Autor Wątek: KazaCoffee.  (Przeczytany 150732 razy)

Offline mr_j

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #735 dnia: 30 Maj 2022, 00:29:27 »
Główny mój wniosek był taki, że trzeba mieszać zawsze espresso ;) Ale nie miałem żadnych przemyśleń nt czy można tutaj w jakikolwiek sposób modyfikować proces.
A Ty zabrzmiałeś jak byś miał jakiś pomysł, kontynuuj, bo to ciekawe.
Można też nie mieszać, ale układać kawę warstwami frakcji.

wiedziałem, że te sitka na coś mi się przydadzą :)

Offline kabzior

  • Wiadomości: 831
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #736 dnia: 30 Maj 2022, 09:17:17 »
Koniecznie daj znać jakie efekty :)

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1184
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #737 dnia: 30 Maj 2022, 10:37:28 »
durnie jesteście wszyscy, jak się mają kawałki przemieszczać góra dól, jak mieszamy prawo lewo, daaaa
Są tylko dwa racjonalne wytłumaczenia,
jeden - fizyka czarnej dziury
dwa - czary

Offline popcorn

  • Wiadomości: 350
  • Ekspres: tygielek, tygielek, tygielek, Rota, LMLM
  • Młynek: ZP6 Special, Kinu M47, Niche Zero
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #738 dnia: 30 Maj 2022, 10:58:37 »
Teoretycznie, to opaść coś tam może (niektórzy nazywają to grawitacją ;)), ale jak te większe cząstki mają się przemieścić w górę? :mhh:
Tu by się pewnie przydała lewitacja, albo dobre śmigło, żeby wytworzyć efekt poduszki powietrznej ;).

A dodatkowo, jakby już to wszystko się udało, to wcale nie jestem przekonany, że takie "warstwowe" espresso smakowałoby lepiej.
Nie myśl samodzielnie, zostaw to ekspertom!

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6214
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #739 dnia: 30 Maj 2022, 12:16:43 »
jeden - fizyka czarnej dziury
Wybieram opcję trzecią - fizyka różowej dziury :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10571
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #740 dnia: 30 Maj 2022, 12:18:42 »
Czy leci z nami fizyk?

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6214
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #741 dnia: 30 Maj 2022, 12:25:23 »
mieszanie się substancji

A tu rozmowa z fizykiem w radiu:
https://trojka.polskieradio.pl/artykul/2051584

Z rozmowy wynika, że aby dwa razy większa frakcja opadała musi mieć sześć razy większą masę.
« Ostatnia zmiana: 30 Maj 2022, 12:35:20 wysłana przez krystians »

Offline arob

  • Wiadomości: 385
  • Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 NB
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #742 dnia: 30 Maj 2022, 12:40:32 »
https://www.fuw.edu.pl/~mklis/publications/Seminaria/Brazil%20Nut%20SFT.pdf

Jeszcze dorzucę powyższe. Było chyba nawet narzędzie VDT.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5299
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #743 dnia: 30 Maj 2022, 14:21:04 »
Podczas mielenia bezpośrednio do sitka mielonka układa się w sitku. Jaka jest wielkość cząsteczek zmielonej kawy na początku mielenia tak mniej więcej w 1/3, potem następna środkowa część 1/3 i ostatnia 1/3 w górnej części sitka na koniec mielenia?
« Ostatnia zmiana: 30 Maj 2022, 14:35:40 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6214
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #744 dnia: 30 Maj 2022, 15:27:14 »
Przemiał jest zawsze wymieszany, i tylko ilość frakcji może się ewentualnie zmieniać. Zależy to od zasypu, jednak przy małym zasypie czyli dużej zmianie docisku będzie niekorzystne ułożenie, bo wraz z czasem mielenia będzie rosła ilość pyłu. Po to Niche wprowadził pierścień ograniczający, aby zminimalizować to zjawisko.

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1435
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #745 dnia: 30 Maj 2022, 17:21:26 »
Mam nadzieje na jakiś specjalny rabat :):):)pod sitko 49 chętnie przetestuje i zakupie :)

Napisz proszę na [email protected]

http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline kabzior

  • Wiadomości: 831
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #746 dnia: 30 Maj 2022, 17:31:59 »
ale jak te większe cząstki mają się przemieścić w górę?
Tu by się pewnie przydała lewitacja, albo dobre śmigło, żeby wytworzyć efekt poduszki powietrznej

Od zawsze ludzie doszukiwali się magii, lewitacji czy innych sił nadprzyrodzonych w tym czego nie rozumieli ;)
Rzeczywistość jednak jest taka, że to że nie wiemy (lub nie rozumiemy), że coś istnieje nie oznacza, że to nie istnieje :)

Zerknij sobie na plik który podlinkował @krystians "mieszanie się substancji" i powinno być jasne jak to możliwe, że zachodzi "lewitacja"

Na zachętę wrzucam Ci ciekawostkę z tegoż pliku


Offline popcorn

  • Wiadomości: 350
  • Ekspres: tygielek, tygielek, tygielek, Rota, LMLM
  • Młynek: ZP6 Special, Kinu M47, Niche Zero
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #747 dnia: 30 Maj 2022, 17:40:54 »
Na prawdę kabzior nie widzisz róznicy pomiędzy kulkami, czy orzechami brazylijskimi, a drobinkami zmielonej kawy?
Dlaczego takie zjawisko nie zaszło w skrzyniach z kawą i dlaczego nie nazywa się "efektem kawy brazylijskiej"? Może nikt nie próbował transportować zmielonej kawy? A może przestańmy teoretyzować i to udowodnij.
Nie myśl samodzielnie, zostaw to ekspertom!

Offline kabzior

  • Wiadomości: 831
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #748 dnia: 30 Maj 2022, 18:44:38 »
Dlaczego takie zjawisko nie zaszło w skrzyniach z kawą i dlaczego nie nazywa się "efektem kawy brazylijskiej"?

Niewiarygodne...  :wow2:  :lol2:

A może przestańmy teoretyzować i to udowodnij.

A nawet przeszło mi to przez myśl... wziąłbym zmieloną kawę, wsypał do probówki, wsadził na vortex albo na wytrząsarkę i potem zrobił zdjęcie pod mikroskopem. Widzę w sumie tylko dwa problemy.
Pierwszy taki, że to pewnie i tak by było niewystarczające, bo zaraz by się okazało, że albo kawa źle zmielona, albo probówka to nie sitko (a nie mam przystawki roentgenowskiej do kamery mikroskopowej) albo jeszcze inny wymysł.
Drugi natomiast, dużo bardziej ważki, jest taki, że gdybym miał choć cień wątpliwości jaki może być wynik takiego eksperymentu to z chęcią bym go zrobił. Ale robić coś takiego po to, żeby przekonać jednego randoma z internetu do istnienia podstawowych praw fizyki? Przecież to jest poziom wyzwania mniej więcej taki, jak "udowodnij, że łyżeczka soli rozpuści się w szklance wody" :D

Obawiam się więc, iż musimy pozostać rozbieżni w naszych przekonaniach co do tego co się wydarzy. Zwłaszcza, że po burzliwych dyskusjach z Ghościkiem w tymże wątku dosyć mam już uszczęśliwiania na siłę nauką ludzi, którzy nie akceptują otaczającej ich rzeczywistości.
Ja pozostanę więc przy swoim mniemaniu o redystrybucji, bo tak podpowiadają mi wszelkie modele fizyczne.
Ty pozostaniesz przy swoim, bo tak Ci się wydaje i nie wierzysz w lewitację.
I wszyscy będą szczęśliwi :)

Offline Boi420

  • Wiadomości: 48
  • Ekspres: Cafelat Robot, Hario Switch, Kalita Wave 155
  • Młynek: Comandante C40, G-IOTA + SSP MP
Satan sitting there he's smiling :)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi