Autor Wątek: Konewka  (Przeczytany 250164 razy)

Offline Stonish Mężczyzna

  • Wiadomości: 120
  • Ekspres: Bodum Chambord, Hario V60-02, Bonavita Kettle,
  • Młynek: Severin KM 3873
Odp: Konewka
« Odpowiedź #465 dnia: 02 Kwiecień 2016, 16:08:13 »
A od kąd ją masz?

Z 2 tygodnie.

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2377
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Konewka
« Odpowiedź #466 dnia: 20 Kwiecień 2016, 11:35:12 »
Dotarła do mnie Brewista, pierwsze gotowania za mną.
Na pewno grzeje szybciej, solidniej wydaje się być rozwiązane łączenie szyjki.
W sumie na tym przewagi się kończą, bo wolałem Bonavitę; ale jeszcze się przyzwyczaję - nie mam wyboru :)
Albowiem:
-Wyświetlacz był o niebo czytelniejszy i lepiej widoczny. Teraz muszę podejść blisko czajnika i wychylić się nad blatem by całe cyferki były widoczne - w Bonavicie mogłem czytać z drugiego końca kuchni.
-Baza sprawiała wrażenie solidnijszej.
-Mniej ergonomiczne i intuicyjne przyciski.
-Kretyński i szpetny znaczek z łapą "Hot surface" jest NADRUKOWANY na czajniku, to nie jest naklejka (!)
Pytanie - ktoś wie jak wyłączyć urządzenie po użyciu? Irytuje mnie wyświetlanie temperatury przez godzinę po gotowaniu, w Bonavicie wystarczyło dwa razy kliknąć "power".
Co do tego łączenia szyjki to tak różowo nie jest, idzie zauważyć skazy od wewnątrz...
 







« Ostatnia zmiana: 20 Kwiecień 2016, 11:37:26 wysłana przez pafcio0 »

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Konewka
« Odpowiedź #467 dnia: 20 Kwiecień 2016, 12:03:45 »
A  da się zapamiętać swoje temperatury, czy jak w bonavicie, tylko fabryczne progi?

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Konewka
« Odpowiedź #468 dnia: 20 Kwiecień 2016, 14:14:07 »
Mówta co chceta -- już trochę używam bonavity i do herbaty jest świetna, dripa nieporównanie lepiej się zalewa konewką z allegro. Kształt wylewki, jej średnica i stabilność strumienia nie do pobicia. Dodając różnicę w cenie nie ma się nad czym zastanawiać, o temperaturę mogę zadbać inaczej.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Konewka
« Odpowiedź #469 dnia: 20 Kwiecień 2016, 20:10:37 »
Na polewanie z bonavity dobrze robi ogranicznik przepływu, a o temperaturę powyżej 92°C ciężko zadbać przy przelewaniu z jednego naczynia do konewki, chyba, żeby na gaz.

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Konewka
« Odpowiedź #470 dnia: 20 Kwiecień 2016, 20:36:45 »
Tak, wiem. W miedziance mam idealny przepływ bez żadnych magicznych artefaktów wtykanych w rurki a i kształt wylewki jest bez porównania wygodniejszy. Jest po prostu lepsza i już. Zgadzam się, że z wyższymi temperaturami może być problem tylko ja nawet nie wiem jaka jest temperatura używanej wody – nie mierzyłem inaczej niż kubeczkami smakowymi: smakuje znaczy OK. Jak nie zapomnę zabiorę jutro termometr do roboty i sprawdzę ile wychodzi w/g mojej procedury.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Konewka
« Odpowiedź #471 dnia: 20 Kwiecień 2016, 22:33:22 »
Najczęściej po przelaniu wrzątku do konewki jest 90-92°C jeśli zimna to i nawet 88°C.

Zgadzam się, że bonavita ósmym cudem nie jest, ale da się żyć i polewać ;)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Konewka
« Odpowiedź #472 dnia: 20 Kwiecień 2016, 22:43:04 »
Po wcześniejszym rozgrzaniu konewki wrzątkiem, można osiągnąć 94 - 95 °C.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Konewka
« Odpowiedź #473 dnia: 20 Kwiecień 2016, 22:57:06 »
Mi się nigdy nie udało. Pewnie sporo zależy od temperatury otoczenia.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Konewka
« Odpowiedź #474 dnia: 21 Kwiecień 2016, 16:30:43 »
Pewnie tak. Może też mój termometr jest niezbyt dokładny, może używam niewielkiej konewki. Ale dzisiejsze maksimum wynosiło 95,9°C.

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Konewka
« Odpowiedź #475 dnia: 21 Kwiecień 2016, 18:36:02 »
Po pomiarach już wiem -- v60 zalewam w 80°. Nie wiem czy to dobrze ale mi smakuje.

Offline ignacy

  • Wiadomości: 134
  • Ekspres: Dripper Melitta, V60, FP, Bodum Santos
  • Młynek: Vario-W
Odp: Konewka
« Odpowiedź #476 dnia: 21 Kwiecień 2016, 19:38:32 »
v60 zalewam w 80°. Nie wiem czy to dobrze ale mi smakuje.

Ziiimno :D

Ja zawsze gotuję ~1l wody na dripa. Mam teraz taką metodę, że wkładam termometr bimetaliczny w dziubek i jak zaczyna się zbliżać do 90 stopni to wylewam wodę, wtedy po przelaniu mam ~90 stopni i jest git. Próbowałem gotować na kuchence w konewce z wepchniętym termometrem, ale zdecydowanie schodzi to zbyt długo.

Offline Karol

  • Wiadomości: 14
  • Ekspres: Aeropress, v60, Gabi
  • Młynek: MK3
Odp: Konewka
« Odpowiedź #477 dnia: 24 Maj 2016, 18:17:20 »
Czy ktoś z Was rozwiercał dziurkę w pokrywce Hario Buono? Jakieś rady? Ta stal nie jest jakoś specjalnie gruba, szkoda byłoby ją zniszczyć.

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Konewka
« Odpowiedź #478 dnia: 24 Maj 2016, 18:23:56 »


Nie mialem żadnego problemu aby rozwiercić.

Offline Deszcz

    • Czarny Deszcz
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 119
    • Czarny Deszcz
  • Ekspres: Nuova Simonelli Appia i inne
  • Młynek: Fiorenzato 64 evo
Odp: Konewka
« Odpowiedź #479 dnia: 24 Maj 2016, 18:53:09 »
Ja z kolei rozwierciłem środkową dziurkę - z tych które już są. Też się dobrze spisuje, a termometr sięga prawie dna (1 cm nad dnem)  :)
Czarny Deszcz pada od 2014 roku

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi