Autor Wątek: KazaCoffee.  (Przeczytany 151711 razy)

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1435
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #705 dnia: 28 Maj 2022, 10:11:16 »
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline kabzior

  • Wiadomości: 831
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #706 dnia: 28 Maj 2022, 10:47:05 »
co do zasady im lepszy jakościowo młynek tym bardziej jednolity  I równy przemiał więc używanie U-MIX będzie miało właśnie największy sens tam gdzie jakość przemiału kuleje

Nie zgadzam się. O ile prawdą jest, że im lepszy młynek tym mniejsza wariancja w rozmiarze cząstek głównego piku, o tyle nawet najlepsze i najdroższe młynki nadal mają bimodalny rozkład przemiału, po prostu inaczej się nie da, prawa fizyki - imperfect solids
(dla zainteresowanych dlaczego nie da się zbudować młynka który nie będzie pylił - http://chaos.ph.utexas.edu/manuscripts/1086635662.pdf )
Konkluzja - jeśli zakładamy, że gradient rozmiaru w sitku ma polepszyć ekstrakcję, to każdy młynek z biomodalnym rozkładem cząstek (czyli każdy istniejący) na tym skorzysta.

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1442
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #707 dnia: 28 Maj 2022, 10:58:40 »
tu zbliżamy się da fizyki kwantowej , moim zdaniem na pewnym poziomie jakości nie będzie odczuwalnej korzyści lub będzie ona niezmierzalna, oczywiście czytałem to już kiedyś , ale właśnie przeprowadzający eksperyment celowo różnicuje stopień zmielenia żeby stworzyć warstwy to dokładnie potwierdza tezę o której pisałem wcześniej .

Offline popcorn

  • Wiadomości: 350
  • Ekspres: tygielek, tygielek, tygielek, Rota, LMLM
  • Młynek: ZP6 Special, Kinu M47, Niche Zero
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #708 dnia: 28 Maj 2022, 11:52:12 »
...przeprowadzający eksperyment celowo różnicuje stopień zmielenia żeby stworzyć warstwy to dokładnie potwierdza tezę o której pisałem wcześniej .
To potwierdza tezę, że im gorszy młynek tym lepszy :taktak:, a ważne jest urządzenie do mieszania w sitku i dużo wolnego czasu na to miesznie :) (ten problem rozwiązuje nowe mieszadło Valeriiego, bo można je włączyć wieczorem, przed pójściem do łóżka).

A tak troszkę bardziej poważnie, to takie mieszadło ma może sens na wylocie młynka, żeby równomiernie rozprowadzić kawę w portafiltrze, czy porozbijać jej gródki.
Jeśli jednak ktoś wierzy, że mieszając takim czymś przez kilkadziesiąt sekund można "ustawić kawę warstwami", a potem jeszcze wyczuć pyszne skutki takiego zabiegu, to ja bym tylko mógł takiej wiary pogratulawać ;).


Nie myśl samodzielnie, zostaw to ekspertom!

Offline kabzior

  • Wiadomości: 831
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #709 dnia: 28 Maj 2022, 14:09:07 »
Jeśli jednak ktoś wierzy, że mieszając takim czymś przez kilkadziesiąt sekund można "ustawić kawę warstwami", a potem jeszcze wyczuć pyszne skutki takiego zabiegu, to ja bym tylko mógł takiej wiary pogratulawać

Przecież to nie jest kwestia wiary tylko fakt, jeśli ktoś nie wierzy w grawitację to dopiero jest powód do gratulacji :D
Nie rozmawiamy tu o tym co robi urządzenie Valeriego, bo co robi jest tak oczywiste jak Przyroda w 3 klasie podstawówki. Rozmawiamy o tym jaki to może mieć efekt i skutek.

Weź sobie przezroczystą szklankę, nasyp np fasoli do niej tak na 3/4 a potem zasyp to solą prawie do pełna. Następnie weź łyżeczkę i mieszaj przez 30 sek. Porównaj sobie stan początkowy i końcowy i wtedy wróć na forum pisać o wierze ;)

Offline popcorn

  • Wiadomości: 350
  • Ekspres: tygielek, tygielek, tygielek, Rota, LMLM
  • Młynek: ZP6 Special, Kinu M47, Niche Zero
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #710 dnia: 28 Maj 2022, 14:37:05 »
Weź sobie przezroczystą szklankę, nasyp np fasoli do niej tak na 3/4 a potem zasyp to solą prawie do pełna. Następnie weź łyżeczkę i mieszaj przez 30 sek. Porównaj sobie stan początkowy i końcowy i wtedy wróć na forum pisać o wierze ;)
Teraz to wymyślasz zupełnie teoretyczne i inne warunki, niż te, o których była mowa w temacie.
Zmielona kawa to nie to samo co fasola i sól, dodatkowo przed doświadczeniem ułożone warstwami.

P.S. Ja gratulacje przyjmuję ;), a Ty mi powiedz, dlaczego ziarenka soli nie krążą wokół ziarenek fasoli w tej szklance? :D :mhh:
Nie myśl samodzielnie, zostaw to ekspertom!

Offline kabzior

  • Wiadomości: 831
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #711 dnia: 28 Maj 2022, 14:44:48 »
Teraz to wymyślasz zupełnie teoretyczne i inne warunki, niż te, o których była mowa w temacie.

Dokładnie te same - mieszanina większych i mniejszych cząsteczek, mechaniczne mieszanie, zajmowanie wolnej przestrzeni pomiędzy większymi cząsteczkami przez mniejsze.
Jedyna różnica to rozmiar, tutaj możesz to zobaczyć na własne oczy, fizyka natomiast pozostaje ta sama.

Zmielona kawa to nie to samo co fasola i sól

A człowiek to nie to samo co piłeczka tenisowa, ale jak wyrzucisz piłeczkę przez balkon i ona spadnie na ziemię to jednak możesz ekstrapolować wyniki i wyciągnąć wnioski, że skakanie z balkonu skończy się upadkiem na ziemię.


a Ty mi powiedz, dlaczego ziarenka soli nie krążą wokół ziarenek fasoli w tej szklance?

Z tych samych powodów dla których krzesło postawione na podłodze stoi, a nie zaczyna się unosić. Naprawdę trzeba Ci tłumaczyć takie rzeczy?

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1442
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #712 dnia: 28 Maj 2022, 15:09:49 »
To potwierdza tezę, że im gorszy młynek tym lepszy

nie do końca, lepiej zmielić cztery warstwy na dobrym młynku żeby każda trzymała pewne parametry jakościowe oprócz rozmiaru , tym bardziej dobry młynek będzie podstawą:)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #713 dnia: 28 Maj 2022, 15:26:35 »
Dokładnie te same - mieszanina większych i mniejszych cząstecze
Niezupełnie to samo: fasola i sól mają różne gęstości.

Offline kabzior

  • Wiadomości: 831
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #714 dnia: 28 Maj 2022, 16:00:45 »
Niezupełnie to samo: fasola i sól mają różne gęstości.

Dobrze, oczywiście, czemu nie.
Możemy zastosować cukier kryształ wymieszany z cukrem pudrem. Oba będą miały tę samą gęstość.
Co prawda w obu przypadkach wynik doświadczenia będzie ten sam, ale ok - niech mają tę samą gęstość.

Offline lordlolek

  • Wiadomości: 264
  • Ekspres: Kazak Rota 2
  • Młynek: Goat Arco
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #715 dnia: 28 Maj 2022, 17:00:18 »
kabzior, a jak wrzuce piłkę tenisową do ognia to się spali, mogę ekstrapolowac ze jak wrzuce kamien to się stanie to samo? Cząsteczki mają wiele różnych właściwości, możesz podesłać jakieś papiery, czy "to po prostu wiadomo, że tak jest"?

Offline popcorn

  • Wiadomości: 350
  • Ekspres: tygielek, tygielek, tygielek, Rota, LMLM
  • Młynek: ZP6 Special, Kinu M47, Niche Zero
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #716 dnia: 28 Maj 2022, 17:00:33 »
Dokładnie te same - mieszanina większych i mniejszych cząsteczek, mechaniczne mieszanie, zajmowanie wolnej przestrzeni pomiędzy większymi cząsteczkami przez mniejsze.
Jedyna różnica to rozmiar, tutaj możesz to zobaczyć na własne oczy, fizyka natomiast pozostaje ta sama.
Nie te same i rozmiar nie jest jedyną różnicą. Inny jest kształt, chropowatość powierzchni, dodziaływanie elektrostatyczne pomiędzy cząsteczkami, stosunek różnicy w ich rozmiarze, itd., a jeszcze nie wspomnieliśmy o różnicy środowiska pomiędzy słoikiem a sitkiem.


A człowiek to nie to samo co piłeczka tenisowa, ale jak wyrzucisz piłeczkę przez balkon i ona spadnie na ziemię to jednak możesz ekstrapolować wyniki i wyciągnąć wnioski, że skakanie z balkonu skończy się upadkiem na ziemię.
To spróbuj zastosować tą samą analogię do piłeczki i muchy, albo balonu wypełnionego helem.


Z tych samych powodów dla których krzesło postawione na podłodze stoi, a nie zaczyna się unosić. Naprawdę trzeba Ci tłumaczyć takie rzeczy?
Tak. Naprawdę nie rozumiem dlaczego z tego samego powodu ziemia krąży wokół słońca, księżyc wokół ziemi, a krzesło nie krąży wokół niczego, tylko stoi? :mhh:



Nie myśl samodzielnie, zostaw to ekspertom!

Offline kabzior

  • Wiadomości: 831
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #717 dnia: 28 Maj 2022, 17:34:19 »
Tak. Naprawdę nie rozumiem dlaczego

Przykro mi, trzeba było uważać w szkole :)

Ale macie rację chłopaki - zmielona kawa to coś czego na obecnym poziomie wiedzy nie jesteśmy w stanie zamodelować, to już zahacza o fizykę kwantową, zostawmy takie dywagacje noblistom z MIT. A my dalej róbmy kawę jak od zawsze, według systemu "na oko" i "bo tak mnie się wydaje na chłopski rozum".
EOT z mojej storny.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #718 dnia: 28 Maj 2022, 17:37:34 »
Szkoła to tylko wtłaczać ma w te niewolnicze koleiny umysłowe ;) Przecież na oko widać, że Ziemia jest płaska, a termomtr w świetle księżyca pokazuje niższą temperaturę. Po co ta całą fizyka, skoro są proste obserwacje. :)

moim zdaniem na pewnym poziomie jakości nie będzie odczuwalnej korzyści lub będzie ona niezmierzalna
zawsze po ułożeniu warstwami będzie inaczej kawa się zaparzać. Czy będzie to dla pijącego smaczniejsze, to już inna kwestia. Na pewno będzie różnica w ekstrakcji.
Cytuj (zaznaczone)
To potwierdza tezę, że im gorszy młynek tym lepszy
Nie, jeśli przemiał będzie zbyt nierówny, nie da się poprawnie zaparzyć kawy, nawet układając ją warstwami.

« Ostatnia zmiana: 28 Maj 2022, 17:42:18 wysłana przez krystians »

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5313
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: KazaCoffee.
« Odpowiedź #719 dnia: 28 Maj 2022, 17:51:51 »
A my dalej róbmy kawę jak od zawsze, według systemu "na oko" i "bo tak mnie się wydaje na chłopski rozum".
Nikt nie napisał, że tak postępuje przygotowując espresso, a jedynie chłopaki wytknęli napisaną przez Ciebie bzdurę o fasoli i soli versus zmielone ziarno.
« Ostatnia zmiana: 28 Maj 2022, 18:09:28 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi