Mam i ja tę strzykawkę
Stosowałem porady z tego wątku, zwłaszcza
@krystians i filmu Rosjanina.
Etiopia Shakiso, palona 17 maja
Doza 13,5g
Milenie na 7 kliku
Woda do zalania, chwilę po zagotowaniu.
Uzysk 31 g, przy napełnieniu ok. 1cm poniżej rantu urządzenia.
Ciężkie przeciskanie przez 45 sek.
Crema na 1cm.
Trzeba nabrać wprawy przy operowaniu tamperem/garnuszkiem, albo zamówić coś solidniejszego.
Ciastko wychodzi trochę krzywe.
Jak dla mnie espresso pycha, gorsze pijałem z ekspresów kawiarnianych.
Przy najbliższej okazji, namówię właścicieli pobliskiej palarni na porównanie efektów parzenia kawy z tego urządzenia, z prawdziwą kolbą. Mają mnóstwo sprzętu do sporządzania kawy i wiele różnych młynków, ale napiszę jakich bo się nie znam:-)
Efekty opiszę.
PS.
Zamiast tampera (garnuszka) można użyć części z tłokiem w pozycji odwrotnej. Górny element tłoczyska jest tej samej średnicy co dno oryginalnego tampera. Łatwiej kontrolować "prostość" ugniatania.