Autor Wątek: KazaCoffee.  (Przeczytany 118369 razy)

Offline Boi420

  • Wiadomości: 48
  • Ekspres: Cafelat Robot, Hario Switch, Kalita Wave 155
  • Młynek: Comandante C40, G-IOTA + SSP MP
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #765 dnia: 01 Czerwiec 2022, 17:38:22 »
Zebrałem również sample z górnej i dolnej warstwy i dokonałem małej analizy :)

Satan sitting there he's smiling :)

Offline arob

  • Wiadomości: 351
  • Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 NB
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #766 dnia: 01 Czerwiec 2022, 17:45:07 »
Wynika z tego, że minuta mieszania to dalej za krótko, bo takie różnice w rozkładzie miałyby wpływ na czas ekstrakcji. Ewentualnie przy drobnym przemiale do espresso (bo tutaj to raczej chyba drip?) migracja jest mniejsza - cząsteczki sie zbrylają itp.
« Ostatnia zmiana: 01 Czerwiec 2022, 17:47:35 wysłana przez arob »

Offline kabzior

  • Wiadomości: 648
  • Ekspres: Bianka v3; AP; v60
  • Młynek: Mignon Specialita, 1Zpresso Q2
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #767 dnia: 01 Czerwiec 2022, 18:12:22 »
dokonałem małej analizy

 :brawa: :brawa: :brawa:
Praktyka potwierdzająca teorię :)
Fajnie że Ci się chciało  :ok:


Wynika z tego, że minuta mieszania to dalej za krótko, bo takie różnice w rozkładzie miałyby wpływ na czas ekstrakcji.

Przecież różnice w rozkładzie są właśnie wynikiem mieszania, to o to tu chodzi w tym eksperymencie :)
Im dłuższe mieszanie tym większe różnice będą (do pewnego momentu i nieliniowo oczywiście).

Offline arob

  • Wiadomości: 351
  • Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 NB
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #768 dnia: 01 Czerwiec 2022, 18:15:15 »
Odnoszę się do mojego eksperymentu na poprzedniej stronie. :) Tam ustaliłem sobie, że mieszam minutę, bo przy przemiale do espresso ciężko, tak jak tutaj, odróżnić frakcje. Chciałem sprawdzić, czy faktycznie na codzień jak sobie tak mieszam Sptunikiem kilkanascie sekund, efekt jest równie spektakularny.

Offline kacperb Mężczyzna

  • Wiadomości: 118
  • Ekspres: V60, Kalita Wave, Orea V3, Europiccola
  • Młynek: Kinu, DF64
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #769 dnia: 01 Czerwiec 2022, 18:18:01 »
Nie czytałem jakoś mega uważnie ostatnich 7 stron pyskówek, ale dorzucę swoje. Zmieliłem 25g starych ziaren - 10 jak pod dripa, 10 na totalny gruz, 5 pod espresso i wrzuciłem do kubka dołączanego do DF64 (dość wąski, wysoki, przeźroczysty). 'Ręczne' wytrzęsanie - najgrubsza frakcja 'magicznie' poszła na górę. Przemieszałem warstwy łyżeczką, pomieszałem WDT sputnikiem od Valeriego - to samo. Więc chyba czy rozmawiamy o orzechach, soli, fasoli czy zmielonej kawie ten efekt zachodzi tak czy siak. Z zastrzeżeniem, że u mnie były dość spore różnice w grubości, w przypadku espresso są mniejsze plus pewnie to, o czym wspomina arob - przy bardzo małych drobinkach mogą się dziać rzeczy niewyjaśnione. Ręczne 'składanie' stacatto shota z odsianych ziaren to raczej zabawa/eksperyment, jeśli U-MIX zrobi taką separację sam w czasie, gdy np ekspres się wygrzewa - to może być ciekawe.

Offline Boi420

  • Wiadomości: 48
  • Ekspres: Cafelat Robot, Hario Switch, Kalita Wave 155
  • Młynek: Comandante C40, G-IOTA + SSP MP
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #770 dnia: 01 Czerwiec 2022, 18:18:35 »
Odnoszę się do mojego eksperymentu na poprzedniej stronie. :) Tam ustaliłem sobie, że mieszam minutę, bo przy przemiale do espresso ciężko, tak jak tutaj, odróżnić frakcje. Chciałem sprawdzić, czy faktycznie na codzień jak sobie tak mieszam Sptunikiem kilkanascie sekund, efekt jest równie spektakularny.

Im dłużej mieszamy tym większa będzie różnica w dystrybucji. Tym razem przemiał do espresso i 15 min mieszania:

Satan sitting there he's smiling :)

Offline arob

  • Wiadomości: 351
  • Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 NB
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #771 dnia: 01 Czerwiec 2022, 18:25:37 »
No i wszystko (prawie) jasne. :)

Zwolennicy stacatto wiedzą, w którą stronę mają iść. Taki UMIX na pewno będzie bardziej pragmatyczny niż mieszanie na sitach..

Offline kabzior

  • Wiadomości: 648
  • Ekspres: Bianka v3; AP; v60
  • Młynek: Mignon Specialita, 1Zpresso Q2
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #772 dnia: 01 Czerwiec 2022, 18:31:26 »
Tam ustaliłem sobie, że mieszam minutę, bo przy przemiale do espresso ciężko, tak jak tutaj, odróżnić frakcje.

To użyj Coffee particle size distribution by Jonathan Gagne, jak @Boi420  :)

Im dłużej mieszamy tym większa będzie różnica w dystrybucji. Tym razem przemiał do espresso i 15 min mieszania

 :ok: :ok: :ok:
W jaki sposób pobierasz próbkę do analizy? Szczególnie tę z dolnej warstwy.


Więc chyba czy rozmawiamy o orzechach, soli, fasoli czy zmielonej kawie ten efekt zachodzi tak czy siak.

 :hihihi:

Offline arob

  • Wiadomości: 351
  • Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 NB
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #773 dnia: 01 Czerwiec 2022, 18:44:20 »
To użyj Coffee particle size distribution by Jonathan Gagne

Kojarzę, że ona do espresso może się średnio sprawdzać właśnie przez zbrylanie? U Boi420 też jakby się ktoś uparł, to na oko nie powiem czy wyszłaby istotna statystycznie różnica między średnimi. U mnie, przez preinfuzję Mary, jest naprawdę drobno - aktualnie ok. 1 cyfra od styku żaren na Specialicie. Zanim zacząłem testować, to myślałem, że najmniejsza frakcja opadnie najszybciej i łatwo będzie to zauważyć w czasie, a tu klops. :)
« Ostatnia zmiana: 01 Czerwiec 2022, 18:53:28 wysłana przez arob »

Offline Boi420

  • Wiadomości: 48
  • Ekspres: Cafelat Robot, Hario Switch, Kalita Wave 155
  • Młynek: Comandante C40, G-IOTA + SSP MP
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #774 dnia: 01 Czerwiec 2022, 19:10:02 »
W jaki sposób pobierasz próbkę do analizy? Szczególnie tę z dolnej warstwy

wiesz co, używałem czubka noża i starałem się stopniowo usuwać warstwy kawy.

To użyj Coffee particle size distribution by Jonathan Gagne

Kojarzę, że ona do espresso może się średnio sprawdzać właśnie przez zbrylanie? U Boi420 też jakby się ktoś uparł, to na oko nie powiem czy wyszłaby istotna statystycznie różnica między średnimi. U mnie, przez preinfuzję Mary, jest naprawdę drobno - aktualnie ok. 1 cyfra od styku żaren na Specialicie. Zanim zacząłem testować, to myślałem, że najmniejsza frakcja opadnie najszybciej i łatwo będzie to zauważyć w czasie, a tu klops. :)


totalnie się z Tobą zgadzam, zbrylanie to potwór. Aplikacja może np potraktować 3 sklejone ze sobą cząsteczki jaką 1 dużą, dlatego starałem się jak najlepiej rozprowadzić pył i za pomocą igły do akupunktury porozbijać bryły.
Satan sitting there he's smiling :)

Offline kabzior

  • Wiadomości: 648
  • Ekspres: Bianka v3; AP; v60
  • Młynek: Mignon Specialita, 1Zpresso Q2
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #775 dnia: 01 Czerwiec 2022, 19:14:33 »
Kojarzę, że ona do espresso może się średnio sprawdzać właśnie przez zbrylanie?

No to zbierasz frakcję którą chcesz mierzyć i wtedy "rozbrylasz" np Sputnikiem właśnie czy tam igłą :)

Cytuj (zaznaczone)
U Boi420 też jakby się ktoś uparł, to na oko nie powiem czy wyszłaby istotna statystycznie różnica między średnimi.

Albo statystycznie istotna, albo na oko  :evil:  Trzeba policzyć, jak Boi da dane to mogę zrobić statystykę.

wiesz co, używałem czubka noża i starałem się stopniowo usuwać warstwy kawy

 :ok:
Kiedy obmyślałem jak by to robić to to był właśnie słaby punkt tego doświadczenia.
Boję się, że można "wzburzyć" strukturę pobierając próbkę i kombinowałem jak by to najlepiej zrobić. Ideałem byłby pojemnik otwierany z obu stron, po mieszaniu od góry należy pobrać próbkę, potem docisnąć czymś od góry, obrócić i otworzyć dno. Ale to też nie jest idealne.
No cóż, myślę że i tak odwaliłeś kawał dobrej roboty i na nasze potrzeby spokojnie wystarczy, nie będziemy tego publikować przecież :D
« Ostatnia zmiana: 01 Czerwiec 2022, 19:18:20 wysłana przez kabzior »

Offline kabzior

  • Wiadomości: 648
  • Ekspres: Bianka v3; AP; v60
  • Młynek: Mignon Specialita, 1Zpresso Q2
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #776 dnia: 01 Czerwiec 2022, 20:05:44 »
Tym razem przemiał do espresso i 15 min mieszania

O już wiem czego mi brakowało jak patrzyłem na wykres :)
Czy możesz nałożyć warstwę górną i warstwę dolną nie na siebie, ale na niemieszaną (prosto z młynka) próbkę na dwóch osobnych wykresach?

Offline Boi420

  • Wiadomości: 48
  • Ekspres: Cafelat Robot, Hario Switch, Kalita Wave 155
  • Młynek: Comandante C40, G-IOTA + SSP MP
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #777 dnia: 01 Czerwiec 2022, 22:54:43 »
Here you go







Satan sitting there he's smiling :)

Offline kabzior

  • Wiadomości: 648
  • Ekspres: Bianka v3; AP; v60
  • Młynek: Mignon Specialita, 1Zpresso Q2
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #778 dnia: 01 Czerwiec 2022, 23:15:13 »

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1359
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #779 dnia: 21 Czerwiec 2022, 09:27:24 »
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi