Autor Wątek: Konewka  (Przeczytany 250171 razy)

Offline intersekt Mężczyzna

  • Wiadomości: 374
    • Blog o kawie CoffeeTribune
  • Ekspres: Rocket CELLINI V3 PID || Alternatywy: Chemex, Hario V60-01&02, Kalita 155, Melitta, Aeropress, Phin, Bialetti Moka Express 3tz, Bonavita
  • Młynek: EUREKA Mignon, BARATZA Encore, COMANDANTE MK3, Rhinowares
Odp: Konewka
« Odpowiedź #435 dnia: 29 Luty 2016, 11:27:00 »
Nie wiem po kombinować jeśli kwasek cytrynowy sprawdza się wyśmienicie? W dodatku jest bardzo tani, wydajny i bezpieczny dla większości urządzeń.
Blog o kawie: coffeetribune.pl || Moje zdjęcia: https://500px.com/michaldmorawski

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Konewka
« Odpowiedź #436 dnia: 29 Luty 2016, 11:37:32 »
A cafiza jako odkamieniacz się sporawdzi?
Słabo się sprawdza jako odkamieniacz i jeszcze jest szansa, że będzie jak WS napisał. Bez sensu.

Kwasek (Hario nawet w instrukcji Buono poleca kwasek: 30g/0,8L zagotować i czekać do 1h), ewentualnie dedykowane środki do odkamieniania, ale kto by ich szukał mając kasek cytrynowy pod ręką?

Offline Imacman66 Mężczyzna

  • Wiadomości: 109
  • Ekspres: Lelit Mara PL62T, Hario Syfon, Phin, V60, Aeropress, FPrismo
  • Młynek: Mazzer Mini, Comandante C40 mk3 NB
Odp: Konewka
« Odpowiedź #437 dnia: 29 Luty 2016, 15:40:11 »
Czyli na litrową Bonavitę można wsypać dwie saszetki kwasku po 20g każda.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Konewka
« Odpowiedź #438 dnia: 29 Luty 2016, 15:45:41 »
Myślę, że jeśli nie masz tam pasma szczytów górskich, to jedna wystarczy. Pewnie nawet łyżeczka wystarczy. Poza tym, oznaki kamienia pewnie masz tylko na dnie, więc nie ma po co zalewać całej.

Do pierwszych oznak kamienia wystarczy zalać wodą z kwaskiem i po kilku sekundach jest po robocie. Przepisy najczęściej są na poważne odkamienianie, a domyślam się, że nikt tak konewki nie zapuszcza.

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Konewka
« Odpowiedź #439 dnia: 04 Marzec 2016, 21:35:03 »
Czy ta konewka to dobry wybór? Ma dzióbek ścięty prosto - inaczej niż większość, może to mieć znaczenie?

https://akcesoriabaristy.pl/mobile/pl/p/TIAMO---Konewka-do-zaparzania-pour-over-0%2C7L/640

Póki co jestem mistrzem jojo, ale myślę już o awansie..

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka


Offline Coil Mężczyzna

  • Wiadomości: 203
  • Ekspres: La Spaziale S1 Mini Vivaldi, Moka, Drip
  • Młynek: BB005, F83E
Odp: Konewka
« Odpowiedź #440 dnia: 04 Marzec 2016, 22:44:08 »
Ta konewka to świetny wybór. Nie mogę porównać z Hario czy Bonavitą bo ich nie używałem ale praca z nią to czysta przyjemność.

Offline dowicz Mężczyzna

  • Wiadomości: 184
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione V2, Aeropress, Kalita, Frenchpress
  • Młynek: Macap M5D Plus, Rhinowares, Wilfa Svart
Odp: Konewka
« Odpowiedź #441 dnia: 04 Marzec 2016, 22:55:38 »
Nie odkamieniajcie Cafizą!!! raz stary czajnik chciałem, bo akurat kwasek wyszedł. I dobrze, że był to stary czajnik. Wsypałem łyżeczkę na pełny czajnik czyli 1.7 l i włączyłem. Na nieszczęście wyszedłem w łazience myć tackę ociekową ekspresu. jak wróciłem wszystko dookoła było zalane roztworem cafizy. Nie widziałem bo mnie było, ale musiało wszystko wykipieć bo czajnik prawie pusty, a cały czajnik od zewnątrz, blat, szflady, szafki naczynia w środku, podłoga ufajdana. Został biały ślad gdzieniegdzie, ale boję się go zetrzeć, bo jak środek szuflad zacząłem wycierać to schodziło razem z lakierem (z dykty wewnątrz)
kwasek na pewno nie zrobiłby mi dodatkowej godziny sprzątania.

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 04 Marzec 2016, 22:59:27 wysłana przez dowicz »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Konewka
« Odpowiedź #442 dnia: 05 Marzec 2016, 01:01:01 »
Cafiza służy do usuwania kawowych osadów, a nie kamienia, czyż nie?

Offline dowicz Mężczyzna

  • Wiadomości: 184
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione V2, Aeropress, Kalita, Frenchpress
  • Młynek: Macap M5D Plus, Rhinowares, Wilfa Svart
Odp: Konewka
« Odpowiedź #443 dnia: 05 Marzec 2016, 09:18:14 »
Eksperyment był i się nie udał ;) Gdyby tylko przestrzegać instrukcji, to ilu ciekawych zastosowań różnych rzeczy by nie odkryto.

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka


Offline Faceless Mężczyzna

  • Wiadomości: 1
  • Ekspres: Aeropress
  • Młynek: Wilfa Svart WSCG-2
Odp: Konewka
« Odpowiedź #444 dnia: 11 Marzec 2016, 19:28:09 »
Hej, w tym tygodniu właśnie kupiłem Bonavitę Digital Variable Temperature Gooseneck Kettle i od około 83 st. C słychać co parę sekund "tyknięcia". Mam pytanie czy to jest normalne zachowanie czajnika, czy coś jest z nim nie tak i powinienem postarać się go zwrócić? Nie potrafiłem znaleźć odpowiedzi, więc z góry przepraszam jeżeli temat był już gdzieś omawiany. :)

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2377
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Konewka
« Odpowiedź #445 dnia: 11 Marzec 2016, 19:31:11 »
Normalne :)
Czajnik wyłączając i włączając się "zwalnia" wzrastanie temperatury.

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Konewka
« Odpowiedź #446 dnia: 11 Marzec 2016, 20:15:29 »
A konkretnie jego PID (tak, tak - bonavita ma PIDa) impulsami steruje prędkością grzania.

Offline Stonish Mężczyzna

  • Wiadomości: 120
  • Ekspres: Bodum Chambord, Hario V60-02, Bonavita Kettle,
  • Młynek: Severin KM 3873
Odp: Konewka
« Odpowiedź #447 dnia: 12 Marzec 2016, 22:41:31 »
Ja właśnie po wypłacie więc czas na nowy zakup;-) chce się tylko upewnić czy nic się nie zmieniło - Bonavita nadal króluje? Jaka konkretny model czy po prostu ten o którym mowa w wątku? 

Offline intersekt Mężczyzna

  • Wiadomości: 374
    • Blog o kawie CoffeeTribune
  • Ekspres: Rocket CELLINI V3 PID || Alternatywy: Chemex, Hario V60-01&02, Kalita 155, Melitta, Aeropress, Phin, Bialetti Moka Express 3tz, Bonavita
  • Młynek: EUREKA Mignon, BARATZA Encore, COMANDANTE MK3, Rhinowares
Odp: Konewka
« Odpowiedź #448 dnia: 14 Marzec 2016, 20:31:51 »
Jeśli nadal się zastanawiasz nad Bonavitą, to może ten test pomoże Ci podjąć decyzję: http://www.coffeetribune.pl/test-konewki-bonavita-digital-variable-temperature-gooseneck-kettle/
Blog o kawie: coffeetribune.pl || Moje zdjęcia: https://500px.com/michaldmorawski

Offline Gelevera Mężczyzna

  • Wiadomości: 8
  • Ekspres: Kawiarka, Drip Tiamo V02, Aeropress,
  • Młynek: Tiamo
Odp: Konewka
« Odpowiedź #449 dnia: 14 Marzec 2016, 21:24:04 »
Czy ta konewka to dobry wybór? Ma dzióbek ścięty prosto - inaczej niż większość, może to mieć znaczenie?
Póki co jestem mistrzem jojo, ale myślę już o awansie..

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka



Dobry wybór. Ja posiadam model pojemnościowo troszkę większy tj. 0,9 l

Plus w tym modelu, który posiadam to ten, że w pokrywce uchwyt jest odkręcany i w łatwy sposób można dopasowac do niego np. zgrabny termometr.
Minus - brak plastikowego uchwytu powoduje że zdejmowanie pokrywki tylko w rękawiczkach [emoji38]

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi