Autor Wątek: Drip, czyli prosto i smacznie.  (Przeczytany 662475 razy)

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1916
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 5 elektrycznych + 2 ręczne
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2955 dnia: 22 Styczeń 2023, 12:49:09 »
A mnie jakoś nie układa się współpraca z tym czymś, jak dla mnie jest to za duże gabarytowo a przez to mało poręczne i nie dogadujemy się czekam na coś innego.

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=12928.0

W między czasie z nudów rozdzieliłem Clever drippera.

klprz1.jpg

Mając resztówkę takiej kawy z domowego wypału.

klprz0.jpg

Górę położyłem na dzbanek, wsadziłem filtr iiii tak to przelałem.

klprz2b.jpg

klprz3.jpg

Otrzymałem tyle czegoś fajnego.

klprz4c.jpg

Kawa już  nie była taka delikatna jak wspominałem w tym temacie.

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=5349.960

Była nazwałbym to bardziej ostrzejsza kwaski, goryczka bardziej wyczuwalne.

No nic spróbowałem wykorzystać Clevera w inny sposób i wyszło ciekawie.
Acha 22g kawy 360g wody / pierwsze zalanie 60g czekałem 30sek i kolejne 2 zalania po 150mm w czasie 90sek.
Tak jakoś to dziwnie bo i konewką mam malutką, do nowego drippera kupiłem już inną wiekszą.

Jka



Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1916
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 5 elektrycznych + 2 ręczne
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2956 dnia: 01 Luty 2023, 22:19:27 »
Na tą chwilę taki zestaw sobie skompletowałem.
Hm i chyba coraz bliżej mi do zabawy z przelewem bo jakoś większe ilości kawy chce mi się pić  :redface:

PRZELEW KOMPLET 1C (1).jpg

PRZELEW KOMPLET 2C.jpg

PRZELEW KOMPLET 6.jpg

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline MatroX Mężczyzna

  • Wiadomości: 131
  • Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Eureka Mignom Single Dose
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2957 dnia: 09 Luty 2023, 09:18:22 »
Cześć  :bry:

Przychodzę dziś do Was z prośba o podzielenie waszym podstawowym przepisem na V60.
Moje przepisy które testowałem na chwilę obecną wychodzą bardzo płasko więc jak byście mogli podzielić przepisem który zawsze wychodzi byłbym bardzo wdzięczny.

Offline timex550 Mężczyzna

  • Wiadomości: 20
  • Ekspres: Flair 58, Wacaco Picopresso
  • Młynek: Comandante C40
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2958 dnia: 09 Luty 2023, 09:31:02 »
@MatroX Ja ostatnio robię praktycznie tylko 1-kubkową metodą Hoffmann przy mieleniu w granicach 15-18 klików na C40 i temerpaturze wody 95-98 stopni. Przy odrobinie praktyki wychodzi naprawdę dobrze.

Offline MatroX Mężczyzna

  • Wiadomości: 131
  • Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Eureka Mignom Single Dose
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2959 dnia: 09 Luty 2023, 09:44:25 »
Nie jest tak przypadkiem, że te metody Hoffmana czy innych zagranicznych baristów dobrze działają z ich kawkami? Moim zdaniem mają inny profil palenia pod drip.
Ja ćwiczyłem z przepisem z zaparzmnie (https://zaparzmnie.pl/pl/i/Receptura-na-V60/21) ale przy 15 klikach na C40 kończy mi się przelewać w ok. 2:30 i kawa co najważniejsze nie smakuje tak dobrze jak np. aeropressie.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2960 dnia: 09 Luty 2023, 11:01:33 »
Przy obecnych filtrach Hario „W”, najczęściej korzystam z metody „połówkowej”. Na preinfuzję i pierwsze zalanie idzie połowa wody, a dwie kolejne porcje są równe, zalania co 30 sekund. No i ostatnio najczęściej korzystam z drucianego drippera, który zmniejsza przelewanie boczne nad przemiałem.

Offline slusar_o2 Mężczyzna

  • Wiadomości: 530
  • Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2961 dnia: 09 Luty 2023, 13:55:58 »
Mi najbardziej smakuje metoda z etykiety HAYB'a
18g/300
23klik w C40
prefinfuzja 40s/60g + do 150g, a potem w 1:15 zalewam resztę. Nie kontroluje tak temp wody gotuje w czajniku i przelewam do nagrzanego dzbanka, ale jak kiedyś sprawdzałem termoparą to jestem w okolicach 94st wtedy

Tak mi smakuje najlepiej.

Offline ana2106 Kobieta

  • Wiadomości: 10
  • Ekspres: Hario V60, aeropress
  • Młynek: Fellow Ode 2, timemore c2
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2962 dnia: 27 Luty 2023, 21:38:30 »
Mi najbardziej smakuje metoda z etykiety HAYB'a
18g/300
23klik w C40
prefinfuzja 40s/60g + do 150g, a potem w 1:15 zalewam resztę. Nie kontroluje tak temp wody gotuje w czajniku i przelewam do nagrzanego dzbanka, ale jak kiedyś sprawdzałem termoparą to jestem w okolicach 94st wtedy

Tak mi smakuje najlepiej.

też ostatnio katuje ten sposób i polecam. Dodatkowo po drugim zalaniu zazwyczaj mieszam driperem dwa razy. Cały proces trwa ok. 3 minut.

Offline Dawid_C

  • Wiadomości: 89
  • Ekspres: V60, Flair Pro 2
  • Młynek: C40 MK3, Jx-Pro
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2963 dnia: 10 Marzec 2023, 19:10:24 »
Wreszcie się przekonałem i dziś przytargałem ze sklepu polecany przez spore grono osób żywiecki kryształ. Tego się nie spodziewałem, ale woda to jedyna zmienna względem poprzednich przelewów, a czas przelewania skrócił się o prawie 20 sekund. Czy ktoś z Was spotkał się z tym, że woda ma tak znaczący wpływ na szybkość "przelania się" przez kawę?

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5234
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》MAZZER Philos... w drodze 》
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2964 dnia: 10 Marzec 2023, 20:04:30 »
żywiecki kryształ. Tego się nie spodziewałem, ale woda to jedyna zmienna względem poprzednich przelewów, a czas przelewania skrócił się o prawie 20 sekund.
Bo to rzadka woda była :D
》tertium non datur《

Offline Dawid_C

  • Wiadomości: 89
  • Ekspres: V60, Flair Pro 2
  • Młynek: C40 MK3, Jx-Pro
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2965 dnia: 10 Marzec 2023, 21:59:12 »
Na to wychodzi @GostRado  [emoji38]

Nie sądziłem, że woda może mieć tak duży wpływ na ostateczny rezultat w filiżance. Ta sama kawa na łódzkiej kranówce przefiltrowanej przez dzbanek ze świeżo zmienionym filtrem smakuje dużo gorzej, niż ta zrobiona na żywieckim krysztale. Wychodzi na to, że trzeba będzie dźwigać baniaczki ze sklepu ...  :D

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6160
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2966 dnia: 10 Marzec 2023, 22:32:16 »
Czy ktoś z Was spotkał się z tym, że woda ma tak znaczący wpływ na szybkość "przelania się" przez kawę?
Temperatura wody, mieszanie, sposób polewania - to wszystko ma wpływ na prędkość przelewania.

Offline Dawid_C

  • Wiadomości: 89
  • Ekspres: V60, Flair Pro 2
  • Młynek: C40 MK3, Jx-Pro
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2967 dnia: 10 Marzec 2023, 23:18:59 »
Temperatura wody, mieszanie, sposób polewania - to wszystko ma wpływ na prędkość przelewania.

Te zmienne oczywiście znam. Miałem na myśli to, czy możliwe jest różnie długie przelewanie się wody przez kawę w v60 w zależności od jej mineralizacji, wykluczając wszystkie inne zmienne, jak np. wspomniana temperatura wody, mieszanie czy sposób polewania.

Offline Dawid_C

  • Wiadomości: 89
  • Ekspres: V60, Flair Pro 2
  • Młynek: C40 MK3, Jx-Pro
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2968 dnia: 14 Marzec 2023, 12:14:18 »
Mam kolejną ciekawą obserwację, używam drippera ceramicznego i zauważyłem, że po jego porządnym w moim mniemaniu wygrzaniu (10 minut parą z parowaru) woda również przelatuje szybciej, niż przez dripper rozgrzany przez przelanie około 200 ml gorącej wody.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2969 dnia: 14 Marzec 2023, 13:20:55 »
Z ceramiką nie ma to chyba związku. Co najwyżej z bibułką.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi