Autor Wątek: Konewka  (Przeczytany 248313 razy)

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Konewka
« Odpowiedź #60 dnia: 22 Grudzień 2014, 11:31:51 »
Nie chodzi o dzbanek z termometrem a z termostatem  :)

A po co Ci termostat ?

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Konewka
« Odpowiedź #61 dnia: 22 Grudzień 2014, 11:34:45 »
Ustawiam temp. np. 86*C i dzbanek mi grzeje wodę do tej temperatury a potem podtrzymuje ją. Przydaje się do przelewów ale i przy herbatach  ;)

Ostatnio zaczął mnie irytować mój termometr motty, który pokazuje temperaturę wody tuż po zagotowaniu na poziomie 75*C a jak zmienię zanurzenie to inną. W takiej sytuacji stał się niewiarygodnym przyrządem pomiarowym.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Konewka
« Odpowiedź #62 dnia: 22 Grudzień 2014, 11:35:48 »
Tego zelmera teraz na euroagd można nawet taniej bo zwracają 20%
Jedna z opinii użytkownika z ceneo. Bardzo zachęca do kupna ;-)
Czajnik ogólnie b. dobry...fajne funkcje podgrzewania wody do określonej temp. Ale dzwięk jaki wydaje jest nie do zniesienia. Nie wiem kto to wymyslił, ale to koszmarne, że każde naciśnięcie przysisku wydaje świdrujące, b. głośne pipnięcie, a jak woda się zagotuje czajnik piszczy aż 3 razy...umarłego by to obudziło. Nie ma już mowy o zrobieniu sobie rano czy wieczorem kawy/herbaty tak, żeby nie obudzić dziecka. Masakra jakaś.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Konewka
« Odpowiedź #63 dnia: 22 Grudzień 2014, 11:36:51 »
W sobotę marzę o tym, by mieć coś, czym mógłbym rano obudzić dzieci (rano czyli przed 11.00)...  :evil:

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Konewka
« Odpowiedź #64 dnia: 22 Grudzień 2014, 11:38:12 »
@manfred - widać że małych dzieci nie masz. Podejrzewam że sposób stosowany u mnie na zabawkach działa i w czajniku. Miejsce wydobywania się dźwięków traktuję warstwą kleju z pistoletu - tłumi wszystko idealnie. :)
LMWDP #469

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Konewka
« Odpowiedź #65 dnia: 22 Grudzień 2014, 11:38:30 »
Ustawiam temp. np. 86*C i dzbanek mi grzeje wodę do tej temperatury a potem podtrzymuje ją


No ale jeśli ten termostat jest tyle warty co Twój termometr. Nie lepiej wydać kasę na dobry termometr niż badziewny czajnik? No ale jak to mówią kto zabroni bogatemu. Ostatnia sprawa mnie to podtrzymywanie temp by na rachunku zrujnowało gdybym sobie zapomniał o czajniczku.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Konewka
« Odpowiedź #66 dnia: 22 Grudzień 2014, 11:39:57 »
Funkcja działa chyba do 1h.
Dobry termometr to też nie są groszowe sprawy  :nienie:

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Konewka
« Odpowiedź #67 dnia: 22 Grudzień 2014, 12:48:59 »
ale i przy herbatach 
Przy herbatach nawet bardziej. Do kawy przygotować jedną wodę to jeszcze nie problem, ale gdy chcemy na 3-5 zalań herbaty, ciągle podgrzewać, studzić, ech, a tak, ustawiasz i już.
Podtrzymywanie działa też na sklerozę ;D zawsze zapomnę, że sobie wodę nastawiłem i przychodzę o te 10 stopni zbyt późno. Funkcja podtrzymywania jest wtedy zbawienna.

a jak woda się zagotuje czajnik piszczy aż 3 razy
Uważam przeciwnie, w bonavicie jedną z większych wad jest brak dźwięku po osiągnięciu temperatury. Trzeba pilnować lub doglądać.
No i demonem prędkości to ona nie jest (o czym dobitnie przekonali się zawodnicy na ostatniej proinfuzji).

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Konewka
« Odpowiedź #68 dnia: 22 Grudzień 2014, 13:30:45 »
ja ma chinski ceramiczny, ladnie wyglada, nie smierdzi. Ma wyswietlana temperature.

Ale jest tak zaprogramowany ze glowa boli.

Offline maro

  • Wiadomości: 969
  • Ekspres: Vibiemme Domobar, Wega mini, Harrio V60, Hario syphon, Chemex, Eva Solo, Bodum FP, Bialetti, G.A.T. Phin, Rancilio Epoca, Faema Enova, Isomac Tea II,
  • Młynek: Baratza Preciso, Peugeot, Hario Skerton, Faema
Odp: Konewka
« Odpowiedź #69 dnia: 22 Grudzień 2014, 13:41:02 »
Przecież i tak trzeba wodę zagotować
Ja nigdy nie zagotowuję. Wtedy po przelaniu do Hario woda ma już 90st. Też nie widzę potrzeby kupowania czajnika z termostatem a ewentualnie z grzałką.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Konewka
« Odpowiedź #70 dnia: 22 Grudzień 2014, 14:17:31 »
Też nie widzę potrzeby kupowania czajnika z termostatem a ewentualnie z grzałką.
Czajnik z termostatem nie ma grzałki?

Offline maro

  • Wiadomości: 969
  • Ekspres: Vibiemme Domobar, Wega mini, Harrio V60, Hario syphon, Chemex, Eva Solo, Bodum FP, Bialetti, G.A.T. Phin, Rancilio Epoca, Faema Enova, Isomac Tea II,
  • Młynek: Baratza Preciso, Peugeot, Hario Skerton, Faema
Odp: Konewka
« Odpowiedź #71 dnia: 22 Grudzień 2014, 14:44:34 »
Czajnik z grzałką - czyli taki jak zwykły bezprzewodowy co po zagotowaniu się wyłącza.

Online pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2372
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Konewka
« Odpowiedź #72 dnia: 27 Grudzień 2014, 14:45:50 »
No więc, jak w wątku prezentowym można zobaczyć, mam już elektrycznego gęsioszyjnego - fantastyczna zabawka.
Genialna opcja ze stoperem. Jest też szybszy niż się spodziewałem. Podgrzanie do 90 stopni idzie jak dla mnie migiem, tylko z 90 do 100 dość mozolnie - na szczęście rzadko potrzebuję wrzątek.
Oczywiście boję się tej nieszczęsnej rdzy i zastanawiam się jak jej zapobiec. Czy po użyciu zawsze opróżnić i otworzyć (osuszyć), czy też trzymać w środku wodę?
Na zagranicznych forach opinie podzielone...

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Konewka
« Odpowiedź #73 dnia: 27 Grudzień 2014, 22:47:26 »
Pafcio - a on cały rdzewieje czy tylko wylot wody?
Jak wylot to można warstewkę Mykolyte tam dać.
LMWDP #469

Online pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2372
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Konewka
« Odpowiedź #74 dnia: 28 Grudzień 2014, 00:58:58 »
Pafcio - a on cały rdzewieje czy tylko wylot wody?
Jak wylot to można warstewkę Mykolyte tam dać.
Najczęściej ludziom rdzewieje denko i pokrywka.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi