i mniej miesza. 

Jeśli ktoś może, to niech scali z poprzednim postem (minął czas) i skoryguje przepis https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=68.msg262894#msg262894

Jakiś czas temu pytałem o przepis na aeropress dający napar najbliższy V60. Ten przepis przywrócił mi wiarę w aeropress. Etiopia Welena z Johan&Nyström w tym przepisie wychodzi lekka i kwiatowa, pomimo drobnego mielenia i blisko 3 minut zaparzania. Dla mnie duże zaskoczenie. I bypass zimnej wody to też super pomysł, kawa w kubku od razu ma idealną temperaturę do picia. Gorzej jak ktoś wyciska do serwera, w nim kawa stygnie bardzo szybko.

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5466
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrocks mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1939 dnia: 14 Październik 2022, 17:20:46 »
Cieszę się, że przepis się sprawdza.

Offline THRaKeD Mężczyzna

  • Wiadomości: 22
  • Ekspres: AeroPress, kawiarka
  • Młynek: Timemore C2
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1940 dnia: 17 Październik 2022, 08:43:25 »
Sprawdza się :)
W weekend zrobiłem polecaną przez Ciebie Etiopię od Gorana. Rzeczywiscie, w porównaniu z przepisem Hoffmanna, wg "Twojego" napar wychodzi pełniejszy, z większym body (jeżeli to co czuję określa się jako "body").
Natomiast czuję, że jednak zastosuję sie do rady z tego forum i przestanę kupować wiele różnych kaw - raczej kupię większą ilość jednej, no góra dwóch co jeszcze zmniejszy ilość zmiennych i pozwoli bardziej uczyć się parzenia kawy.

Offline Sshim278

  • Wiadomości: 131
  • Ekspres: V60, Chemex, Aeropress
  • Młynek: Comandante MK4
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1941 dnia: 17 Październik 2022, 11:01:10 »
Moim ulubiony ostatnio uniwersalnym przepisem w AP jest przystosowany przeze mnie przepis Sławka Sarana.
@krystians Potrafisz wyjaśnić skąd tak duże różnice w czasie parzenia dla metody Sarana i dla Twojego przepisu? Mistrzowski przepis Sławka z 2020 roku to 1:45 +20s przeciskanie, na YouTube Czarnej Fali pokazuje parzenie z czasem 1min +20s przeciskanie. Twój przepis to 2:20 +20s. Jak to jest że każdemu wychodzi smacznie? Wszystko załatwia grubość mielenia? Ale ja przy Twoim przepisie mielę dość drobno, a żeby kawa zaparzyła się w 1:20 to chyba trzeba mielić jak do kawiarki.

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5466
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrocks mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1942 dnia: 17 Październik 2022, 11:14:51 »
Jak widziałem gdzieś jakiś przepis spisany, to był dziwnie opisany, bodajże po zamieszaniu i dolaniu wody zaczynano liczyć czas. Ja byłem na zawodach, na których Sławek wykorzystywał ten przepis i na tej podstawie stwozrzyłem swoją wersję. Może być, że pamięć mi zrobiła jakiegoś psikusa. Jednak jak pamiętam tam łączny czas był ok. 2:40 (od wsypania kawy do przeciśnięcia). W każdym razie najważniejsze jest żeby było smacznie :) I to jest fajne w AP, że każdy może zrobić własny smaczny przepis. Każdy ma trochę inny chociażby młynek i kawę. Mistrz mieli na EK43, ja na kinu, Ty na jeszcze innym młynku, inne mamy wody itd. :) Konieć końców ważne żeby przepis się każdemu sprawdzał, dlatego nie ma co się trzymać sztywno.
« Ostatnia zmiana: 17 Październik 2022, 11:25:31 wysłana przez krystians »

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5466
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrocks mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1943 dnia: 28 Październik 2022, 00:46:05 »
Polak Mistrzem Szwecji?

Offline cezary.pl

  • Wiadomości: 51
  • Ekspres: SUPERKOP + inne alternatywne urządzenia.
  • Młynek: Comandante C40 MK4 + Red Clix
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1944 dnia: 02 Grudzień 2022, 23:44:47 »
Aeropress świetnie się nadaje do filtrowania alkoholowych owocowych nalewek. :)
Na sitko położyłem wacik do demakijażu, na to właściwy filtr od Aero i skręciłem z cylindrem.
Lwia część nalewki przeleciała grawitacyjnie, końcówkę przecisnąłem tłokiem.
Wiem, urządzenie nie jest przeznaczone do kontaktu z alkoholem etylowym, zwłaszcza tworzywo tłoka, ale myślę, że przez tak krótki czas mu nie zaszkodzi.

Offline BuahahaXD

  • Wiadomości: 6
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1945 dnia: 28 Grudzień 2022, 22:30:03 »
Mam pytanie o Fellow Prismo.
W czym będzie lepszy pojedynczy filtr papierowy vs pojedynczy filtr papierowy + Prismo?

Zauważyłem, że przy opcji nr 2 nic się nie wyleje w metodzie klasycznej. Domyślam się, że to na plus Prismo.
Czy kształt nasadki może wygenerować "tunel" na środku?

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5466
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrocks mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1946 dnia: 29 Grudzień 2022, 14:33:43 »
Mi osobiście nie przeszkadza te kilkadziesiąt kropel które się przesączą przez filtr, przed założeniem tłoka, w klasycznym ustawieniu. Prismo jak dla mnie ma tylko sens jeśli chce się mieć w kawie więcej olejków/ nie używać papieru, czyli bez papierowego filtra.
« Ostatnia zmiana: 29 Grudzień 2022, 14:36:51 wysłana przez krystians »

Offline Pamiko Mężczyzna

  • Wiadomości: 15
  • Ekspres: Sage, Aeropress,De Longhi.
  • Młynek: Eureka,Hario
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1947 dnia: 07 Styczeń 2023, 01:00:36 »
Pierwsza kawa z Aeropress zrobiona , jest całkiem dobrze😊

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi