Autor Wątek: Clever Dripper  (Przeczytany 79972 razy)

Offline Expel Mężczyzna

  • Wiadomości: 894
    • Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
Odp: Clever Dripper
« Odpowiedź #60 dnia: 19 Luty 2016, 16:21:19 »
Przelewanie zawsze zwalnia, nawet po przesianiu, ale z tego mlynka bez przesiewania nawet nie ma co wsypywać kawy do clevera. Wie przesiej i sprawdź. Wg mnie minuta od położenia powinna wystarczyć na przelanie.

Offline kano Mężczyzna

  • Wiadomości: 92
  • Ekspres: AeroPress, Dripper Hario, Clever Dripper, FrenchPress, Kawiarka, Fellow Prismo
  • Młynek: Porlex Mini
Odp: Clever Dripper
« Odpowiedź #61 dnia: 19 Luty 2016, 17:57:31 »
Zwolniło na tyle, że przy 320ml wody i 20g ziarna w ciągu 2:30 się nie przelało.

Sugerujesz:
0:00 - zalanie - preinfuzja
0:30 - dolewka
1:00 - odstawienie na dzbanek/kubek ??

Ile czasu maksymalnie powinno to się przelewać?
Nie lubię kwaśnej kawy, także całość gdzieś do 4min maks?

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Clever Dripper
« Odpowiedź #62 dnia: 19 Luty 2016, 18:12:50 »
Zawsze się zastanawiam po co preinfuzja przy pełnym zalaniu? Nie sprawdziłem jeszcze w bezpośrednim porównaniu, ale clevera zalewam jak w cuppingu, od razu całą wodę mocnym strumieniem aby wszystko wzbudzić i wymieszać. Potem na kubek (z przełamaniem kożucha lub bez).

Offline kano Mężczyzna

  • Wiadomości: 92
  • Ekspres: AeroPress, Dripper Hario, Clever Dripper, FrenchPress, Kawiarka, Fellow Prismo
  • Młynek: Porlex Mini
Odp: Clever Dripper
« Odpowiedź #63 dnia: 19 Luty 2016, 19:05:08 »
Co to jest przełamanie kożucha?
Chodzi o tę piankę przy zalewaniu? Zawsze mi się to podobało w normalnym dripie :-)

Czyli zalewasz mocnym strumieniem i nawet nie mieszasz?
Ile czekasz od zalania do odstawienia Clevera na kubek?

Offline joonecky Mężczyzna

  • Wiadomości: 960
Odp: Clever Dripper
« Odpowiedź #64 dnia: 19 Luty 2016, 19:23:28 »
Co to jest przełamanie kożucha?
Jak wlewasz wodę do kawy, to na powierzchni tworzy się "kożuch" z ziaren kawy, który unosi się na powierzchni dopóki nie przełamiesz go np. łyżeczką.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Clever Dripper
« Odpowiedź #65 dnia: 20 Luty 2016, 10:33:40 »
Ile czekasz od zalania do odstawienia Clevera na kubek?

Parzenie 2 - 3 minuty, zależnie od kawy. A przelewanie trwa około minuty. Jeżeli masz problem ze zbyt długim przelewaniem, to spróbuj grubiej mielić ziarenka albo parz trochę mniejsze ilości kawy.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5082
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Clever Dripper
« Odpowiedź #66 dnia: 30 Sierpień 2017, 20:27:46 »
Trochę wykopię, żeby nowego nie zakładać.

Jakaś prosta metoda na CD? Posiadam takiego, ale brak mi pomysłu jak go sensownie używać. Nie wiem czy po prostu wsypać i zalać, czy korzystać jak z FP albo może w zupełnie inny sposób... Ktoś coś podpowie?

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Clever Dripper
« Odpowiedź #67 dnia: 30 Sierpień 2017, 21:25:05 »
Zalewasz, czekasz 2-3 minuty, stawiasz aby przelać i już.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Clever Dripper
« Odpowiedź #68 dnia: 30 Sierpień 2017, 21:25:55 »
Nic o tym nie piszą w Internecie, nie ma żadnego filmu na Youtube?
To proste bardzo. Wsypać, zalać, wymieszać, poczekać parę minut, wymieszać, uruchomić zawór nad kubkiem.

Offline PanDemonium Mężczyzna

  • Wiadomości: 52
  • Ekspres: R58, Moccamaster, V60, Kalita, APress, Baletti
  • Młynek: Olympus 75E, Iron ❤, Svart, Skerton, Slim
Odp: Clever Dripper
« Odpowiedź #69 dnia: 30 Sierpień 2017, 21:31:01 »
Ja stosuję dwie metody (400g wody, 24-28g kawy, przelany filtr, waga ze stoperem):

Metoda A - dla leniwych i starszych kaw, grubsze mielenie - zalewam wodą (całą) kawę w 10-15s, zakrywam na 60s, odkrywam i mieszam delikatnie, zakrywam na 90s, przelewam do serwera (45-60s).

Metoda B - zalewam 100g wody i delikatnie mieszam by całość kawy się namoczyła i odgazowała (~30s), dolewam resztę wody (~10s), zakrywam na 2-2,5 min. Stawiam na serwerze i przelewam mieszając delikatnie  przez 5-10s po powierzchni. Przelewanie trwa zazwyczaj dłużej (90s) bo po mieszaniu filtr przytyka się drobinami. Odsianie pyłu poprawia smak i skraca czas.

Do mieszania używam pałeczki do ryżu :-D.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpień 2017, 21:33:12 wysłana przez PanDemonium »

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3457
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Clever Dripper
« Odpowiedź #70 dnia: 30 Sierpień 2017, 21:33:43 »
Zerknij tu

Ale generalnie
30g na 500ml - przemiał tylko troche grubszy niż ta sama doze robiłbyś w Hario/Kalita.
Zalewasz kawę szybko wodą, koło 95 C.
Mieszasz delikatnie.
Zamykasz. (niektórzy mieszają jeszcze znowu tak po minucie żeby zanurzyć kawę która zbiera się na powierzchni, niektórzy to mieszanie robią zamiast pierwszego. )
Miedzy 2 a 4 minuta, otwierasz, mieszasz i na dzbanek. Powinno przelecieć w czasie nie dłuższym niż 1.5 minuty.


Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Clever Dripper
« Odpowiedź #71 dnia: 30 Sierpień 2017, 21:38:55 »
500ml jest tak blisko granicy filtra, że równie dobrze można skakać na linie ;)

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5082
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Clever Dripper
« Odpowiedź #72 dnia: 30 Sierpień 2017, 21:42:53 »
Nic o tym nie piszą w Internecie, nie ma żadnego filmu na Youtube?
To proste bardzo. Wsypać, zalać, wymieszać, poczekać parę minut, wymieszać, uruchomić zawór nad kubkiem.
Owszem, że są informacje w internecie. Ale wolę tu zapytać i tu napisać o efektach, jakieś takie przyzwyczajenie do forum... Jutro zacznę w pracy od leniwej metody, nie wiem jak zareagują na takie skomplikowane procedury :D

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3457
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Clever Dripper
« Odpowiedź #73 dnia: 30 Sierpień 2017, 21:47:53 »
500ml jest tak blisko granicy filtra, że równie dobrze można skakać na linie ;)
Wystarczy espresso przed na poprawę koncentracji :) Jest prawie pod korek to prawda, ale dzięki temu np, na wyjazdach odmierzam sobie tylko porcje kawy przed, nie biorę wagi, a wodę leję już na oko do pełna :)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Clever Dripper
« Odpowiedź #74 dnia: 30 Sierpień 2017, 22:15:36 »
W tym szaleństwie jest metoda :szampan:

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi