Autor Wątek: The Gabi Master A  (Przeczytany 59913 razy)

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #330 dnia: 25 Październik 2021, 08:40:35 »
Jak nie masz pod ręką cafizy to spróbuj z tabletką do zmywarki - myśle, że to są podobne składy. Rozkrusz, zalej, wypłucz.

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1071
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #331 dnia: 25 Październik 2021, 16:02:53 »
Tak to są podobne rzeczy w zasadzie działania, różnią się formą i mocą. Jeżeli plastik Gabi daje radę to skuteczne będą.

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=4214.msg103084.msg#103084
« Ostatnia zmiana: 25 Październik 2021, 16:07:36 wysłana przez trez »

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3224
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Baratza Forte BG
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #332 dnia: 30 Październik 2021, 11:14:53 »
Musiałem wymienić na nowy i akurat okazuje się, że jest bardzo dobra cena w Konesso: 89 zł i darmowa wysyłka z kodem wok.

https://www.konesso.pl/product-pol-3305-The-Gabi-Master-A-Coffee-Dripper-Glowbeans.html


Offline pawel99

  • Wiadomości: 1
  • Ekspres: V60, April, Gabi
  • Młynek: Comandante, KPlus
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #333 dnia: 04 Maj 2022, 21:11:24 »
Cześć :-)

Patrzac na internetowe filmiki z Gabi zauwazylem, ze dolna czesc "wiezy"/"klepsydry" (czyli ten zbiorniczek w ksztalcie  /___\  z dziurkami do dystrybucji wody) wypelnia sie w ok. 80-90% woda po nalaniu ok. 180g-200g, co widac np. tutaj:
YouTube: -FTsQr1k51w?t=180  (3:00) (sorry, forum nie pozwala mi dodawac linkow)
YouTube: szGbJlrZVqA?t=835  (13:55)
YouTube: yC4Hwa91yvQ?t=245  (4:05)

U mnie ten zbiornik wypelnia sie tylko do ok. 60% przy nalaniu 200g wody.

Jesli przyjrzec sie lacznemu czasowi przelania 200g wody z wiezy/klepsydry do zbiornika ze zmielona kawa, to mamy:
YouTube: -FTsQr1k51w - od 1:25 do 4:25 czyli lacznie rowno 3 minuty
YouTube: szGbJlrZVqA&t - od 12:37 do mniej wiecej 15:20-15:40 czyli lacznie ok. 2:43-3:03 minuty (dolane bylo tylko 180g)

U mnie ten czas to 2:30, a wiec znacznie szybciej. Jesli dodac fakt powyzej (60% wypelnienia), to wyglada na to, ze moja Gabi ma szybszy przeplyw wody.

Ciekawe czy rozne Gabi maja charakteryzuja sie rozna predkoscia, a moze roznica wynika z innych czynnikow. Mateusz z Dobrej wspominal, ze uzywajac twardej wody dziurki moga sie zatkac kamieniem co oczywiscie spowolni przeplyw wody. Ja sam korzystam z RO i miekkej wody wiec nie mam problemow z kamieniem.

Z ciekawosci zrobilem eksperyment (czas mierzony do momentu gdy krople spadaja rzadziej niz jedna na 1-2s):
- 200g wody 40ppm (RO) o temperaturze 97*C nalewanej z czajnika przez ok. 17s wyplynelo z klepsydry w czasie 2:30
- 200g kranowy 330ppm o temperaturze 97*C nalewanej z czajnika przez ok. 17s wyplynelo z klepsydry w tym samym czasie 2:30

Czyli twardosc wody nie miala u mnie wplywu na czas (tzn. dopoki nic sie nie zatkalo)

Drugi eksperyment dot. temperatury wody (czas mierzony do momentu gdy krople spadaja rzadziej niz jedna na 1-2s):
- 200g wody 40ppm (RO) o temperaturze 100*C nalewanej z czajnika przez ok. 17s wyplynelo z klepsydry w czasie 2:28
- 200g wody 40ppm (RO) o temperaturze 97*C nalewanej z czajnika przez ok. 17s wyplynelo z klepsydry w czasie 2:30
- 200g wody 40ppm (RO) o temperaturze 90*C nalewanej z czajnika przez ok. 17s wyplynelo z klepsydry w czasie 2:30
- 200g wody 40ppm (RO) o temperaturze 80*C nalewanej z czajnika przez ok. 17s wyplynelo z klepsydry w czasie 2:35
- 200g wody 40ppm (RO) o temperaturze 70*C nalewanej z czajnika przez ok. 17s wyplynelo z klepsydry w czasie 2:40
- 200g wody 40ppm (RO) o temperaturze 60*C nalewanej z czajnika przez ok. 17s wyplynelo z klepsydry w czasie 2:45
- 200g wody 40ppm (RO) o temperaturze pokojowej 21*C nalewanej z czajnika przez ok. 17s wyplynelo z klepsydry w czasie 3:00

Czyli temperatura wody wplywa na czas przy czym ma to znikomy efekt w typowych temperaturach kawowych (90-100*C)

Wychodzi na to, ze mam turbo Gabi ;-) Lub YouTube pokazal mi przyklady z twardsza wody, ktora stopniowo zatyka dziurki i spowalnia przeplyw.

Ktos jeszcze chcialby podzielic sie swoim czasem? :-)
« Ostatnia zmiana: 05 Maj 2022, 08:21:10 wysłana przez ranGo »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi