Autor Wątek: Waga  (Przeczytany 187429 razy)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Waga
« Odpowiedź #30 dnia: 01 Marzec 2014, 12:31:38 »
Oki, pomierzyłem.

Po wrzuceniu do szklanki z wrzątkiem reakcja jest natychmiastowa, ale aktualizacje są ograniczone stopniami (10°C?), potem co 5s aktualizuje. Do ostatecznych 80°C czekałem ~30s. W drugą stronę trwa to dłużej, bo pręcik stalowy, więc nagrzany wolniej stygnie. Do 20°C temp. pokojowej może i 2min. potrwa.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4889
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Waga
« Odpowiedź #31 dnia: 01 Marzec 2014, 13:43:43 »
Temperatura jest pokazywana co 10°C?

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Waga
« Odpowiedź #32 dnia: 02 Marzec 2014, 00:21:18 »
Nie, jest pokazywana dokładnie, ale zdaje mi się, że jeden skok po 5 s. aktualizacji nie przekracza 10°C.

Elektus

  • Gość
Odp: Waga
« Odpowiedź #33 dnia: 03 Marzec 2014, 09:58:11 »
Wybór padł na Beurer KS 36:) zastanawialem sie nad tamdemem tak jak pisał donkiszot, ale ze ta bedzie bardziej uniwersalna:)

Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: Waga
« Odpowiedź #34 dnia: 20 Marzec 2014, 16:56:37 »
Ta jest śliczna. Mogła by kosztować jednak ciut mniej.. http://www.acaia.co

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Waga
« Odpowiedź #35 dnia: 20 Marzec 2014, 19:25:08 »
Taaa i do tego jeszcze białe słuchaweczki......

ps. powiedzcie co jest z tym "białym"? lansik i co jeszcze??  :wow2:

Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: Waga
« Odpowiedź #36 dnia: 20 Marzec 2014, 19:59:19 »
Bardziej od koloru pociągają mnie te dodatki w postaci apki, gładkiego designu, prostej funkcji nie wyłączania wagi gdy coś na  niej stoi itp.

Żałuję, że nie wiedziałem o niej kiedy była na kickstarterze. Wówczas można było ją zarezerwować za mniej niż połowę obecnej ceny (i w różnych kolorach).

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Waga
« Odpowiedź #37 dnia: 20 Marzec 2014, 23:09:39 »
Off-Topic:
Design jakby znajomy. Mam KVM Belkina który wygląda tak jak ta waga :D I też na nim mogę kawiarkę postawić
http://content.hwigroup.net/images/products/xl/055455/belkin_switch2_for_mac_mini.jpg
Waga



Mogę go zamienić na coś kawowego do przelewania ;)
« Ostatnia zmiana: 17 Czerwiec 2014, 18:26:47 wysłana przez DrUsagi »
LMWDP #469

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4402
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Waga
« Odpowiedź #38 dnia: 17 Czerwiec 2014, 18:17:41 »
Odnośnie wagi spytam. Co dokładnie ważycie rozumiem że ziarno do mielenia. Ale własnie może podzielicie się do czego służy wam waga. Sam własnie zakupiłem wagę. Kładę na niej młynek taruje i odmierzam dokładnie 7 gr na espresso. Tak jak w pytaniu proszę o przykłady.

literówkę poprawiłem
« Ostatnia zmiana: 17 Czerwiec 2014, 18:34:08 wysłana przez fux »

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Waga
« Odpowiedź #39 dnia: 17 Czerwiec 2014, 18:24:29 »


A w temacie wagi - ważę ile kawy w sitku, a potem ile płynu w filiżance (to czasem). Ważę kawę do alternatywy i wodę.
Sporo było o tym na HB w tym wątku - to w temacie kolby bardziej, ale 11 stron warto przejrzeć :P
« Ostatnia zmiana: 17 Czerwiec 2014, 18:34:24 wysłana przez fux »
LMWDP #469

Offline Mario Barista Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 577
  • Ekspres: Ascaso Basic| Aero| Dripper| Chemex| FP|
  • Młynek: Ascaso I-2 mini| Elektra MXC|
Odp: Waga
« Odpowiedź #40 dnia: 17 Czerwiec 2014, 18:25:05 »
Kładę na niej młynek taruje i odmierzam dokładnie 7 gr na espresso.

Młynek na wagę? Nie lepiej jakiś mały pojemniczek plastikowy? albo filiżankę? i tam ziarno wrzucać?




Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4402
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Waga
« Odpowiedź #41 dnia: 17 Czerwiec 2014, 18:35:14 »
Póki co nie lepiej bo własnie w takim fikuśnym pojemniku mam kawe i bardzo łatwo mi się wsypuje do mojego ręcznego młynka. Miele i odkładam młynek wyjmując szufladkę. Tak to mam trzy rzeczy a tak tylko pojemnik na kawę i młynek. Dodam że mam wage laboratoryjną tak więc nie ma problemu aby postawić na niej młynek. No ale dzięki za sugestię.

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2594
  • Ekspres: Był Izzo Alex Duetto, Jest Moccamaster, tygielek
  • Młynek: Macap M4D
Odp: Waga
« Odpowiedź #42 dnia: 17 Czerwiec 2014, 18:38:38 »
Czasami kładę kolbę na wagę, taruję, mielę z timerem, sprawdzam.
Raczej bez pudła.

Ostatnio miałem kawę od Gorana i trzeba było domielić sekundę. Tamper się chował.
Teraz od Antonia i jadę na oko, bo nie chce mnie się zegara przestawiać. Kawy jest w sitku za dużo i wolniej przechodzi przez sitko. Tamper wystaje mniejsza siła docisku konieczna.

O gatunki nie pytajcie, bo nie zapisywałem.

Ale to juz przychodzi samo z siebie po przepiciu kilkudziesięciu kg kawy.
 :evil:
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Waga
« Odpowiedź #43 dnia: 17 Czerwiec 2014, 18:42:58 »
Tamper wystaje mniejsza siła docisku konieczna.

Ale to juz przychodzi samo z siebie po przepiciu kilkudziesięciu kg kawy.
 

To fakt z czasem jest tak że przemiał i ilość (objętość i waga) są OK, ale mocniej/lżej trzeba ubijać. Ja tak mam z Goranową Mujeres - u mnie najlepsza wychodzi jak ubijam mocniej niż w standardzie.
LMWDP #469

Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: Waga
« Odpowiedź #44 dnia: 17 Czerwiec 2014, 19:59:07 »
Waga przy kawie jest bardzo ważna. Zarówno przy espresso jak o alternatywach.

Oprócz ziarna, trzeba odmierzyc gotowy napój. Wiec albo stawiasz na wadze filiżankę pod espresso i włączasz ekstrakcję, albo stawiasz na niej chemeksa, dripper z dzbankiem czy aeropress i zaczynasz zaparzanie i dążysz do odpowiedniej ilości, zgodnej dla danej metody i ilości kawy
:-)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi