Autor Wątek: Drip, czyli prosto i smacznie.  (Przeczytany 670222 razy)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6226
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2820 dnia: 16 Kwiecień 2022, 22:48:41 »
koniec końców zamówiłem Hario na spróbowanie, mam silne wrażenie że może być pomocny jak się nie ma "precyzyjnego czajnika
Za tę cenę to rozsądna opcja. Na pewno będzie lepiej niż rondelka.

Oxo chyba zniknęło już ze dwa lata temu.

Mojej teściowej na wyjazdy najbardziej przypadł do gustu phin.

Offline RADMAN Mężczyzna

  • Wiadomości: 141
  • Ekspres: Gabi Master A, Hario V60-02, AP, kawiarka, FP, Clever Driper, Oxo Good Grips, phin, Kalita 155, Picopresso
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Nitro Blade, Jx Pro
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2821 dnia: 19 Kwiecień 2022, 13:49:19 »
Kupiłem sobie Drip Assists do pracy. Jednak średnio się z nim dogaduje. Takie stanie i dolewanie partiami wody mnie nie bawi w pracy, a zalanie na raz przelatuje w mgnieniu oka. Miało być rozwiązanie do zwykłego czajnika, ale jednak częściej sięgam po Clevera. Gabi i Oxo też mam i chyba Hario najgorzej wypada, a myślałem, że na jednych filtrach do v60 będę funkcjonował.

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1141
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2822 dnia: 19 Kwiecień 2022, 14:25:48 »
 O masz!  :doh:
Ja się skusiłem i też zamówiłem do pracy, chociaż już właściwie opanowałem lanie cienką strużką wody z czajnika elektrycznego, myślę że prawie jak z konweki..
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline kabzior

  • Wiadomości: 831
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2823 dnia: 19 Kwiecień 2022, 23:28:00 »
chyba Hario najgorzej wypada

No to dopiero po czasie piszesz, jak myśmy już pozamawiali?  :smiech:

A na serio - liczę, że na wyjazdy będzie przydatne, a jak nie to... no trudno, drogie nie było :)
Jutro przyjdzie, napiszę jak się sprawuje.

Offline RADMAN Mężczyzna

  • Wiadomości: 141
  • Ekspres: Gabi Master A, Hario V60-02, AP, kawiarka, FP, Clever Driper, Oxo Good Grips, phin, Kalita 155, Picopresso
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Nitro Blade, Jx Pro
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2824 dnia: 20 Kwiecień 2022, 09:56:06 »
Wyczekałem specjalnie żebyście zamówili i dali jakieś swoje wskazówki ;)
A tak bardziej na poważnie to ostatnio sporadycznie zaglądałem w temat i dopiero teraz przeczytałem posty.
Parzyłem kawy 300 ml. Może opcje większych ilości lepiej wychodzą. Ogólnie jakoś źle nie jest, ale jakoś łatwiej uzyskać satysfakcjonujący efekt innymi sprzętami.
No i pamiętajmy, że kupowanie sprzętów do kawy i same picie dobrej kawy to dwa różne hobby ;)
« Ostatnia zmiana: 20 Kwiecień 2022, 10:46:23 wysłana przez RADMAN »

Offline kabzior

  • Wiadomości: 831
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2825 dnia: 20 Kwiecień 2022, 10:26:44 »
Off-Topic:
No i pamiętajmy, że kupowanie sprzętów do kawy i same pocie dobrej kawy to dwa różne hobby

 :brawa: [emoji106] Hahaha, dokładnie :D
Właśnie wczoraj Moja Jedyna patrzyła się z politowaniem jak kurier paczkę przyniósł a w niej łyżeczka do espresso :D

Offline kabzior

  • Wiadomości: 831
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2826 dnia: 20 Kwiecień 2022, 16:30:48 »
Nie mogę już edytować, więc piszę jeden pod drugim.

Dobra - przyszło. Fajne, solidne, cięższe niż sam dripper :)
Poprzelewałem trochę wody, środkiem szybciej, bokiem wolniej, no ale to żadne odkrycie, na filmie to widzieliśmy.
Zaskakuje mnie, że boczne dziurki są w sumie nie aż tak bardzo odsunięte od środka okręgu, kapiąca z nich woda spada tak mniej więcej w połowie drogi między środkiem a punktem styku stojącej wody z filtrem. Ja zawsze lałem wodę z czajnika w ten punkt styku właśnie, może całe życie źle dripa robiłem :)

Pierwsza kawka wyszła taka se, ale pojedyncze (poniżej 300ml) zawsze mi wychodzą takie se, więc w sumie chyba nic to narzędzie nie zmienia. Co paradoksalnie spełnia moje oczekiwania, bo chciałem coś, co pozwoli mi robić dripa jak z goseneckiem, ale bez gosenecka. Jeśli więc testy wyjdą podobnie dla dużej partii (500ml) to spokojnie mogę powiedzieć, że jestem zadowolony z zakupu :)

Offline RADMAN Mężczyzna

  • Wiadomości: 141
  • Ekspres: Gabi Master A, Hario V60-02, AP, kawiarka, FP, Clever Driper, Oxo Good Grips, phin, Kalita 155, Picopresso
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Nitro Blade, Jx Pro
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2827 dnia: 06 Czerwiec 2022, 11:28:52 »
I jak tam z assistem? Dogadaliście się z urządzeniem? Jakieś propozycje przepisów?

Offline disaster3

  • Wiadomości: 135
  • Ekspres: NS Oscar II, Bialetti Venus, AeroPress, Hario V60-1
  • Młynek: 1zespresso/MYM 54, Kazak Tura 3
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2828 dnia: 07 Czerwiec 2022, 12:27:12 »
Hejka,

mam pytanie odnosnie Drip'a V60 i przepisu który jest podany (przez sprzedawce) do tej kawy. Mam pewne wątpliwosci albo moze niezrozumienie tematu bo jestem początkujacy w tym temacie (w sensie przelewów z V60) :P

Kawa taka:
https://haybcoffee.pl/produkt/sie-przelewa-owoc/

I wg przepisu:
KAWA
18g
MIELENIE
23. klik (Comandante)
WODA
300ml / 96*C
PREINFUZJA
60ml / 40s
CZAS
2:45-3:00
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym zamieszać driperem dwa razy.

Czas 2:45-3:00 i to co jest poniżej jakoś mi się nie spina albo zle rozumiem.

Bo robię to tak:
Preinfuzja - 60 gr i czekam do 0:40 , w 0:40 dolewam do 150gr, w 1:15 do 300 gr (nie za duzo na koniec?) i potencjalnie powinno mi skapac wszystko w 1:45 (tak nie jest) no i co z tym czasem 2:45-3:00?

Chyba ze powinno być to tak, ale nie jest to napisane:
1. Preinfuzja - 60gr (do 0:40)
2. w 0:40 - dolewka do 150ml
3. w 1:15 - dolewka do 225 (polowa pozostałej połowy do 300)
4. w 1:45 - dolewka do 300 i do 2:45-3:00 powinno wszystko skapać

Prośba o pomoc w rozkmince, bo albo ja mam problem ze zrozumieniem tego przepisu, ale faktycznie jest nie jasno opisane?
To nie jest takie proste jak się wydaje......

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2829 dnia: 07 Czerwiec 2022, 13:09:52 »
Od 1:15 zalewasz powolutku przez 30 sekund, do 1:45. Ma spłynąć do 2:45- 3:00.
Choć tak naprawdę olej te przepisy z paczek, znajdź swoj i tylko delikatnie go dostosowuj do kawy ;)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline kabzior

  • Wiadomości: 831
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2830 dnia: 07 Czerwiec 2022, 21:14:47 »
I jak tam z assistem? Dogadaliście się z urządzeniem? Jakieś propozycje przepisów?

Bardzo fajny dodatek. Parzę kawusię gotując wodę w czym popadnie :)
Bardzo pomaga raz że w dystrybucji, a dwa, co ważniejsze, w powtarzalności, usuwa jedną zmienną (miejsce i siłę strumienia wody) pozostawiając lepsze rozeznanie nt wpływu np mielenia na smak.

Leję sobie w środek do pełna i zostawiam na 30 sek jako preinf.
Potem leję na bok do pełna i jeszcze troszkę, wtedy to troszkę się przelewa do środka. Deliktanie mieszam. Czekam aż zleci i powtarzam.
Za każdym razem mam tak samo i to jest główna zaleta.

Jestem bardzo zadowolony z zakupu i polecam.

Offline Boi420

  • Wiadomości: 48
  • Ekspres: Cafelat Robot, Hario Switch, Kalita Wave 155
  • Młynek: Comandante C40, G-IOTA + SSP MP
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2831 dnia: 07 Czerwiec 2022, 21:57:25 »
Hejka,

mam pytanie odnosnie Drip'a V60 i przepisu który jest podany (przez sprzedawce) do tej kawy. Mam pewne wątpliwosci albo moze niezrozumienie tematu bo jestem początkujacy w tym temacie (w sensie przelewów z V60) :P

Kawa taka:
https://haybcoffee.pl/produkt/sie-przelewa-owoc/

I wg przepisu:
KAWA
18g
MIELENIE
23. klik (Comandante)
WODA
300ml / 96*C
PREINFUZJA
60ml / 40s
CZAS
2:45-3:00
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym zamieszać driperem dwa razy.

Czas 2:45-3:00 i to co jest poniżej jakoś mi się nie spina albo zle rozumiem.

Bo robię to tak:
Preinfuzja - 60 gr i czekam do 0:40 , w 0:40 dolewam do 150gr, w 1:15 do 300 gr (nie za duzo na koniec?) i potencjalnie powinno mi skapac wszystko w 1:45 (tak nie jest) no i co z tym czasem 2:45-3:00?

Chyba ze powinno być to tak, ale nie jest to napisane:
1. Preinfuzja - 60gr (do 0:40)
2. w 0:40 - dolewka do 150ml
3. w 1:15 - dolewka do 225 (polowa pozostałej połowy do 300)
4. w 1:45 - dolewka do 300 i do 2:45-3:00 powinno wszystko skapać

Prośba o pomoc w rozkmince, bo albo ja mam problem ze zrozumieniem tego przepisu, ale faktycznie jest nie jasno opisane?

0:00 - 0:40 PI do 60g (pewnie chodzi o to że zalewasz przez 10-15s i czekasz do 40s)
0:40 - 1:15 do 150g
1:15 - 1:45 do 300g
koniec 2:45 - 3:00

(prawie jak sposób Hoffmanna)

+1 jak to powiedział Szczypek, olej rekomendowany przepis i znajdź swój własny :)
« Ostatnia zmiana: 07 Czerwiec 2022, 22:00:08 wysłana przez Boi420 »
Satan sitting there he's smiling :)

Offline darski9919

  • Wiadomości: 9
  • Młynek: Severin KM3873, 1zpresso k plus
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2832 dnia: 09 Czerwiec 2022, 21:15:16 »
Chcę się przyWitamć serdecznie, jestem stosunkowo nowym pasjonatem kawy speciality, ale podstawowe informacje są mi znane. Ostatnio zamówiłem kilka kaw i zauważyłem mały problem, który liczę pomożecie mi rozwiązać. Na ustawieniu młynka poza skalą czas zaparzania w dripie oscylował wokół 3 minut. Obecnie nie zmieniałem ustawień, a czas zaparzania nowej kawy nie schodzi poniżej 4:50 min. Woda jest ta sama- przefiltrowana z dzbanka, filtry to hario pakowane po 100 z produkcji europejskiej (słyszałem że mają mniejsza przepustowość,  ale wcześniej dawały radę). Nie wiem jak mogę przyspieszyć ten proces bo wydaje mi się,  że filtr się zapycha przy tej kawie. Próbowałem lać metodą 60/40, jak i partiami czy na dwa razy, ale bez skutku. Grubiej nie zmielę, bo ustawienia młynka już na to nie pozwalają. Ktoś miał podobnie? Na razie dostrzegłem tylko, że każda kawa ma inny czas przelewu przy tych samych parametrach.
« Ostatnia zmiana: 10 Czerwiec 2022, 07:02:37 wysłana przez Fux »

Offline Koziołek

  • Wiadomości: 1008
  • Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2833 dnia: 10 Czerwiec 2022, 08:18:58 »
Na razie dostrzegłem tylko, że każda kawa ma inny czas przelewu przy tych samych parametrach.
Tak będzie, różne kawy i różne kraje pochodzenia oraz obróbki będą skutkowały innymi czasami parzenia. Jeśli kawa jest smaczna nie ma potrzeby do korekt czy zmian.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10578
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2834 dnia: 10 Czerwiec 2022, 16:46:34 »
Możesz zawsze zmienić nieco technikę operowania dzbankiem i wodą. W pierwszym etapie wlej więcej wody (60-100ml/20g), szeroką strugą, na środek, tak by dokładnie spenetrować kawę w stożku. Potem też, jeśli będziesz się trzymał bardziej środka, to nieco przyspieszysz proces przelewania.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi